Dosar penal deschis în cazul morții lui Gyuri Pascu

0
101
Dosar penal deschis în cazul morții lui Gyuri Pascu

Dosar penal deschis în cazul morții lui Gyuri Pascu

Ioan Gyuri Pascu a murit la începutul acestei săptămâni şi a lăsat în urmă multă durere în rândul familiei şi al apropiaţilor. Actorul în vârstă de 55 de ani a murit în apartamentul său luni dimineață. Decesul a survenit în urma unui stop cardiorespirator iresuscitabil. 

Gyuri Pascu în jurul orei 5:00 dimineața. Manevrele de resuscitare ale medicilor au durat aproximativ o oră.

Procurorii au deschis dosar penal pentru omor în rem în cazul lui Guyri Pascu din cauza greșelilor grave pe care le-a făcut primul doctor care l-a consultat în noaptea morții.

Conform protocolului, în momentul în care a ajuns la pacient obligația medicului era să își ia aparatul EKG în locuință. Acesta a ales să îl lase în ambulanță.

Gestul a fost criticat dur și de ministrul sănătății, Raed Arafat:

„Există aparate pe care le duci întotdeauna, sunt prevăzute, le duci cu tine întotdeauna pentru că nu este normal să ajungi să descoperi că ai nevoie de aparat și să te duci după el din nou și tot așa”, a declarat Arafat.

După o scurtă discuție cu pacientul, același medic a tras concluzia că Gyuri Pascu suferă de atacuri de panică și nu a făcut nicio legătură cu o posibilă problemă la inimă.

Alis Grasu, directorul ambulanței București-Ilfov a declarat: ”Că toți parametrii erau normali, că nu se impunea efectuarea unei electrocardiograme, că nimic nu a pledat către o afecțiune cardiacă. Acestea sunt declarațiile medicului.”

Potrivit celor de la amubulanță doctorul l-ar fi întrebat pe Gyuri Pascu daca dorește să fie dus la spital, însă acesta i-ar fi spus că nu doarme de 3 zile și își dorește să se odihnească. Refuzul internării nu apare însă în fișă, iar asta înseamnă că a fost încalcat regulamentul.

Pentru că se află la prima abatere, doctorul cu o experiență de 13 ani în medicină și 7 în serviciul de ambulanță, a fost sancționat cu 10% din salariu timp de 2 luni.

Ce s-a întâmplat cu adevărat?

În noaptea morții, Gyuri Pascu chemase o ambulanță la ora 3 care i-a pus diagnosticul ˝ATAC DE PANICĂ˝. La ora 5, mult iubitul actor nu se mai afla printre noi.

După diagnosticul de atac de panică, fosta soție a lui Guyri Pascu sună din nou disperată la 112, dar nu vine nimeni și echipajele de urgență se urnesc abia la al treilea apel.

Marea dilemă: Câte apeluri au existat în total către 112?

3:26 –>primul apel în urma căruia i se dă diagnosticul ˝atac de panică˝

4:42 –> ora apelului pe care ambulanța l-a ținut secret

4:56 –> ora ultimului apel (4:53 după datele oferite de STS)

Ora la care ajung atât medicii de la SMURD, cât și de la Ambulanță: 5:10

Haideți să vedem cum funcționează sistemul 112:

  1. Răspunde un operator call-center angajat al STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale).
  2. Operatorul triază apelul după anumite criterii specifice.

Primul apel, cel de la 3:23, este transferat către ambulanță și onorat în 11 minute. Fosta soție a lui Gyuri Pascu revine la 4:42. De la 112 este transferată către Dispeceratul Ambulanței. Ambulanța NU REACȚIONEAZĂ!

În comunicatul Agerpres, ei vorbesc despre un singur apel: cel de la 4:46. Despre ce apel este vorba de fapt? Cel de la 4:42 după ora STS? Dar atunci cum susțin că au ajuns la timp dacă medicii au ajuns la 5:10?

Cert este faptul că fosta soție a lui Gyuri Pascu revine disperată cu încă un apel la 4:53, primește cod roșu de la SMURD, ca un caz grav, însă în același timp demareaza și mașina Ambulanței.

De ce au plecat atât mașinile SMURD, cât și cele ale Ambulanței?

Atunci când vorbim de cazuri grave sau foarte grave, are loc o așa numită ˝conferință˝ în limbajul de specialitate. La conferință asistă atât Ambulanța, cât și SMURD-ul și se decid cine pleacă. În caz contrar, pornesc 3 mașini.

Concluziile:

  • Primul medic ajunge la 5:10, la 28 de minute de la apelul de la 4:42.
  • Paramedicul a ajuns la 21 de minute, iar medicii la 28 de minute de la apel.

Rămânem cu întrebările:

De ce directorul Ambulanței, Alis Grasu, a ascuns apelul de la 4:42 și susține că medicii au ajuns la timp?

Ce s-a întâmplat de fapt cu acel apel la dispecerat?

Actorul și muzicianul Ioan Gyuri Pascu s-a născut la 31 august 1961, la Agnita, în județul Sibiu.

În 1987 a devenit membru în grupul ˝Divertis˝, alături de care a încântat publicul timp de 20 de ani, participând la multe spectacole live, emisiuni de radio și televiziune. În 2007 regretatul Gyuri Pascu a părăsit grupul ˝Divertis˝, motivul speculat fiind faptul că nu agrea glumele cu tentă politică ale lui Toni Grecu, fondatorul grupului umoristic.

Gyuri Pascu avea datorii mari

Odată cu moartea sa au apărut la suprafaţă mai multe detalii despre viaţa personală, printre care se regăsesc şi unele legate de nişte datorii imense.

Ioan Gyuri Pascu a avut probleme mari în afaceri, iar încercările de a câştiga bani au fost sortite eșecului. Cea mai bună perioadă din punct de vedere financiar a fost cea în care Gyuri Pascu a colaborat cu trupa Divertis, în care era și asociat. Câştigurile obţinute acolo au fost reinvestite în prima casă de producție muzicală independentă deschisă în România, în 1992, Tempo Music.

Totuşi, între 2010 și 2014, această afacere a devenit o problemă, iar la final datoriile către stat ajungeau la 213.951 lei, adică aproape 50.000 de euro. Nici clubul Gyuri’s Pub nu a funcţionat aşa cum îşi dorea artistul, astfel că a fost închis. În plus, şi divorțul de fosta lui soție, Daniela, în 2010, i-a afectat bugetul lui Ioan Gyuri Pascu. Judecătorii decideau că artistul trebuia să plătească lunar o pensie alimentară de 3.000 de lei. Toate aceste detalii financiare l-au făcut pe artist să acumuleze datorii foarte mari.

Surse info: Cătălin Tolontan: tolo.ro, agerpres.ro, evz.ro, wowbiz.ro

Sursă foto: ziuaveche.ro