Cu sectorul cultural cum rămâne, domnule Klaus Iohannis?

0
75
cultura
Sursă foto: Unsplash

Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale (AROC) a publicat marţi, 23 martie, o scrisoare deschisă adresată Preşedintelui Klaus Iohannis. Asociaţia cere sprijin din cauza pierderilor suferite pe fondul pandemiei de coronavirus.

Scrisoarea deschisă, adresată Preşedintelui Klaus Iohannis, aminteşte că domeniul cultural a fost unul dintre primele sectoare de activitate afectate de pandemie.

Primele restricţii au fost luate chiar în acest domeniu şi au vizat organizarea de evenimente şi activităţi culturale. În acest sens, AROC solicită preşedintelui „urgentarea implementării unei scheme de ajutor de stat, precum și a unui plan de redeschidere a sectorului cultural, până nu este prea târziu.

De asemenea, asociaţia aminteşte că sectorul cultural nu a fost niciodată o prioritate pentru guvernanţi, însă, în pofida acestui fapt, acest domeniu a adus recunoaştere internaţională României şi „a contribuit, potrivit diferitelor măsurători, cu între 1,5% și 3% din PIB la economia țării.”


Această asociaţie solicită preşedintelui realizarea unor măsuri de care ar beneficia şi alte domenii precum cel turistic ori HoReCa:

„Solicităm:

  • Luarea de măsuri economice conforme cu situația în care sectorul cultural se află: o schemă de ajutor de stat echitabilă pentru toți artiștii și operatorii culturali, adoptată în regim de urgență, care să prevadă despăgubire justă pentru toți operatorii culturali, indiferent de subdomeniul de activitate și forma de organizare juridică.
  • Realizarea unui plan național de relansare a domeniului culturii, cu implicarea specialiștilor, bazat pe predictibilitate, care să prevadă o schemă de redeschidere a activităților, și pe baza căruia artiștii și operatorii să-și poată planifica activitatea, respectiv despăgubiri și asigurări pentru cei care nici la un an de la debutul pandemiei nu-și pot relua activitatea.”

Această scrisoare a fost semnată de peste 700 de artişti, organizaţii ce se ocupă cu evenimentele şi activităţile culturale, dar şi de spectatori şi consumatori ai acestui domeniu, iar lista pentru susţinătorii acestei iniţiative este încă deschisă şi poate fi poate fi consultată aici.

Conform economedia.ro, „artiștii acuză că nu au fost nici măcar compensați pentru ultimul an de inactivitate, în contextul în care multe din măsurile de sprijin nu au fost plătite, statul nu a reușit să continue nici măcar programe dedicate de dinaintea pandemiei, iar schemele de ajutor amplu dezbătute cu industria s-au «pierdut» între ministere și nu este clar cine le va finanța.”

cultura
Sursă foto: Unsplash

Surse: Scrisoare deschisă către Președintele României, dl. Klaus Werner Iohannis

ANALIZĂ Industria spectacolului, aproape de colaps