Din culisele Crăciunului – nebunia sărbătorilor când ești adult

0
296

Dacă stau și privesc în urmă, îmi dau seama că nu am simțit niciodată nebunia sărbătorilor când eram copil. 1 Decembrie era egal cu prima zi de Crăciun și 31 cu ultima. Îmi puneam ochii pe modul închis și imaginația o lăsam deschisă toată luna. Apăram dreptul de a nu mă preocupa decât de propria-mi listă cu dorințe.

În mod paradoxal, pe măsură ce anii au trecut, ,,așteaptă și speră” era tocmai atitudinea de care nu aveai voie să te mai agăți. Zic și eu, asta dacă voiai Crăciun. S-a terminat cu lista de cadouri inutile pe care le așteptai în tensiune, prăjiturile pentru Moș Crăciun de care nimeni nu avea voie să se atingă, sfâșiatul cadourilor fără să te gândești la munca celui care le-a împachetat. Gata cu ,,Singur acasă”…. nu, de fapt, cu asta nu o să termini niciodată. Nici măcar oamenii mari și chibzuiți nu au inima rece ca Groenlanda.

Iată, totuși, cum s-ar putea să arate Crăciunul pentru tine, acum că ești adult. Sau te afli în ciudata fază de transformare către a fi unul.

Cadouri

Pentru copii, cadourile perfecte se pot cumpăra. Când crești, însă, nu prea mai e posibil să îți imaginezi nici măcar dorința. Nici măcar pe cineva care ți-ar putea îndeplini dorința imaginată. Cel mult s-ar putea să vrei să dormi mai mult, iar în dimineața Crăciunului să găsești o pizza sub brad. Așteptările nu sunt prea mari acum. Ai primit o pereche de șosete? Uau, ești norocos, cineva s-a gândit la tine. Și mai mult decât atât, ți-a cumpărat un lucru folositor și tu ești împăcat cu asta. Cadourile perfect inutile se transformă în cadouri perfect utile când ai 18+.

,,I wish you health, happiness, and more time to have fun.

O urare din suflet e tot ce poți să primești mai mult și mai frumos de Crăciun. Niște versuri fără capricii pot înlocui oricând un cadou efemer. Sărbătoarea nu mai este acum despre lucruri materiale pe care le dai uitării odată cu timpul. E despre atenția pentru cei din jur.

Sau, cel puțin aceasta este consolarea perfectă dacă te gândești că ai fost uitat și anul acesta.

Nu mai stai toată noaptea să îl aștepți pe Moș Crăciun

Fără părinți, fără reguli, dar și fără cadouri. Când erai copil, Ajunul Crăciunului era cea mai agitată seară din an. Presupunerile, emoțiile, toate iluziile se sfârșeau odată cu dimineața mult așteptată de după o noapte albă.

Ca adult, nu s-au schimbat prea multe. De noaptea albă vorbesc, dar probabil acum telefonul e cel care îți împrăștie mintea. 24 decembrie 2018, navighezi liniștit și alungi repede gândul că cineva s-ar putea furișa în casa ta, fie el și cu cele mai bune intenții. O întrebare infantilă: Cine îl mai vrea pe Moș Crăciun?

Afli că tu ești, de fapt, Moș Crăciun

Dacă ești la facultate sau ai un adevărat loc de muncă, ei bine, ghinion. Mercur e retrograd, nebunia sărbătorilor când ești adult s-ar putea să îți macine tot bugetul pe loc. De tot. E momentul să dăruiești, ceea ce înseamnă că trebuie să faci cumpărături pentru toată lumea. Și fără carduri cadou, e de așteptat ca tu să-ți oferi libertatea de a alege darul ideal. Banii sunt o enigmă, poate la anul acționezi și pentru tine.

Despachetezi cadourile cu grijă

În cazul în care primești un cadou (util), oferi un zâmbet și cu regret și grijă începi să despachetezi multitudinea de panglici colorate și fundițe. Obicei prost dezvoltat în timp. Copilul din tine e uimit. Cu ani în urmă sfâșiai în câteva secunde ambalajul, ca să scoți la iveală cât mai repede cadoul. Azi, gândurile îți fug la munca depusă a celui care l-a împachetat și mai degrabă ai plăti plăcerea de a te uita la el, decât desfătarea de a-l atinge.

Mănânci tu prăjiturile

Există în viață unele ispite înaintea cărora cedăm la un moment dat. Suprimarea dorinței ani la rând de a mânca tu prăjiturile pentru Moș Crăciun a luat sfârșit. Plăcerea este instantă. Acest Făt-Frumos de la Polul Nord își poate face și singur propria gustare.

Un alt fel de brad

Să lăsăm tradiția deoparte. Din diverse motive, e timpul să îți construiești propriul brad. Pas cu pas, cu toate cărțile și răbdarea pe care o ai la îndemână, cu jazz pe fundal și puțin spațiu pe podea, Crăciunul poate să înceapă.

Pinterest fails

Nu te păcăli singur. Oricât de ușor ar părea, rezultatul poate fi unul aparte.

Nebunia sărbătorilor când ești adult dezvăluie stângăcia, dar și o iubire chimică, specială pentru inimi ca ale noastre.