Cosmeticele, la originea lor, au fost în jurul nostru de sute de ani. În vechime, cosmeticele erau uneori periculoase, sau chiar fatale. Femeile egiptene foloseau kohl-ul iniţial pentru protejarea ochilor de infecţii. Se credea că negrul din jurul ochilor proteja vederea de razele aspre ale soarelui. Femeile pe tot parcursul secolului al XIX-lea, foloseau de multe ori oxid și carbonat de plumb, pentru a avea o piele mai albă, simbol al nobleţii şi feminităţii. Dar plumbul este toxic pentru organismul uman, întrucât poate produce intoxicatii grave. Alţi oameni obişnuiau să folosească planta belladonna (mătrăgună) pentru ca ochii lor să capete strălucire. În realitate însă, manipularea aceste plante poate provoca sensibilitate la lumină, vedere înceţoşată, dilatarea pupilelor, sau iritaţii.
În timp ce cosmeticele sunt menite să ne sporeasă frumuseţea, totuşi ingredientele folosite nu sunt întotdeauna cele mai frumoase. Unele dintre ele sunt chiar foarte frecvente, sau chiar rar întâlnite. Cu toate acestea, este aproape o zonă de comfort să spunem că aceste ingrediente nu sunt chiar cele pe care te-ai gândi că ar fi posibil să le întâlneşti în poşetă.
Se pare că măduva osoasă a puilor conţine o substanţă cu efecte benefice asupra pielii, ce contribuie la regenerarea acesteia. De asemenea, măduva puilor are şi un efecte anti-inflamator, fiind folosită mai ales în cremele de faţă şi cele hidratante.
Deşi cei mai mulţi oameni se feresc să pronunţe cuvântul gândac, totuşi acesta este folosit în industria cosmetică, sub un nume chiar foarte familiar, anume carminul. Este vorba despre pigmentul de culoare roşie, extras din gândaci. Colorantul roşu este folosit de obicei atât în industria cosmetică, cât şi în cea alimentară, de exemplu în sucuri şi bomboane. Surpriza vine atunci când un produs cosmetic implică o nuanţă intensă de roşu, deaorece sunt şanse mari ca acea nuanţă să fi fost extrasă chiar din gândaci.
Mai nou, saloanele deînfrumuseţare au început să folosească sperma de taur, ca parte a unor tratamente pentru păr, datorită luciului deosebit pe care îl oferă.
Pentru cine credea până acum că masca pentru faţă cu argilă este cea mai bună, există şi o altă alternativă, anume excrementele de păsări şi de vită sunt folosite în măştile de faţă, corp şi păr întrucât acţionează imediat şi îţi lasă pielea catifelată şi mătăsoasă. Se pare că acestea fac minuni pentru faţă.
Foarte multe branduri cosmetice folosesc placenta umană, pentru refacerea ţesuturilor şi întinerirea pielii.
Dar poate cel mai neobişnuit ingredient folosit de industria cosmeticelor este, explozibilul. Deodorantele şi produsele abrazive sau exfoliante conţin o substanţă derivată din compuşi de dinamită.
Oamenii au fost mereu ingenioşi şi au găsit soluţii uneori bizare pentru a rezolva problemele ce ţin de aspect. De aceea, produsele cosmetice nu sunt întotdeauna făcute din ingrediente curate, naturale, sau sănătoase.
Sursă foto: theminerswife.com