Divergent este un film SF american, de acțiune, apărut în 2014 și regizat de Neil Burger. Este bazat pe romanul cu același nume scris de Veronica Roth. Filmul este prima tranșă din seria de filme Divergent și a fost produs de Lucy Fisher, Pouya Shabazian și Douglas Wick, cu un scenariu realizat de Evan Daugherty și Vanessa Taylor. Are în prim-plan actorii: Shailene Woodley în rolul lui Beatrice (Tris) Prior, Theo James în rolul lui Tobias (Four) Eaton și Kate Winslet în rolul lui Jeanine Matthews. Filmul a fost lansat pe 21 martie 2014 în Statele Unite ale Americii. Următorul lungmetraj din această serie, Insurgent, este programat a fi lansat pe 20 martie 2015.

Acțiunea este situată într-un Chicago futurist, a cărui comunitate este închisă în spatele unui gard electrificat. Comunitatea este împărțit în cinci facțiuni, pentru ca lucrurile să se deruleze fără probleme. Din facțiunea Erudiților fac parte cei inteligenți,din cea a Neprihăniților fac parte cei onești, din a Amiciției, oamenii pașnici, iar din Neînfricați, cei curajoși. Facțiunea altruistă, din care Beatrice face parte, este Abnegația.

divergent_factions_by_amsawsomeart-d7073wp

La vârsta de 16 ani, adolescenții sunt supuși unui test pentru a vedea din ce facțiune trebuie să facă parte. Ei pot să aleagă oricare dintre celelalte patru facțiuni sau pot continua să facă parte din facțiunea în care au fost crescuți. Atunci când un adolescent alege să părăsească facțiunea inițială, nu își va mai putea revedea familia. Dacă nu reușește în cea aleasă, nu se poate întoarce acasă și devine parte din grupul celor care nu aparțin niciunei facțiuni, trăind fără adăpost, în căutare de hrană și îmbrăcăminte.

Rezultatul testului lui Beatrice este neconcludent. Nu indică nicio facțiune. În schimb, le indică pe toate. Ea este ceea ce guvernul numește, divergentul. Acest lucru este considerat periculos, pentru că ei nu gândesc ca ceilalți, și, prin urmare, sunt o amenințare. Forțată să păstreze rezultatele testelor un secret, Beatrice trebuie să aleagă cărei facțiuni simte că aparține.

Divergent_1396065158_3_2014

Devenind parte din facțiunea Neînfricaților, eroina descoperă un complot al Amiciției de a da jos Abnegații, pe care încearcă să îl oprească, avându-l alături pe Four, tot un divergent, care va deveni singura ei familie. Totodată, cei doi, trebuie să afle de ce reprezintă un pericol pentru cele cinci facțiuni, înainte de a nu fi prea târziu pentru ei.

tumblr_n4kbf41Bjk1s04he0o1_500

Shailene Woodley este excelentă în rolul principal și, într-adevăr, aduce un portret convingător de eroină ce se luptă într-o lume în care haosul și tragedia acoperă personajele. Evoluția ei grațioasă, de la o personalitate timidă la una dominantă, e făcută cu multă măiestrie, ceea ce demonstrează capacitatea ei ca actriță.

tumblr_n40pym91EC1tx8aqyo1_500

 

Theo James este, de asemenea, excepțional în rolul de co-pilot. Dă un aer de maturitate, ceea ce ajută filmul să nu fie clasificat ca fiind o altă poveste superficială, de dragoste adolescentină.

tumblr_n47yk96B121srzy6ro1_500

Filmul are multă acțiune, dar are și umor, romantism, dramă, filozofie, cât și ingrediente distopice. Mă aștept ca seria filmelor să devină o trilogie populară.

Dacă vrei să vezi o femeie care cârmuiește întreaga acțiune, ce reușește să îmbine frământările interioare cu nevoia de a-şi depăşi condiţia și un rol bine jucat, atunci, îți recomand cu tărie acest film. Trailer-ul îl poți viziona aici.

Cartea nu am reușit să o citesc, încă. Sunt sigură că detaliile gândurilor, ale gesturilor și ale acțiunii mă vor face să iubesc povestea și mai mult. Uite câteva fragmente din carte care au reușit să mă convingă. Sper că și pe voi.

„I have something I need to tell you” he says. I run my fingers along the tendons in his hands and look back at him
“I might be in love with you.” He smiles a little. “I’m waiting until I’m sure to tell you, though.”
“That’s sensible of you,” I say, smiling too. “We should find some paper so you can make a list or a chart or something.”
I feel his laughter against my side, his nose sliding along my jaw, his lips pressing my ear.
“Maybe I’m already sure,” he says, “and I just don’t want to frighten you.”
I laugh a little. “Then you should know better.”
“Fine,” he says. “Then I love you.”

„Becoming fearless isn’t the point. That’s impossible. It’s learning how to control your fear, and how to be free from it. We believe in ordinary acts of bravery, in the courage that drives one person to stand up for another.”

“I’ll be your family now,” he says.
“I love you,” I say.
I said that once, before I went to Erudite headquarters, but he was asleep then. I don’t know why I didn’t say it when he could hear it. Maybe I was afraid to trust him with something so personal as my devotion. Or afraid that I did not know what it was to love someone. But now I think the scary thing was not saying it before it was almost too late. Not saying it before it was almost too late for me.
I am his, and he is mine, and it has been that way all along.
He stares at me. I wait with my hands clutching his arms for stability as he considers his response.
He frowns at me. “Say it again.”
“Tobias,” I say, “I love you.”
His skin is slippery with water and he smells like sweat and my shirt sticks to his arms when he slides them around me. He presses his face to my neck and kisses me right above the collarbone, kisses my cheek, kisses my lips.
“I love you, too,” he says.”