Educația, cea mai bună provizie a vieții. Cea care ne ajută să evoluăm

0
367

Educația este puntea dintre noi și viitorul nostru.

Educația este arta de a forma bunele deprinderi și a dezvolta aptitudini native, iar fără aceasta omul nu poate evolua. Educația ne aduce discernământ, pentru a putea face diferența dintre bine și rău, corect și incorect. Din aceste motive, educația trebuie să fie una corespunzătoare.

Trăim într-o lume în care informația se scurge în masă, într-o lume în care munți întregi de informație sunt impuși copiilor, dar nu numai, chiar și adulților.

Educația trebuie să fie una care ne face oameni, oameni care să cunoască  normele etice și morale.

Din păcate ne bazăm prea mult pe repetare, memorare, dar și competiție. Suntem mereu competitivi când vine vorba să fim cei mai buni, să fim cei mai cunoscuți, să fim mai performanți decât cei de lângă noi. Această competiție este dusă uneori în extreme. Uităm de valorile noastre morale, etice și deontologie, vrem doar să le arătăm celorlalți cât suntem de inteligenți și cât de multă informație am acumulat.

Ne folosim educația pentru a evolua și a marca acest proces. Fiecare lecție învățată ne aduce mai aproape de examenul final, examen ce ne permite să intrăm în lumea celor învățați. Trebuie să fim corecți cu noi înșine, iar o educație corespunzătoare ne ajută să facem asta.

Educația este criteriul după care suntem judecați, criteriul după care suntem poziționați ca nivel în pătura socială. În același timp aceasta este o etichetă în societate. Din aceste motive trebuie să avem grijă, care este eticheta pe care o oferim societății. Educația noastră trebuie să fie una construită frumos, să aibă la baza ei frumosul și tot ce este etic.

Din punctul meu de vedere, ca student, educația trebuie să fie abordată prin activități plăcute și motivante. Să ne educăm prin a învăța ceea ce ne place, ceea ce ne face să ne simțim confortabil. Unui student îi este greu să învețe ceva impus ca fiind obligatoriu.

De cele mai multe ori, în urma unei educații de tip non-formal am dobândit anumite abilități, numai datorită libertății de exprimare.

În unele situații creativitatea și spontaneitatea sunt considerate devieri de la subiect și sunt sancționate ca atare.

Consider că libertatea de a te exprima, creativitatea și spontaneitatea de a face ceea ce îți place, te ajută să te formezi, să fii natural. De cele mai multe ori te ajută să excelezi în ceea ce ți se potrivește. Fiecare dinte noi își dorește să facă ceea ce îl reprezintă, nu să fie un robot al societății. Este important pentru noi ca tineri, să avem parte de o educație frumoasă, să ne trăim emoțiile, să nu alegem să fim superficiali.

Ce este educația până la urmă?

Deoarece nu este o știință exactă, nu putem să o definim în termeni exacți, dar ii foarte important să ținem cont că tot ceea ce facem pe parcursul vieții noastre, deoarece reprezintă rezultatul educației noastre.