Născut dreptaci vs. născut stângaci – Calitate vs. defect?

0
1008
Născut dreptaci vs. născut stângaci - Calitate vs. defect?

Născut dreptaci vs. născut stângaci – Calitate vs. defect?

Unul dintre misterele ştiinţei, care nu a fost pe deplin elucidat, este motivul pentru care majoritatea oamenilor sunt dreptaci şi care este cauza ce duce la existenţa unui procent atât de infim al stângacilor.

În primul rând, ar fi cazul să cunoaştem sensul cuvântului ,,dexteritate“. Totul se rezumă la capacitatea îndeplinirii sarcinilor de zi cu zi folosind predominant o anumită mână, respectiv dreapta sau stânga. Interesant este faptul că aceasta este o trăsătură exclusiv umană. La urma urmei, cum am putea să afirmăm că un câine este stângaci sau un leu este dreptaci? Labele lor nu sunt atât de evoluate pentru a se ocupa de sarcini complexe, aşa cum sunt mâinile umane. Arheologul Natalie Uomini de la Universitatea Liverpool a lansat o teorie destul de veridică: ,,Dexteritatea unei mâini nu înseamnă că una este mai ‘dominantă’ faţă de cealaltă. Mai degrabă una scrie, dar ambele mâini au roluri diferite şi la fel de importante. De exemplu, oamenii dreptaci îşi folosesc mâna dreaptă pentru sarcini care necesită mai multă dexteritate, în timp ce mâna stângă îndeplineşte un rol mai pământesc, dar esenţial: acela de sprijin.

Născut dreptaci vs. născut stângaci - Calitate vs. defect?În al doilea rând, creierul stângacilor este diferit de cel al persoanelor care au mâna dreaptă dominantă. În cazul celor din urmă, partea creierului, care răspunde limbajului, se află în emisfera stângă, în timp ce întregul creier al stângacilor are centri care răspund de limbaj. Totuşi, de-a lungul vremii s-au conturat tot felul de speculaţii şi de prejudecăţi cu privire la oamenii stângaci. Un lucru destul de curios este analogia din limba engleză a cuvântului ,,left“ (n.r.: stânga) cu termenul anglo-saxon ,,lyft“, care înseamnă slab. De aici, au luat naștere diferite împotriviri asupra stângacilor. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă care să ateste că un om dreptaci îl domină pe cel stângaci sau vice-versa. Diferenţa constă în modul în care ţin pixurile! Propun în rândurile ce urmează să ne axăm pe particularităţile care îi fac pe stângaci autentici! Ce ziceţi?

De reţinut este ideea că aproximativ 10% din populaţia Terrei foloseşte cu predilecţie mâna stângă! Printre aceştia se numără Barack Obama, regina Elisabeta a II-a, prinţul Charles, Bill Gates, Lady Gaga, Paul McCarteney şi lista poate continua. Dacă facem o incursiune în istorie ar fi imperios necesar să îi reamintim pe Albert Einstein, Isaac Newton, Charles Darwin, Charlie Chaplin, Mozart, Beethoven şi chiar şi Iulius Caesar, Leonardo da Vinci şi Michelangelo! Sunt sigură că nu ştiaţi aceste lucruri! Oamenii de ştiinţă au fost frapaţi de aceste informaţii interesante şi au dezvoltat cercetări aprofundate pe abilităţile stângacilor.

De-a lungul istoriei, stângăcia a fost interpretată în diferite feluri, adesea contradictorii: ca semn al diavolului, ca boală nevrotică sau simţ rebel, dar şi ca semn al creativităţii, al înzestrării cu talent plastic sau muzical. La eschimoşi există credinţa că stângacii pot deveni vrăjitori. În Maroc ei sunt asociaţi puterilor malefice. Incaşii le atribuie puteri magice şi vindecătoare.Născut dreptaci vs. născut stângaci - Calitate vs. defect?

Totodată, studiile au demonstrat că stângacii sunt mai buni la orientarea în spațiu, la matematică şi arhitectură, în timp ce dreptacii sunt mai buni oratori.  Adiacent celor spuse, politicienii stângaci au numai de câştigat din dezbaterile televizate, în timp ce dreptacii pierd. Toţi politicienii gesticulează cu mâna dominantă pentru a-şi întări discursul, însă la televizor imaginea este în oglinda, ceea ce înseamnă că un stângaci va părea că gesticulează cu mâna dreaptă, ,,pe limba majorităţii“. Pe de altă parte, un stângaci cu mâna stângă imobilizată sau amputată învaţă mult mai uşor să se folosească de mâna dreaptă, decât un dreptaci aflat în aceeaşi situaţie, când foloseşte mâna stângă.

Aşadar, de ce se consideră folosirea mâinii stângi ca fiind un defect? Tind să cred că aceştia sunt chiar mai avantajaţi din anumite puncte de vedere. Au chiar şi motiv de sărbătoare pe 13 august, ziua internaţională care este dedicată stângacilor!

Sursă foto: Pinterest, Ads of the World

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.