„După datini, colindăm”: un frumos concert caritabil de colinde

0
362
„După datini, colindăm”: un frumos concert caritabil de colinde

 „După datini, colindăm”: un frumos concert caritabil de colinde

Echipa IQool v-a invitat, cu câteva zile în urmă, să participaţi la acest concert. Acum, pentru cei care nu au putut ajunge, vă vom prezenta o scurtă recenzie a evenimentului.

Concertul s-a desfăşurat pe 14 decembrie, la Biblioteca Naţională a României. Acesta s-a aflat la a șasea ediţie şi, ca în fiecare an, a susţinut două cauze umanitare. Cazurile prezentate în 2016 au fost cel a lui David și cel al copiilor de la Centrul de Zi Sfânta Muceniţă Sofia.

Cazurile susţinute

„După datini, colindăm”: un frumos concert caritabil de colinde
David

David este un băieţel de 4 ani și jumătate care, din cauza diagnosticului de cancer, a rămas fără un picior. Acesta are nevoie de o proteză specială, dar şi de un transplant medular. El vine din martie, o dată la două săptămâni, la Institutul Oncologic din Bucureşti. Mama lui este cea care îl însoţeşte şi care îl păzeşte neîncetat după ce şi-a pierdut locul de muncă.

La Centrul de Zi Sfânta Muceniţă Sofia se adună, zilnic, în jur de 40 de copii. Aici, ei au parte de o masă caldă, învaţă să cânte la diferite instrumente, să picteze, să citească și să își facă temele.

Acolo, ei uită de problemele de acasă şi află cum să devină mai buni pe zi ce trece.

Organizarea concertului

„După datini, colindăm”: un frumos concert caritabil de colinde
Darul oferit de către organizatori

Pentru aceste două cauze, 90 de tineri înscrişi în Asociația Studenților Teologi Ortodocși (ASTO) au realizat, începând cu luna noiembrie, 5.054 magneţi de frigider. Aceștia au fost oferiți participanţilor în semn de mulţumire pentru donaţiile făcute.

Pe lângă aceste simboluri, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, directorul Bibliotecii și preşedintele organizației au mulţumit la finalul concertului atât celor implicaţi în organizarea concertului cât şi participanţilor.

Desfăşurarea concertului

În ceea ce priveşte spectacolul de colinde propriu-zis, acesta a fost unul de excepţie. Grupul Psaltic „Tronos” al Catredrei Patriarhale, cu Mihail Bucă drept dirijor, a fost primul care a urcat pe mini-scena amenajată în sala principală a Bibliotecii Naţionale. Acesta a încântat auditoriul cu șase colinde superbe.

A urmat apoi Corala „Nicolae Lungu”, cu dirijorul Stelian Ionaşcu în frunte. Aceștia au cântat nu mai puţin de nouă colinde şi i-au făcut pe cei prezenţi să verse o lacrimă datorită frumuseţii prestației.

Interpreta Ana-Maria Pătrăscioiu a venit special din judeţul Prahova pentru a susţine cele două cauze. Ea a pregătit colinde autentice româneşţi şi le-a prezentat, în premieră, în faţa publicului.

Corul de copii şi tineret „Symbol” al Patriarhiei Române, dirijat de Luminiţa Guţan, nu a refuzat să dea o mână de ajutor tuturor copiilor cu nevoi. Ei au cântat șase colinde celor prezenți şi au adus mai aproape de ei sentimentul festiv.

„După datini, colindăm”: un frumos concert caritabil de colinde

Pentru a le mulţumi celor care îi ajută, un grup de nouă colindători de la Centrul de Zi Sfânta Muceniţă Sofia au cântat șapte colinde. Aceştia au folosit chitara pentru a le arăta tuturor celor prezenţi câte lucruri frumoase învaţă la centru.

O veste mare a fost dată lui David, care s-a aflat la concert: câţiva oameni buni care se aflau în sală au decis să îl ajute să îşi achiziţioneze, într-un timp cât mai scurt, proteza de care are nevoie.

Cum s-a terminat seara?

„După datini, colindăm”: un frumos concert caritabil de colinde

În încheierea spectacolului, corul asociației şi toţi cei aflaţi în sală au interpretat, uniţi în glas şi în simţire, colindul ,,O, ce veste minunată”.

Sentimentele care ar putea descrie cel mai bine atmosfera concertului sunt pacea, bucuria şi emoţia de a dărui şi de a primi.

Să nu uităm să fim mai buni şi mai darnici în această perioadă magică.

Surse foto: basilica.ro, arhiva personală