Drumul peliculei „Câteva conversații despre o fată foarte înaltă” la Premiile GOPO

  0
  87

  Premiile GOPO au ajuns anul acesta la cea de-a 13-a ediție în care și-au făcut apariția tineri cineaști români. Printre cele 27 de producții se află și pelicula lui Theodor Olteanu cu două nominalizări pentru categoria Cea mai bună actriță în rol principal, cele două tinere jucate de Silvana Mihai și Florentina Năstase.

  Theodor Olteanu și-a făcut debutul de regizor de film la TIFF cu lungemtrajul său care se află în cursă pentru premiile GOPO. Am avut ocazia de a-l vedea în vara anului trecut, în proiecția de la MNAC în care am descoperit o poveste a unui subiect prea puțin abordat în producțiile românești. Din curiozitatea personajului jucat de Silvana Mihai pentru o tipă foarte înaltă, se croiește o poveste de dragoste, o poveste tandră care scoate la suprafață cât de dificil este drumul asumării într-o societate departe de acceptare al unui compromis.

  Cele două actrițe reușesc să surprindă prin subtilitate, mai mult prin ceea ce nu au reușit să-și spună. Atunci când cele două își împărtășesc sentimentele doar după uși închise, iar numai una dintre ele este dispusă să se expună, am înțeles că nu est vorba despre ce film mi-aș fi imaginat eu că este vorba. Câteva conversații nu este glasul unei comunități dar nici nu al unei povești de dragoste fără sfârșit. Este un film sincer care poate nu spune ce și-ar fi droit mulți să audă. Acest lucru cred că se datorează în mare parte Silvanei Mihai și Florentinei Tănase care păreau să aibă o chimie perfectă în niște roluri cu care nu erau familiarizate.

  Cu un buget limitat și fără multă experiență, pentru cei care n-au reușit să prindă la cinema Câteva conversații despre o fată foarte înaltă, nominalizariile poate au părut surprinzătoare. Silvana Mihai (26 de ani), actriță la Teatrul Mic din București, se anunța de la 19 ani o tânără speranță prin nominalizarea la UNITER pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru spectacolul „Felii”.

  Pentru cea mai bună actriță în rol principal au mai fost nominalizate Cosmina Stratan („Dragoste 1. Câine”), Dorotheea Petre („În pronunțare”), Irina Velcescu („Secretul fericirii”). Acestea vor afla câștigătorii premiilor GOPO pe 19 martie, de la ora 20:00, la Teatrul Național din București.

  Surse foto: IMDB