La nu mai puțin de 75 de ani de la cel mai mare dezastru care a marcat omenirea, un nou conflict a izbucnit la frontierele bătrânului continent european. Ordinea internațională este pusă sub semnul întrebării, iar comunitatea internațională pare mai neputincioasă ca oricând. În actualul context, conflictele devin din ce in ce mai violente.

Hobbes obișnuia să spună că omul este dușmanul omului, idee ce se traduce prin faptul că în orice moment un conflict poate să izbucnească. Războiul face parte din istoria umanității, așadar cu greu se poate obține mult dorita pace instituționalizată, mult dorita pace pe termen lung.

Marea întrebare care se pune este: care va fi sistemul ce va urma celui bipolar? O dilemă importantă, întrucât experții nu au ajuns la un acord în ceea ce privește răspunsul. Samuel Huntington este partizanul teoriei potrivit căreia confruntări între civilizații vor domina scena internațională, în timp ce John Mearsheimer este de părere că odată cu sfârșitul blocului URSS se vor ivi tensiuni precum cea dintre Ucraina și Rusia.

Rusia este o țară cu o istorie complexă, marcată de o serie de evenimente care au schimbat nu doar destinul acestui popor, ci și destinul altor națiuni. Un număr de 15 republici, printre care și Republica Moldova, au fost afectate de politicile imperiului sovietic. Proximitatea geografică ne-a transformat într-o zonă tampon. Mereu am fost considerați ca fiind podul între cultura occidentală și ideologia comunistă.

Oricât de mult am vrea să fugim de trecut, oricăt de mult am vrea să negăm legătura noastră cu rușii, cert este că așa ceva este dificil de realizat. Adevărul este că mereu vom fi în coasta Rusiei, iar aceasta mereu își va face planuri privind destinul nostru. Planuri care chiar dacă nu sunt consimțite de către poporul român, asta nu înseamnă că undeva în capul cuiva, ele nu există…

Filozoful Alexandr Dughin, un apropiat al lui Putin, a făcut recent unele declarații privind proiectul imperiului eurasiatic, făcând de asemenea referire și la viitorul unor țări precum România, Ungaria, Serbia, Slovacia ori Austria.

Potrivit declarațiilor acestuia, România ar urma să fie înglobată într-un proiect complex care să poarte denumirea de imperiu eurasiatic. Alexandr Dughin vorbește despre revenirea la bipolarism, format pe de o parte din Statele Unite și Europa Occidentală, iar pe de altă parte din Uniunea Eurasiatică, bineînțeles dominată de către Rusia.

Cu alte cuvinte, scena internațională este dominată de o serie de conflicte care provoacă o gravă instabilitate și insecuritate. Actualmente, aproximativ 11% din populația lumii este afectată de diverse conflicte, conflicte care își lasă puternic amprenta asupra destinului nostru.

sursa foto: ziuaveche.ro