maramedia.ro

„Fetiţa înflăcărată murise, tânăra femeie avidă avea să moară…” Simone de Beauvoir

Identitatea unei femei presupune sensibilitate, afecţiune, blândeţe, empatie şi o anumită doză de fragilitate. Fragilitate care poate fi la un moment dat asociată cu naivitatea. Dacă tot ne aflăm în „luna femeii”, hai să privim sensibilitatea și fragilitatea unei femei și din alt punct de vedere…

GHB (acid Gama HidroxiButiric) sau „drogul violului” este unul dintre cele mai puternice din acest secol, potrivit medicilor, și o amenințare majoră la adresa femeilor. Administrarea acestuia transformă victimele în păpuși umane, care pot fi manipulate cu ușurință, după bunul plac al violatorilor.

„Pentru a fi acceptați de către o femeie, bărbații pun acest drog în băutura partenerei, pentru ca apoi să o violeze fără ca aceasta să riposteze vehement. GHB se vinde sub formă de lichid, praf, capsule sau granule, ce se dizolvă în apă sau alcool și, pentru că nu are nici miros sau gust, nu poate fi depistat la prima vedere. GHB își face efectul în circa 5-15 minute, consumatorul simțindu-se la fel ca după un pahar sau două de alcool: relaxat, ușor amețit, destins, dezinhibat”, susține Gigel Lazăr, reprezentantul Centrului Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului(CIADO), singurul ONG din România care este preocupat de fenomenul „drogului violului.” Potrivit CIADO, numărul celor care folosesc GHB a crescut semnificativ în România.

A devenit foarte popular în cluburile de noapte, din cauza efectului său relaxant și anestezic. Întrucât „Efectele GHB sunt foarte similare cu acelea induse de consumul de alcool. Poate avea efecte sedative, hipnotice, disociative sau poate induce amnezie. Pe de altă parte, GHB duce la pierderea capacităţii de orientare spaţială şi pierderi de memorie, acţionând asupra receptorilor de la nivelul cortexului cerebral prefrontal”, explică Florina Bojin, medic specialist Medicină de Laborator. Efectul stupefiantului poate dura până la șase ore, iar medicii spun spun că, în combinație cu alcool, drogul violului poate cauza moartea.

Oficialii Agenției Naționale Antidrog susțin că nu avem o problemă cu drogul violului pentru că nu reprezintă încă un fenomen. Așa spuneau și despre „etnobotanice” care, în urmă cu patru ani erau considerate „droguri ușoare”, erau legale și nu erau considerate periculoase. De aceea, autoritățile nu și-au bătut capul cu ele decât când a fost prea târziu.

Drogul violului, supranumit și ecstasy lichid, este inodor, insipid şi incolor, iar la câteva ore de la consum, dispare din sânge și nu poate fi detectat la analize. La bărbații care îl consumă se manifestă un grad mai mare de stimulare sexuală, iar la femei printr-o sexualitate accentuată, acestea acceptând relații multiple, involuntare, despre care nu își mai amintesc decât vag.

Ziarul canadian „The Province” relatează povestea unei tinere care a fost drogată involuntar cu GHB într-un local și a aflat de la medici că a fost violată. Anette Orango își amintește doar că era la o masă cu mai mulți prieteni, s-a dus la toaletă, iar când s-a intors, a terminat băutura din pahar. Următorul lucru pe care și-l amintește e de a doua zi dimineața când s-a trezit pe la 10.30, o oră neobișnuită pentru programul ei. Era dezbrăcată.

„Primul lucru pe care mi l-am spus era că eu nu dorm topless. Apoi am observat că pantofii mei erau aliniați lângă perete. Nu obișnuiesc așa ceva. Când am intrat în baie, am văzut că vomitasem pe podea și nu îmi amintesc să mă fi simțit rău nicio secundă. Mi-am privit pulpele picioarelor și am văzut că eram pline de echimoze, iar pe piciorul stâng aveam imprimată forma unei mâini care m-a strâns așa de tare încât mi-a lăsat vânătăi”, le-a relatat tânăra jurnaliștilor.

Speriată, a ajuns la medici și, după o serie de analize, verdictul a fost clar: fusese drogată cu „drogul violului” și apoi violată. „M-am simțit ca o simplă bucată de carne. Nu îmi amintesc nimic din ce s-a întâmplat cu mine”, a mai spus canadianca.

În România, drogul violului a apărut de câțiva ani și este folosit în special de bărbați pentru a întreține relații sexuale, fără ca victima să opună rezistență. Cele mai expuse victime sunt adolescentele care merg în cluburi și acceptă să primească băuturi din partea necunoscuților. De fapt, nicio femeie nu este în afara pericolului, când vorbim despre acest stupefiant. Cel mai grav este faptul că puțini dintre cei care îl folosesc știu că, pus în alcool, drogul poate cauza chiar și moartea.

Redactor: Adina Vintescu

Sursă foto: maramedia.ro