dragobete1Unii dintre noi tocmai am sărbătorit iubirea de Valentine’s Day, alţii aşteptăm să o sărbătorim în stil românesc pe 24 februarie, iar alţii sărbătoresc iubirea în fiecare zi. Pentru cei care încă nu au planuri pentru Dragobete şi vor într-adevăr să sărbătorească în stil românesc, vă propun mai jos o listă cu evenimentele ce vor avea loc în perioada imediat următoare.

 Mai întâi să vedem totuşi ce înseamnă Dragobetele…

Dragobetele este sarbatoarea românească a iubirii, sărbătoare asemănătoare Sfăntului Valentin sau Valentine’s Day. Dragobetele se serbează pe data de 24 februarie, în ziua în care Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. În spiritualitatea românească, Dragobetele este un zeu al tinereţii, patron al dragostei şi al bunei dispoziţii. Dragobetele este sarbătorit în unele locuri şi de 1 martie, considerându-se că este fiul Dochiei şi deschizătorul primăverii.

Îmbrăcați de sărbătoare, fetele și flăcăii se întâlneau în fața bisericii și plecau să caute prin păduri și lunci, flori de primăvară. Pe dealurile din sat se aprindeau focuri, iar în jurul lor stăteau și vorbeau fetele și băieții. La ora prânzului, fetele se întorceau în sat alergând, obicei numit zburătorit, urmărite de câte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul era iute de picior și o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. De aici provine expresia „Dragobetele sărută fetele!”. Sărutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru a-ți afișa dragostea în fața comunității.

Astăzi unele tradiţii s-au mai pierdut însă esenţa zilei de 24 februarie a rămas: sărbătorim iubirea şi suntem împreună cu persoana iubită.

Aşadar dacă încă nu te-ai decis ce să faci în această zi sau ce cadou să îi faci persoanei de lângă tine, mai jos vei găsi căteva idei de petrecere a week-end-ului dinaintea Dragobetelor.

În perioada 21-23 februarie poţi merge la ‘Târgul de Dragobete” la Galeriile Comerciale Militari din sectorul 6. Aici vei găsi o mulţime de idei pentru cadouri, produse handmade, bijuterii, cosmetice şi chiar dulciuri şi specialităţi din ciocolată.

Dacă însă ştii deja ce-i vei lua persoanei iubite, atunci Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 23 februarie 2014iubiţi româneşte de Dragobete printr-o serie de evenimente organizate de-a lungul zilei special pentru îndrăgostiţi. Invitaţii speciali ai evenimentului sunt membrii Trupei HARA, care vă vor aduce zâmbetul pe buze îmbinând genuri muzicale precum folclor românesc, medieval şi pop.

Tot pe 23 februarie, Primaria Sectorului 4 împreună cu Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” vă invită la un spectacol ce va avea loc la Arenele Romane Indoor din Parcul Carol, începand cu ora 16:00. Va fi un spectacol cadou oferit de artişti, tinere talente, adolescenţi ce activează în Sectorul 4 pentru prieteni, părinţi şi publicul larg din Bucureşti. Mai mult, intrarea va fi liberă!

a

De la ora 1900, tot dumnică, Club Fabrica din capitală vă invită la un Concert Ad-hoc (cântare, ospăţ şi beţie de dragoste) cu muzică punk şi medievală. Intrarea este 15 lei.

Dacă nu v-am convins cu programul de mai sus, vă invit să consultaţi agenda de evenimente din Bucureşti şi cu siguranţă veţi găsi modalitatea perfectă de a sărbători iubirea.

Sursa: vinsieu.ro

Sursa foto: cuvintealese.ro, ziaremondene.ro

Comentarii

comentarii