istock_5377915Am discutat foarte mult până acum despre studenții care nu-și dau interesul corespunzător studiilor universitare. Am vorbit despre tinerii care se duc la facultate cu unicul scop de a avea o diploma. Și da, am criticat de multe ori atitudinea de a învăța mecanic anumite informații asupra cărora studenții au o reticență absolută pentru a le găsi o utilitate reală.

Însă cred că este cazul să avem o discuție și cu domnii profesori din facultățile românești. Sincer, eu am tot respectul pentru dânșii. Sunt conștientă câtă consecvență, cât studiu și câtă rabdare alocă pentru a ajunge la gradul de profesor universitar. Știu că este foarte dificil, știu de asemenea că lupta cu studenții dezinteresați este foarte dură. Dar…..

Mă întreb când o să înțeleagă domnii profesori, domnii conferențiari, domnii lector și domnii asistenți din mediul academic românesc că nu reușim să găsim punctul comun între dorința dânșilor și viziunea noastra. Până la urmă, adevăratul motiv pentru care un tânăr face o facultate este obținerea pregătirii necesare pentru o intrare decentă pe piața muncii. Ne dorim un loc de muncă demn pentru statutul de: economist, avocat, inginer etc.

Știu că vă confruntați cu mulți studenți care nu dau doi bani pe cursurile dumneavoastră.

Știu că e greu de suportat plictiseala din ochii tinerilor.

Știu că e frustrant să predați într-un amfiteatru în care sunt doar 10 oameni deși ar trebui să fie minim 100.

Însă sunteți siguri că problema este numai la noi? V-ați gândit vreodată că dacă ați încerca să corelați teoria pe care ne-o predați cu cazuri practice din viața reală, s-ar putea să ne intereseze mai mult? Simplul fapt că ați începe cursul cu: “Hai să ne imaginăm că suntem contabili în firma X și avem următoarea situație”…ar face ora mult mai interesantă.

Nu e deloc greu. Noi vrem să învățăm ceea ce jungla de pe piața muncii așteaptă de la noi. Vrem să ne pregătiți pentru primul interviu serios. Vrem să ne uităm în ochii unui angajator și să-i spunem cu mândrie la finalul unei întrevederi: ASE-ul/Politehnica/Dreptul m-a învățat asta. Ne dorim să ne amintim cu dumneavoastră cu plăcerea cu care ne aducem aminte de doamna învățătoare care ne-a pus prima dată stiloul în mână. Nu suntem absurzi și nu ne dorim certitudini. Nu mai suntem comuniști și știm că nu dumneavoastră ne sunteți datori cu primul loc de muncă.

Dar am vrea să încercăm împreună. Am dori să începem să gândim împreuna cu dumneavoastră, dincolo de zidurile facultății. Trebuie să ne ajutați să descoperim sensul din spatele cuvintelor. Logica pe care o putem aplica în realitatea de după absolvire.

Angajatorii spun că suntem foarte slab pregătiți la nivel practic. Dumneavoastră, domnii profesori, ne spuneți că nu învățăm cât v-ați aștepta teoria pe care o predați. Ce ați spune dacă o luăm de la 0 și ne întâlnim undeva la jumătate? 

Dumneavoastră sunteți oamenii care ne puneți piatra de temelie la baza viitoarei noastre cariere.Vrem să vă arătăm că a meritat să faceți acest lucru. Sunt sigură că veți putea fi mândri de noi, studenții rebeli. 

 

Redactor: Andra Ionescu / www.desprejoburi.com

Foto: .nlineuniversities-weblog.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here