www.fetelestiu.ro

„Prin muncă, femeia a străbătut în mare parte distanţa care o despărţea de bărbat; numai munca îi poate garanta o libertate concretă.” Simone de Beauvoir

Primele încercări de emancipare a femeilor au luat naștere în secolul al XIX-lea. Până atunci, ele erau considerate ființe aproape invizibile în viața publică. Aveau multe îndatoriri față de familie și foarte puține drepturi.

Se considera că femeile, pentru că nu aveau parte de aceeași educație ca bărbații, nu puteau profesa în anumite domenii. În Romania le era interzis să practice avocatura, de exemplu, și până o femeie nu și-a câștigat dreptul, în mod ironic, în instanță, să fie avocat (prin 1915), acest lucru nu s-a schimbat.

Într-o lume a bărbaților, unele femei și-au găsit totuși ocupație. În urmă cu un secol existau totuși meserii pentru femei, care au dispărut odată cu trecerea anilor. Femeile talentate puteau fi actrițe pentru piesele de teatru radiofonic. Acestea interpretau diverse personaje și aveau un rol deosebit în distribuție. Cu un scenariu elaborat și efecte sonore ce imitau zgomotele din natură, piesele de teatru radiofonic erau ascultate cu mare plăcere de oameni, pe vremea când încă nu apăruse televizorul.

Femeile matinale aveau o meserie mai puțin obișnuită, aceea de ceas deșteptător uman. Da, ați auzit bine, ceas deșteptător. Acum mai bine de un secol, oamenii care nu se împăcau cu orele matinale erau treziți de… femei! Acestea erau angajate special pentru a-i trezi pe ceilalți, utilizând diverse intrumente care făceau zgomot.

Și pentru femeile harnice exista o meserie potrivită: culegătoare de nuci. Pe vremea când nimeni nu auzise de unelte și utilaje moderne, nucile erau culese manual. În cazul pomilor înalți, femeile utilizau scări pentru a ajunge la crengile mai joase. În rest, așteptau momentul în care fructele cădeau în cantități mari și le adunau, sortându-le cu deosebită grijă.

Dintotdeauna, femeile au fost pasionate de modă. Mesteșugul confecționării hainelor este unul dintre cele mai vechi și mai utile din istoria omenirii, apărut încă din secolul XII. Tocmai de aceea, o meserie des întâlnită în rândul femeilor din acea perioadă era cea de croitoreasă.

Acum 100 de ani, femeile îndemânatice puteau fi operatoare de telefonie. Conexiunile telefonice se făceau manual, folosindu-se diverse fire care erau mutate cu rapiditate dintr-o parte în alta a panourilor. Astăzi, meseria de operatoare de telefonie nu mai există, întrucât a apărut telefonia mobilă, în care firele și cablurile au dispărut complet, oscilațiile fiind acum transmise direct prin aer, cu ajutorul unor antene foarte puternice, iar recepționarea sau retransmisia acestora se realizează prin intermediul mai multor relee.

Acestea erau meseriile femeii moderne a secolului XIX și reprezentau pentru doamnele din trecut nu numai o sursă de venit, ci și o recunoaștere a diverselor talente pe care acestea le dețineau. De atunci, femeia a evoluat, s-a emancipat, și-a schimbat radical viziunea asupra vieții și asupra rolului ei în societate. Femeia modernă este mult mai complexă şi mai activă, are acces la resurse nelimitate de educaţie şi niciun domeniu profesional nu-i este străin. Astăzi, ea poate avea orice job își dorește: manager, astronaut, medic, polițist, inginer, taximetrist.

Redactor: Adina Vintescu

 Sursă foto: fetelestiu.ro