Potrivit unui studiu recent, doar 46% dintre tinerii între 14-35 de ani practică activități sportive în timpul liber. Cercetarea a fost realizată de către Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, în perioada 23 august-16 septembrie, pe 1205 de respondenţi cu vârste cuprinse între 14-35 de ani și a avut ca teme sportul, caliatea vieţii, sănătatea, nutriţia, consumul de substanţe psihoactive, timpul liber şi practicarea sportului în şcoală.

Acest studiu vine să fotografieze situaţia din momentul de faţă al modului cum tinerii se raportează la aceste elemente şi să fie un punct de pornire în găsirea unor soluţii care să le îmbunătăţească viaţa.

Concluzii care s-au desprins din acestă cercetare:

  • Percepţia asupra vieţii persoanelor cu vârste cuprinse între 14-35 de ani este una optimistă, 34% dintre tineri afirmând că viaţa lor din prezent este mai bună. 55% dintre tineri deţin un smatphone şi 31% deţin tabletǎ;
  • În privinţa stării de sănătate, majoritatea respondenţilor (79%) susţin că aceasta este „foarte bună” şi „bună”. Cea mai des întâlnită situaţie psihologică este insomnia, 27% dintre tinerii participanţi la studiu afirmând că s-au confruntat cu ea cel puțin o dată;
  • 44% dintre respondenţi nu consumǎ alcool, 18% consumǎ o dată la câteva luni, 30% de câteva ori pe lună şi mai des. 26% prezintă o predispoziţie spre dependenţa de alcool, iar 4% pot fi încadraţi, conform Naţional Council of Alcoholism and Drug Dependence, în categoria celor alcoolici;
  • Doar 46% dintre respondenţi fac sport în timpul liber. 47% dintre cei care practică activităţi sportive o fac de câteva ori pe săptămână, 17% practică zilnic, 14% de câteva ori pe lună şi 13% de câteva ori pe săptămână, iar modul preferat al acestor tineri de a practica activități fizice este, în principal, alături de prieteni;
  • Utilizarea calculatorului este activitatea în care se investeşte cel mai mult timp, conform respondenților. Alte activităţi în care tinerii investesc timpul sunt utilizarea siteurilor de socializare (58%), urmăritul de emisiuni TV (57%) şi ieşitul în oraş cu prietenii (53%).

Nu ştiu cât de surprinzătoare sunt aceste rezultate. Este clar că ne aflăm într-o perioadă în care avem din ce în ce mai puţin timp pentru noi şi într-o perioadă în care tentaţiile aşa-zis nesănătoase sunt la tot pasul. Aşa se poate traduce procentul mic de respondenţi care au afirmat că practicǎ activităţi fizice. Sportul şi mişcarea trebuie să fie o consecinţă a unei bune educaţii primite de la familie şi apoi să fie cultivată şi protejată de şcoală ca instituţie.

O strategie bine pusă la punct de informare/promovare a activităţilor sportive şi a unui stil de viaţă sănătos este necesară. Pe lângă beneficiile bine cunoscute ale practicării sportului, trebuie să ne gândim că noi, tinerii, vom fi cei care vor reprezenta nucleul cel mai puternic de populaţie, iar dacă noi nu ne protejăm acum, mai târziu toţi vor avea de suferit. Nu este doar o problemǎ a tinerilor din momentul de faţǎ, ci a ȋntregii societǎţi. Este vorba despre dezvoltare umanǎ durabilǎ.

Un rezultat bun al studiului este faptul cǎ tinerii sunt optimişti ȋn ceea ce priveşte calitatea vieții, 34% dintre tineri afirmând că viaţa lor din prezent este mai bună.  Poate fi acest lucru un punct de la care sǎ se porneascǎ viitoarea stategie.

Mai multe concluzii şi mai multe informaţii punctuale puteţi găsi pe site-ul oficial al Ministerului Tineretului şi Sportului (www.mts.ro), de unde puteţi descărca integral studiul realizat. Din punct de vedere metodologic, trebuie să precizez că tipul eşantionului a fost unul multistratificat, probabilist, eroarea maximă tolerată este de +/- 2,8%, iar metoda de lucru a fost interviul faţǎ ȋn faţǎ.

Sursa foto: www.mts.ro