„Ecaterina Teodoroiu” – prima femeie de pe o bancnotă românească

0
293

Banca Națională a României prezintă în premieră imaginea bancnotei de 20 de lei, pe care este reprezentată Ecaterina Teodoroiu, prima femeie ofițer din armata română și unul dintre eroii Primului Război Mondial.

Ecaterina Teodoroiu (pe numele său adevărat Cătălina Teodoroiu), s-a născut pe 16 ianuarie 1894, Vădeni, județul Gorj și a decedat la data de 23 august 1917. Ecaterina a fost supranumită „Eroina de la Jiu”, fiind una dintre eroii armatei române din Primul Război Mondial.

Conform site-ului enciclopediaromaniei.ro, eroina a îngrijit răniții aduși la Târgu Jiu, mai întâi ca și cercetașă, apoi ca infirmieră. S-a remarcat în luptele de la Jiu şi Filiaşi, unde a fost rănită la ambele picioare. Regele Ferdinand I i-a acordat la 19 martie 1917, personal, „Virtutea militară” clasa a II-a și a fost avansată la gradul de sublocotenent (prin Decretul nr. 191 din 10 martie 1917, publicat în Monitorul Oficial nr. 292 din 16 martie 1917), primind comanda unui pluton din Regimentul 43/59 infanterie Lupeni. În fruntea acestui pluton a căzut eroic în seara zilei de 22-23 august 1917, în timpul bătăliei de la Mărășești. A fost înmormântată pe valea Pârâiașului cu onoruri militare, iar cu ocazia serbării centenarului Tudor Vladimirescu de la 9 iunie 1921, rămășițele acesteia au fost reînhumate la Târgu-Jiu.

Sicriul eroinei a fost confecţionat din oţelul unor tunuri capturate de la inamic şi a fost depus într-o criptă betonată din faţa catedralei din Târgu Jiu. Ulterior, deasupra criptei a fost amplasat un monument din marmură, operă a sculptoriţei Miliţa Petraşcu. Pe cele patru faţete ale monumentului sunt sculptate imagini reprezentând scene din viaţa Ecaterinei Teodoroiu, conform enciclopediaromaniei.ro.

Banca Națională a României reamintește printr-o postare pe pagina oficială de instagram că bancnota de 20 de lei este prima dintre bancnotele românești de circulație care redă portretul unei personalități feminine. „Pe reversul bancnotei este ilustrat Mausoleul de la Mărășești, un monument comemorativ impresionant, care constituie și astăzi una dintre cele mai importante mărturii ale luptei pentru Reîntregirea României”, mai susține aceasta.

Sursă foto: Banca Națională a României

Bancnota este realizată din polimer, la fel ca restul bancnotelor pe care le folosim zilnic.