to-do-list-managers-hive-1

 

Adesea ne lăsăm copleșiți de volumul de muncă pe care îl avem și ne trezim că am ratat deadline-uri extrem de importante. În alte dăți, pur și simplu uităm de sarcini primordiale pe care ni le-am asumat, astfel încât altcineva trebuie să ne acopere și să ne scoată basma curată din poveste. Toate acestea sunt semne că avem nevoie să întocmim o ,,to do list”. Această listă ne permite să notăm principalele lucruri pe care vrem să le realizăm într-o perioadă de timp stabilită de noi, cu alte cuvinte, înseamnă prioritizarea activităților pe care le avem de dus la bun sfârșit. Mai mult decât atât, prin prioritizare, ne planificăm ordinea în care vrem să executăm fiecare task, astfel încât să știm ce anume necesită imediata atenție, dar și o investiție serioasă de resurse, și ce putem lăsa pe mai târziu.

Aceste task-uri sau sarcini pe care fiecare dintre noi trebuie să le îndeaplinească pot fi grupate, în cadrul unei ,,to do list” după două criterii: urgency and importance. Astfel, avem de a face cu task-uri urgente, ce trebuie rezolvate imediat cum apar (acestea se vor afla la începutul listei) și task-uri non-urgente, ce pot suporta amânare, respectiv task-uri importante, ce aduc valoare maximă activităților pe care le desfășurăm și task-uri neimportante (regăsite în coada listei noastre de priorități).

Dacă te întrebi care sunt beneficiile folosirii unei astfel de liste, gândește-te doar la fenomenul ce are loc atunci când… nu folosești lista. În majoritatea timpului pari lipsit de concentrare, panicat pentru că nu cunoști următorul pas, neîncrezător și pasiv. Aceste lucruri le transmiți și oamenilor din jurul tău, iar aceștia vor sfârși prin a-și pierde încrederea în tine, Însă, dacă îți stabilești un set de priorități, într-un mod inteligent, o să-ți concentrezi timpul și energia pe acele activități cu adevărat importante, ceea ce înseamnă că vei fi mult mai productiv. Această judecată se aplică și în cazul în care, să spunem, lucrezi la un proiect alături de o echipă-vei fi un membru valoros și de nădejde, iar colegii vor avea siguranța că pot conta pe tine oricând. Implicit, vei fi mai puțin stresat, mai puțin speriat și vei observa cum lucrurile încep să se lege și să capete contur.

Deși întreținerea unei liste de acest tip pare destul de simplă, necesitând un minimum de efort din partea fiecăruia, este surprinzător cât de mulți oameni refuză să apeleze la acest instrument. Niciodată nu e prea târziu să utilizezi eficient această tehnică. Poate că la  facultate îți e ușor să faci față temelor, proiectelor și probelor de verificare, dar, cu siguranță, iei parte și la o groază de activități extracurriculare care par că trebuie rezolvate în același timp. Vei vedea că dacă ești organizat, ai timp de toate, deci ia un pix și o foaie de hârtie și structurează lista, cu sarcinile pe care trebuie să le îndeplinești, structurată pe zile.

Poți începe să ții o ,,to do list” și atunci când vrei să schimbi ceva în cariera ta, punând accent pe managementul timpului și grija de a nu irosi nicio secundă. Această schimbare va avea impact în succesul ulterior și te va ține motivat, până îți atingi toate obiectivele.

Sfatul meu este să te gândești la această listă ca la un drum, iar fiecare punct de pe listă este de fapt un punct de pe hartă, o destinație la care trebuie să ajungi. Să nu te oprești, căci fiecare pauză te va încetini din drum și vei ajunge mult prea târziu. Drumul este plin de obstacole, însă tu trebuie să le elimini, sunt o sumedenie de lucruri ce te pot distrage, dar tu trebuie să rămâi concentrat pe scopul final, destinația finală, ceea ce te așteaptă după linia de sosire.