Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti are deosebita onoare de a demara campania “Donează Sânge! Fii Erou!”, unul dintre cele mai mari evenimente de profil din ţară, în perioada 18 şi 22 mai, intre orele 08:00 și 13:00, Bd. Eroii Sanitari nr. 8, din București  în Holul de Onoare al Facultăţii de Medicină – UMF „Carol Davila”.

                Avand in vedere contextul sanitar actual din Romania care este situata pe ultimul loc in Europa in privinta donării de sange, doar 1,7% dintre cetățeni se află pe lista donatorilor, în comparație cu alte state europene, această campanie bianuală reprezintă atat confruntarea cu lipsa acută de sange cat și o informare corectă despre transfuzii ( De ce e important ca oamenii să doneze?, De ce e nevoie de sange?, Cine nu poate dona?, De ce sunt atat de puțini donatori în Romania?)

Asadar daca decizi sa ajuti si tu, nu mai amana momentul si vino alaturi de studenţii din Bucureşti pentru a ajuta persoanele ce necesită transfuzii de sânge precum victimele accidentelor, cei ce sunt supuşi unor operaţii dificile sau cei ce necesită tratamente împotriva cancerului. Totodata incurajam donarea periodica si impreuna vom contribui la constientizarea populatiei privind actul donarii.

Sănătatea şi siguranţa donatorilor fiind considerate a fi de maximă prioritate, Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională Bucureşti „Prof. Dr. C.T. Nicolau” pune la dispoziţie organizatorilor cadre medicale cu pregătire în domeniu, ce vor respecta normele internaţionale de igienă în timpul actului de donare. Ca măsură de siguranţă pentru pacienţii din spitale ce vor beneficia de produsele prelevate, se vor efectua o serie de teste în laboratoare de specialitate pentru a exclude contaminarea sângelui donat (donatorii pot primi rezultatele testelor efectuate pe sangele recoltat: RH; grupă sangvină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (siffilis); ALT (probe hepatice)).  Donatorii vor fi informaţi în privat dacă analizele lor nu vor fi în parametrii normali.

Toate campaniile organizate până acum au fost încununate de succes, numărul de donatori crescând uşor de la o ediţie la alta, odată cu sprijinul oferit din partea sponsorilor şi partenerilor media.

În cadrul ultimei campanii (3-7 noiembrie 2014), s-au adunat în doar o săptămână aproximativ  550 de donatori, ceea ce reprezintă peste 250 L de sânge care poate fi folosit în aproape 200 de intervenţii medicale.

Pentru mai multe informaţii despre condiţiile si programul de donare de sânge o puteţi contacta pe domnişoara Corina Vieru pe adresa de e-mail vieru_corina@yahoo.com

 Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”

031.418.04.08

www.umf.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here