luni, octombrie 18, 2021
Recrutare IQool
AcasăEcoStudent Camp, pentru studenții cărora le pasă!
Array

EcoStudent Camp, pentru studenții cărora le pasă!

907339_587578297964926_462748411_n

Clubul de Turism și Ecologie Ecotur a organizat, în perioada 4-8 septembrie, prima ediție a proiectului EcoStudent Camp, finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului. Ecotur și-a propus selectarea a 60 de membri ONG-iști dornici să pună în discuție probleme de mediu întâmpinate în zonele lor de proveniență sau la nivel național și, totodată, să își dezvolte capacitățile de project management. Astfel, la poalele munților Cândrel, în stațiunea Păltiniș , înconjurați de aer curat și voie bună, printre activități de trekking și foc de tabără, norocoșii participanți au reușit să „pună țara la cale”, descoperind metode prin care să rezolve problemele identificate.

Anda Lepădatu este studentă în anul al doilea la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică din cadrul ASE și o pasionează tot ce ține de mișcarea studențească și vocea tinerilor, ca fiind a patra putere în stat. Crede în schimbare, crede că putem fi o țară mai bună, prin urmare toamna aceasta a decis să spună DA provocării lansate de Ecotur. Numărându-se printre participanți, Anda ne-a împărtășit experiența trăită și cum anume a schimbat-o timpul petrecut departe de agitația cotidiană.

Ce a însemnat pentru mine EcoStudent Camp? Pot să rezum totul în trei cuvinte: natură, responsabilizare, prietenie. De ce natură? Pentru că am plecat în această tabără cu gândul că eu iubesc mediul înconjurător și eram conștientă că am nevoie de informații pentru a putea participa într-o măsură cât mai mare la protejarea acestuia. De ce responsabilizare? În mintea mea România însemna peisaje frumoase, faună și floră, miros de brazi, marea albastră și senină. Asta până când am văzut un filmuleț tulburător, care mi-a schimbat viziunea. Era vorba despre râul Argeș, într-una din zilele lui.. nu prea bune, când era invadat de gunoaie. Nu văzusem în viața mea așa ceva și nu am crezut vreodată că ignoranța oamenilor poate avea efecte atât de drastice. De ce prietenie? Pentru că am cunoscut oameni superbi, oameni frumoși și plini de viață, care, la fel ca mine, au venit în tabără pentru a cunoaște cât mai multe lucruri despre ecologie, despre protecția ei, dar și pentru a socializa.

1371653_587576384631784_1036520209_n

În decursul zilelor, am fost împărțiți pe echipe și am încercat să construim câte un proiect, plecând de la o idee de bază. Astfel am învățat câteva lucruri despre project management. Echipa mea a ales conștientizarea studenților cu privire la importanța ecologiei și am ajuns să construim un proiect numit “10 pentru Ecologie”, o zi de informare, desfășurată în ziua de zece a fiecărei luni. Activitățile din program: seară de film și dezbatere, training-uri și workshop-uri, atelier de reciclare creativă, ecologizare urmau să se desfășoare în două cicluri, în decursul unui an universitar. Munca în echipă a stârnit și controverse, dar și idei constructive și am reușit să ne ducem la bun sfârșit proiectul. Fără dar și poate, treasure hunt-ul, marcarea traseului, biblioteca vie și focul de tabără au fost activități gândite într-un mod  foarte interactiv, au fost extrem de plăcute și ne-au închegat ca și echipe. Workshop-urile la care am participat m-au învățat că lumea merită să fie tratată cu respect, că mediul are nevoie de ajutorul nostru și că soluții există, dar trebuie să ne asumăm și să conștientizăm aceste lucruri. Am învățat multe lucruri pe partea aceasta, chiar am reușit să-mi descopăr câteva abilități pe care nu mi-aș fi imaginat că le pot dobândi. Tot ce aș putea să reproșez ar fi lipsa timpului, timpul nemilos care trece prea repede atunci când te simți atât de bine.

1370215_587578287964927_1302335951_n

1373784_587576404631782_231601707_n

EcoStudent Camp a însemnat o oază de liniște în lumea aglomerată în care trăim. Le mulțumesc organizatorilor, dar și participanților pentru amabilitatea și sinceritatea fără margini cu care ne-au obișnuit în scurtul timp petrecut împreună. Cred că tabăra și-a atins scopul și iată de ce: zilele trecute traversam strada la o intersecție, iar pe mijlocul străzii era aruncată o pungă de plastic. M-am oprit pe mijlocul trecerii, am ridicat-o și am aruncat-o la coșul de gunoi, ceea ce niciun om nu îndrăznește să facă. De asemenea, era pentru prima oară când și eu făceam acest gest, dar asta înseamnă să conștientizezi și să progresezi. Sper să continui să păstrez legătura măcar cu o parte din cei 60 de participanți la această primă ediție a taberei. Le recomand studenților cu toată căldura să se înscrie la astfel de proiecte, să își asume responsabilitatea protejării mediului în care trăim și, împreună, să facem diferența. Nouă chiar ne pasă!

Vlăduț Sasu
Sunt o persoană optimistă şi dornică să afle lucruri noi. Îmi place să scriu şi să îmi exprim părerile despre subiectele de actualitate. Consider că tinerii sunt principalii vectori ai schimbării în societatea romanescă şi că viitorul acestei ţări este în mâinile lor. În rest, sunt un tânăr cât se poate de normal cu preocupări specifice vârstei. Îmi dau seama când fac greşeli şi încerc să nu le mai repet.
RELATED ARTICLES

Most Popular