Dublă surpriză pentru amatorii de jazz

0
66

Pasionații jazzului vor avea ocazia unei experiențe unice ca reprezentare artistică, până în prezent în România, oferită de cele mai cunoscute orchestre de jazz din Europa care vor concerta joi-vineri, 22-23 noiembrie, la aceeași oră 19.00, la Muzeul Național de Artă, într-un spațiu decor ce construiește întregul background al actului artistic.

Preț de două zile Bucureștiul se va încărca de o atmosferă de jazz internațională prin compozitoarea și percuționista Marilyn Mazur, o figură celebră atât în țara sa natală, cât și în lumea jazz-ului internațional, și talentatul Miron Hauser, afirmat de timpuriu pe scenele mari alături de cei mai mari interpreți de jazz din lume.

Atmosfera muzicală creată de cele două orchestre de cameră vechi prin prestigiu și tradiție, din Croația și Danemarca, precum și periplul cultural oferit de Muzeul Național de Artă, ne vor purta într-o poveste muzicală, elegantă ce îmbină puterea creatoare a două lumi într-un creuzet al culturii naționale.

Publicul fidel de jazz din România se va bucura astfel de o dublă surpriză artistică, după jumătatea lunii noiembrie, într-un spațiu distinctiv, boem, presărat de o istorie vie, conturată cu un registru diversificat și impunător pentru cultura română.

Biletele sunt disponibile aici pentru prima reprezentație și aici pentru cea de-a doua, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

The Croatian Radiotelevision Jazz Orchestra
Joi, 22 noiembrie 2018, ora 19.00, Sala Auditorium MNAR
Croatian Radiotelevision Jazz Orchestra
Compozitor, solist trombon, dirijor: Miron Hauser

Orchestra de Jazz a Radioteleviziunii din Croația, singurul ansamblu profesional de acest fel din Croația, are o istorie de 70 de ani, fiind una dintre cele mai vechi orchestre big band din lume.

Orchestra a debutat pe scena internațională la Köln în 1955. Au urmat turnee în Bulgaria, Polonia și fosta URSS, precum și concerte în cadrul festivalurilor de jazz din Frankfurt și Nagykanizsa, dar și la München, în 1972, ca parte a programului cultural și de divertisment pe durata Jocurilor Olimpice. Fiind unul dintre cele mai importante ansambluri de jazz pe scena muzicală din Croația, orchestra este formată din muzicieni de jazz foarte apreciați.

Miron Hauser

Miron Hauser aflat în începutul biografiei sale artitice deține deja o experiență care i-a oferit șansa de a cânta alături de cei mai mari interpreți de jazz din lume. Din 2011 este membru permanent al Orchestrei de Jazz a Radioteleviziunii din Croația și al Jazzistra Orchestra. Alături de acest ansamblu s-a afirmat ca aranjor, compozitor, dirijor și solist.

Marilyn Mazur & The Danish Radio Big Band

Vineri, 23 noiembrie 2018, ora 19.00, Sala Auditorium MNAR

Marilyn Mazur & Danish Radio Big Band

Dirijoare: Miho Hazama

Două dintre figurile feminine puternice ale scenei internaționale de jazz, semnificative fiecare pentru generația ei – și pentru cele două continente pe care le reprezintă.

Marilyn Mazur, percuționistă de origine daneză și americană, și formația Danish Radio Big Band, premiată în cadrul Grammy Awards, concertează pentru prima oară împreună, într-un mix de energie și inventivitate, care combină două lumi muzicale diferite. Compozitoarea și percuționista Marilyn Mazur este o figură celebră atât în țara sa natală, cât și în lumea jazz-ului internațional.

A concertat alături de Miles Davis, Jan Garbarek și Wayne Shorter, iar în Danemarca este apreciată pentru colaborarea sa îndelungată cu legende ale jazz-ului, ca NHØP și Palle Mikkelborg. Această seară unică vă va aduce în lumea lui Marilyn Mazur – deopotrivă o maestră a percuției și o compozitoare cuceritoare și originală. Ca element special în program, formația a realizat o selecție a celor mai apreciate compoziții semnate de Marilyn Mazur pentru big band, convingând-o în același timp să compună o piesă special pentru acest concert.

O experiență fascinantă de ritm și sunet se va crea sub bagheta dirijoarei japoneze Miho Hazama.

Miho Hazama

Născută la Tokyo, Miho Hazama este una dintre pianistele tinere foarte talentate care activează astăzi pe scena muzicală din New York. În 2015 a primit Premiul pentru Compoziție Charlie Parker din partea BMI, acordat compozitorului care creează cea mai originală lucrare în cadrul Workshop-ului dedicat compozitorilor de jazz BMI, un cunoscut forum de compoziție pentru big band-urile de jazz. Miho are la activ 2 albume publicate de Universal Music Japan / Sunnyside Records, foarte apreciate deopotrivă de critici și de public. Este director artistic asociat al New York Jazzharmonic.

Cele două concerte fac parte din ”RadiRo”, unicul festival dedicat orchestrelor radio din Europa și din lume, eveniment produs și organizat de Radio România, ajuns la cea de-a IV-a ediție a festivalului ce va desfășura între 18 și 25 noiembrie 2018. Organizat o dată la 2 ani (alternat cu Festivalul Internațional ”George Enescu”), începând din anul 2012, ”RadiRo” a reușit performanța de a aduce în fața publicului din România orchestre de primă mărime ale radiourilor publice din Europa și Asia.