marți, iunie 25, 2024
Recrutare IQool
AcasăComunitateDonează sânge, fii erou! revine cu o campanie aniversară – „De 20...

Donează sânge, fii erou! revine cu o campanie aniversară – „De 20 de ani eroi!”

Donează sânge, fii erou! revine cu o campanie aniversară: „De 20 de ani eroi!” în Cluj-Napoca, în perioada 6-17 decembrie. Dacă vrei să faci o faptă bună în preajma sărbătorilor, poți dona sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Cluj-Napoca, de pe strada Nicolae Bălcescu numărul 18, între orele 07:30 și 13:30, cu o pauză pentru dezinfectarea suprafețelor între 11:00-11:30.

Donează sânge, fii erou! este un proiect al studenților de la toate Universitățile și Facultățile de Medicină din România care-și propune combaterea deficitului de sânge din unitățile spitalicești din țară. Pe lângă campaniile naționale de donare de sânge, aceștia postează pe paginile oficiale de pe rețelele de socializare apeluri la donare în cazuri de urgență.

Donează sânge dacă îndeplinești criteriile

Pentru a dona sânge, există câteva criterii principale care trebuie îndeplinite. Ești eligibil pentru a dona sânge dacă:

  • ai vârsta între 18 și 60 de ani
  • ai greutatea între 55 și 100 kg ca femeie și între 60 și 110 kg ca bărbat
  • ai pulsul 60-100 bătăi pe minut
  • nu suferi de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase)
  • nu ai alergii severe (ele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)
  • nu ai suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile
  • nu ești sub vreun tratament medicamentos (dar anticoncepționalele și suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate)
  • nu te-ai tatuat și nu ți-ai pus un piercing în ultimele 6 luni
  • nu ești în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după)
  • nu ai consumat alcool cu 48 de ore înaintea donării.

Pentru a dona sânge este recomandat să te programezi pe aplicația BlooDoChallenge pentru a evita aglomerația și timpul de așteptare.

Dacă nu ești din Cluj, campania se desfășoară și în alte orașe din țară, printre care Craiova, Baia Mare (Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș), Timișoara, Constanța, Oradea, Sălaj și Sibiu. Campania începe din data de 6 decembrie, iar perioada de activitate diferă de la un Centru de Transfuzie Sanguină la altul.

Citeşte şi: Un weekend de NOIEMBRIE @Zazen și Street Food în Cluj-Napoca

RELATED ARTICLES

Most Popular