Donează Sânge! Fii Erou!

0
188

 Noi, peste 5000 de studenţi de la Facultatea de Medicină din Bucureşti, ne exprimăm regretele cu privire la tragedia din data de 30 octombrie 2015, produsă în urma incendiului care a cuprins Clubul Colectiv și care a dus la decesul a peste 20 de tineri și la rănirea altor 170 și transmite sincere condoleanțe familiilor și apropiaților victimelor.

Asociația își propune sprijinirea cadrelor medicale din spitalele care au preluat răniții (monitorizare pacienți, toaletare plăgi, pansamente etc), a medicilor care se ocupă de preluarea donatorilor și recoltarea sângelui, dar și a firmelor care asigură aprovizionarea unităților medicale cu alimente și medicamente (transport, distribuire) prin mobilizarea voluntarilor.

Apreciem enorm mobilizarea ce s-a produs zilele acestea şi ne înclinăm atât în faţa doctorilor cât şi în faţa miilor de donatori ce au sărit in ajutorul victimelor, dar dorim să punem în evidenţă faptul că procesul de donare trebuie să fie constant deoarece în săptămânile ce urmează pacienţii care vor fi stabilizaţi vor fi supuşi unor intervenţii chirurgicale complexe.

Având în vedere contextul sanitar actual din România care este situată pe ultimul loc în Europa în privinţa donării de sânge, doar 1,7% dintre cetățeni se află pe lista donatorilor, în comparație cu alte state europene, această campanie bianuală reprezintă atât confruntarea cu lipsa acută de sânge cât și o informare corectă despre transfuzii ( De ce e important ca oamenii să doneze?, De ce e nevoie de sânge?, Cine nu poate dona?, De ce sunt atat de puțini donatori în România?).

Astfel, Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti are deosebita onoare de a demara campania “Donează Sânge! Fii Erou!”, unul dintre cele mai mari evenimente de profil din ţară, în perioada 9 şi 13 noiembrie , între orele 08:00 și 13:00, Bd. Eroii Sanitari nr. 8, din București  în Holul de Onoare al Facultăţii de Medicină – UMF „Carol Davila”.

Aşadar, dacă decizi să ajuţi şi tu, nu mai amâna momentul şi vino alături de studenţii din Bucureşti pentru a ajuta persoanele ce necesită transfuzii de sânge precum victimele accidentelor, cei ce sunt supuşi unor operaţii dificile sau cei ce necesită tratamente împotriva cancerului. Totodata încurajăm donarea periodică şi împreună vom contribui la conştientizarea populaţiei privind actul donarii.

Sănătatea şi siguranţa donatorilor fiind considerate a fi de maximă prioritate, Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională Bucureşti „Prof. Dr. C.T. Nicolau” pune la dispoziţie organizatorilor cadre medicale cu pregătire în domeniu, ce vor respecta normele internaţionale de igienă în timpul actului de donare. Ca măsură de siguranţă pentru pacienţii din spitale ce vor beneficia de produsele prelevate, se vor efectua o serie de teste în laboratoare de specialitate pentru a exclude contaminarea sângelui donat (donatorii pot primi rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat: RH; grupă sangvină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (siffilis); ALT (probe hepatice)).  Donatorii vor fi informaţi în privat dacă analizele lor nu vor fi în parametrii normali.

 Toate campaniile organizate până acum au fost încununate de succes, numărul de donatori crescând uşor de la o ediţie la alta, odată cu sprijinul oferit din partea sponsorilor şi partenerilor media.

În cadrul ultimei campanii (18-22 mai 2015), s-au adunat în doar o săptămână aproximativ  550 de donatori, ceea ce reprezintă peste 250 L de sânge care poate fi folosit în aproape 200 de intervenţii medicale.

Pentru mai multe informaţii despre condiţiile si programul de donare de sânge o puteţi contacta pe domnişoara Corina Vieru pe adresa de e-mail vieru_corina@yahoo.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.