„Dezastrul din San Andreas” sau cum salvează tehnologia 4DX un film-dezastru

0
488

”Dezastrul din San Andreas”. Așa se numește prima mea experiență 4DX. Poate că titlul nu spune mai nimic, dar trailerul sigur te va convinge să dai o fugă până la cinema și să-l vezi.

După ce falia din San Andreas cedează provocând un cutremur catastrofal de peste 9 grade magnitudine în California, un pilot de elicopter (Dwayne Johnson) şi fosta lui soţie (Carla Gugino) îşi unesc forţele pentru a-şi salva fiica (Alexandra Daddario) prinsă printre dărâmături în San Francisco. În rest… nimic nou. Personajul principal folosește un elicopter de serviciu în interes personal, fură mașini, șalupe, ”împrumută” avioane pe care apoi le abandonează în zbor, sărind cu parașuta împreună cu fosta soție. Cam atât.

Mă așteptam la un adevărat „disaster movie”, dar am văzut doar o peliculă dezastru din punct de vedere al scenariului. Firul narativ cam simplu și dialogurile deloc satisfăcătoare, după părerea mea, nu au reușit să mă impresioneze. Dacă trecem la actori, nu sunt prea multe de spus, pentru că nu este genul de film la care mergi să vezi roluri de Oscar, dar nici roluri memorabile.

Noroc cu tehnologia 4DX care salvează situația. Cum spuneam, „Dezastrul din San Andreas” nu este genul de film pe care îl vezi pentru personaje sau poveste, ci pentru efecte, iar efectele din acest film sunt wooow. Clădirile care se dărâmă, incendiile, pământul care se rupe în două și valurile uriașe, toate sunt realizate cu tehnologie de ultimă oră. Chiar am simțit forța tsunami-ului generat de cutremurele repetate, m-am cutremurat, la propriu, odată cu personajele din film, în timpul mișcărilor telurice și am simțit turbulențele la care a fost supus elicopterul cu care Dwayne ”The Rock” Johnson zboară pentru a-și salva familia. E un film facut, parcă, pentru 4DX.

Tind să cred ca acest film va parea extrem de ciudat dacă e văzut acasă, în vârful patului și în format 2D. Îl vezi cam la 30% din capacitatea sa. E ca și cum ai bea o bere caldă.

Per total, „Dezastrul din San Andreas” mi-a plăcut și nu mi-a plăcut. M-au fascinat efectele speciale, dar nu m-au dat pe spate nici actorii și nici calitatea regiei.

Cu toate astea, este liderul incontestabil al box office-ului național, aflându-se pentru a doua săptămână la rând în fruntea clasamentului generat de încasările din cinema, cu venituri în valoare de 368.173 RON şi un număr de 16.245 spectatori.

Voi l-ați văzut? Ce părere aveți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.