Două probleme de la începutul anului universitar

  0
  142

  Nu încape îndoială: învățământul românesc este plin de lipsuri, indiferent de ciclu. Ele reapar, ca și cum ar fi scoase afară de la naftalină, în fiecare an. Dacă la mijlocul lunii septembrie vorbeam despre starea precară a instituțiilor școlare…..acum, la început de octombrie, vom aborda două dintre problemele de la începutul anului universitar.

  • Capacitatea de cazare la stat nu este suficientă

  Nu toți studenții care își doresc să prindă un loc la cămin vor putea avea norocul să o și facă. Spre exemplu, în București există 35.178 de locuri disponibile în căminele de stat, însă numărul de studenți se ridica la peste 100 de mii la începutul precedentului an universitar.

  În teorie, asta nu ar trebui să fie o problemă. În fond, căminele private există și mai pot prelua din numărul de studenți. Dar prețurile pentru camere nu sunt neapărat cele mai mici, ceea ce poate împiedica ocuparea în totalitate a acestora.începutul anului universitar

  • Locurile în cămine sunt scoase ilegal la vânzare

  Uneori, poți fi în stare de orice pentru a obține ceva. Mai ales când, să zicem, te apucă teama că nu vei prinde un loc la cămin și că nu ai alte alternative legate de unde vei/nu vei putea sta.

  Oficial, ai putea să îți cauți un domiciliu. Neoficial, și ilegal, ai putea cumpăra un loc la cămin de la altcineva. Și să îți falsifici și actele.

  Dar de ce este acest lucru posibil? Pentru că există cerere. Pe de o parte, este aproape imposibil să nu dai de un student care să nu se plângă că nu are cazare la începutul anului universitar. Pe alta, mai există alții care au unde să stea, deci nu au nevoie de o cameră la cămin. Probabil, aceștia se gândesc că pot scoate profit de pe urma a ceea ce au în plus…și, uite așa, se naște practica vânzării unor camere la negru.

  Desigur, lipsurile din sistemul universitar nu se opresc aici. Cât timp nu se vor investi bani în cămine, vor exista tot timpul plângeri asupra condițiilor precare din camere. Numărul de studenți care lucrează în alt domeniu decât cel studiat va da mereu apă la moară celor care susțin că facultățile nu produc nimic util. Până și chiriile pot declanșa probleme, mai ales în orașe sau zone mai scumpe.

  Însă acestea sunt probleme mult mai ample, care ar merita abordate separat și nu doar în treacăt.

  surse foto: b365.ro, upb.ro

  surse info: adevarul.ro, insse.ro, hotnews.ro

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.