Handmade – de la pasiune la afacere

0
83
Sursă: unsplash.com

De la cercei și lănțișoare până la veste croșetate, totul este posibil să fie creat de la zero, în propria cameră, dacă avem inspirație și timp liber suficient. Dincolo de cele două, unii oameni aleg să creeze pentru a crea mici afaceri în mediul online, totul începând din pură pasiune.

O zi de naștere autentică

Iasmina Boca și-a deschis pagina de Instagram, numită secret_village_, unde vinde bijuterii, de când era în clasa a XI-a. Aceasta mi-a povestit cum totul a luat contur chiar de ziua ei. „Am făcut marfa și de ziua mea i-am dat drumul la treabă.” a spus Iasmina, urmând să menționeze că atunci a avut și prima sa vânzare.

Pentru ea, pasiunea a început mulțumită mamei sale. Aceasta mi-a mărturisit că și mama sa obișnuia să practice acest lucru manual. Iasminei i-a plăcut mult jocul de culori pe care mărgelele îl conturau, fiind de-a dreptul fascinată. De atunci, tot ce i-a mai trebuit ca să se apuce și ea de creat bijuterii a fost un mic impuls de la mama ei. „Mi-a zis să încerc și eu, să văd dacă îmi place. De cum am pus mână pe ele, nu le-am mai lăsat.” a spus fata.

Decizia de a-și deschide o pagină de Instagram unde să își vindă bijuteriile a fost ușoară. Mama sa a încurajat-o prin sfaturi, iar cercul de prieteni i-a cumpărat primele perechi de cercei, ceea ce a ajutat-o mult în crearea unei liste de posibili clienți. „Au cumpărat, iar apoi m-au recomandat la lume. Pentru asta le sunt recunoscătoare până la cer” a continuat Iasmina. Mai mult, pe ea au ajutat-o mult și cunoștințele în marketing de la acea vreme, care i-au oferit un avantaj, dar și siguranța că lucrurile se vor desfășura conform planului.

Cu timpul, Iasmina mi-a povestit cum clienții au început să fie, de altfel, prieteni ai prietenilor, iar în final să fie contactată de persoane din alte orașe care, întâmplător, au descoperit pagina sa de Instagram, afacerea crescând considerabil.

O pisică croșetată pentru o persoană iubită

Bianca Maria Drăghici a început mica sa afacere de lucruri croșetate pe Instagram, sub numele de in.abis, când încă era în clasa a IX-a. Croșetat a devenit încet o pasiune când, de Crăciun, în 2020, a primit un set de croșetat.

„Fără tutorial, inițial am vrut să croșetez o pătură pentru iubitul meu cu ocazia zilei de 14 februarie. Mi-am dat seama că durează foarte mult și am lăsat baltă proiectul. A urmat să descopăr jucăriile croșetate, iar prima mea jucărie a fost o pisică tocmai pentru iubitul meu, luni după încercarea de a crea acea pătură.” a continuat Bianca.

Cu timpul, Bianca a început să croșeteze din ce în ce mai mult, urmând ca într-o zi, apropiată vacanței de vară, să își deschidă pagina de Instagram. Aceasta a menționat că la început nu a avut parte de multă susținere, deoarece pagina a rămas un secret pentru o perioadă de timp. Ea a dezvăluit, totuși, că iubitul și mama ei au fost cei mai mari susținători, odată ce au aflat de existența paginii.

Fotograf: Gal Ștefania Carpen

Când vine vorba de clienți, Bianca a povestit cum nici acum nu își poate da seama de modul în care persoane au ajuns la ea pe pagină. Ea consideră că un avantaj pe care produsele sale îl au este că nu urmează un model presetat, Bianca alegând să se pună direct pe treabă după ce se inspiră din viața reală.

Din dragostea pentru a dărui

Maria Dragușin și-a deschis mica sa afacere de bijuterii pe Instagram, numită cool_crafts_store, pe când era în clasa a X – a. Acesteia i-a plăcut mult să creeze bijuterii încă de când era mică, de obicei dăruind micile creații prietenilor. „Motivul pentru care cool_crafts_store a devenit realitate este o decizie impulsivă și sentimentul că am găsit ceva care chiar să îmi placă. De asemenea, l-am văzut ca pe o oportunitate de a-mi face bani de buzunar” a spus Maria.

Ea a dezvăluit că, la început, mama sa nu a susținut-o foarte mult. În schimb, prietenii și iubitul său au promovat-o pe rețelele sociale și au ajutat-o în vânzări. „Iubitul meu făcea un story cu toate produsele pe care le postam pe pagină.” a continuat Maria.

Maria și-a atras clienți atât cu ajutorul celor apropiați, cât și cu cel al persoanelor care au achiziționat de la ea care, la rândul lor, au decis să o promoveze în mediul online.

Cu ochii spre viitor

Din punct de vedere al ambițiilor legate de micile lor afaceri, cele trei fete sunt foarte optimiste și îndrăznețe. Maria a dezvăluit că ar dori ca micul ei brand să ajungă să fie cunoscut național, în timp ce Bianca a precizat că va face multe eforturi pentru afacerea sa, fiind încrezătoare că pe parcurs va deveni foarte cunoscută.

De asemenea, Iasmina a spus că și-ar dori un mic atelier unde toate creațiile să fie puse la vedere, dar până la acesta, ea a menționat că ar vrea în primul rând să își creeze un mic design pentru brand-ul ei, pe care să îl pună pe cutiile în care sunt livrate produsele.

Drumul până la acele vise este lung și plin de ore de muncă, dar fetele sunt mai mult decât conștiente de această nevoie de seriozitate. Bianca a menționat cum deja își acordă tot timpul liber croșetatului, în timp ce Maria își împarte timpul pentru a onora comenziile primite în fiecare săptămână, iar Iasmina mereu se gândește la următoarea bijuterie pe care o poate crea.

Afacerile care provin din pasiuni sunt multe, iar în ultimul timp au devenit mai ușor de inițiat și de promovat prin rețelele de socializare. Astfel, indiferent de vârstă sau ocupație, oamenii au șansa de a-și fructifica talentele, îmbinând utilul cu plăcutul. Un loc pentru o afacere online este pentru toată lumea, iar pe lângă acesta mai este nevoie doar de inspirație și ambiție.