IMG_6624Numai simpla pronunțare a acestui cuvânt provoacă în rândul doamnelor și domnișoarelor o adevărată isterie și discuții interminabile care duc la ore în șir de shopping. Un lucru este cert: nu putem trăi fără modă. Este cel mai natural lucru pentru noi, femeile. De aceea nu-i de mirare că bărbații își pun mereu întrebarea: De ce sunt niște haine așa de importante pentru noi? Un posibil răspuns ar fi: Noi nu privim moda ca pe ceva necesar, ci ca pe ceva ce ne completează. „Moftul cumpărăturilor” și toată nebunia care vine odată cu acesta trebuie satisfăcute, deoarece, altfel, nu ne-am putea numi femei. Orice bărbat se simte bine atunci când merge la brațul unei femei stilate, aranjate, cochete, care radiază de frumusețe și încredere.

Fiecare dintre noi abordează un stil, apoi îl modelează pentru a se plia pe comportamentul și caracterul său. Noi, fetele, căutăm întotdeauna să fim cât mai unice în modul în care ne îmbrăcăm, încât să atragem atenția atât prin simplitate cât și prin eleganță. Suntem adesea „moody ” când vine vorba de îmbrăcăminte, nu știm ce vrem și probăm zeci de haine până o găsim pe cea perfectă. Probăm, probăm și iar probăm pentru că suntem în căutarea vestimentației potrivite care să reflecte starea pe care o avem la momentul respectiv. Chiar dacă avem un șifonier plin de haine, asta nu ne garanteză că vom găsi ceea ce dorim, ci doar că avem nevoie de o nouă rundă de cumpărături.

Tinerii din ziua de azi își caută propria identitate, propriul stil și au nevoie de modele demne de urmat. Din nefericire, internetul și televizorul promovează doar ceea ce se vinde, de regulă orice poate fi încadrat în sfera falsitate, extravaganță și superficialitate. Sunt puse în prim plan prostul gust și ridicolul, care au devenit mai importante decât decența și bunul simț. Când mă gândesc la fashion îmi vin în minte inevitabil câteva nume grele: Brigitte Bardot, Audrey Hepburn, Grace Kelly și nu o putem uita pe Marilyn Monroe. Toate aceste femei, deși au avut stiluri diferite, atât ca look, cât și ca stil de viață, au în comun rafinamentul și clasa pe care ar trebui să le regăsim și în tinerii de astăzi. Un loc special în inimile oamenilor a avut și Prințesa Diana, care a cucerit lumea prin frumusețea ei. Era mai mult decât o prințesă, în primul rând era o femeie, căreia, contrar așteptărilor, îi plăcea să se machieze singură și avea o atitudine mai mult decât deschisă față oameni. „Mai tânăra urmașă” a Dianei, Kate Middelton, deși abia intrată în lumea monarhiei, este văzută ca un model de urmat, ea impresionând prin eleganță, stil, simplitate și modestia de care dă dovadă. De aceea multe tinere vor să-i adopte stilul. Un alt exemplu de urmat este și Michelle Obama, care a dat dovadă încă de la bun început că poate să facă față presiunii de a fi Prima Doamnă prin stilul ei deja inconfundabil care denotă siguranță și impune respect.

Ajungem și la noi, pe plaiurile mioritice, unde de asemenea găsim modele după care se pot ghida tinerii. Începem cu Dana Rogoz, pe care o știm cu toții dintotdeauna de la emisiunile pentru copii. Cu timpul a păstrat aceeași atitudine pozitivă, a reușit prin blogul pe care îl are acum să câștige simpatia și admirația mai multor tineri. Promovează bunul gust, naturalețea, și, fără îndoială, este un model de urmat pentru tinerele care sunt în căutarea unui stil propriu. Și Laura Cosoi surprinde plăcut de fiecare dată prin aparițiile sale și prin postările de pe blogul personal. Completăm lista cu Olivia Steer, care impresionează prin prezența sa, atitudinea unei adevărate doamne și stilul impecabil. Promovează sănătatea, cultura și frumusețea interioară.

Moda este schimbătoare, te obligă să te reinventezi de fiecare dată, ceea ce este o provocare pentru oricine, și faptul că întotdeauna va exista ceva nou, deosebit, care ne va surprinde, face moda să fie eternă. Vorbim despre haine, încălțăminte, accesorii, machiaj până la piercing-uri și mobilă. În lumea modei, micile detalii fac diferența, așa că un rol deosebit de important îl au accesoriile, deoarece ele transformă o ținută banală, obișnuită, într-una spectaculoasă sau one of a kind. Inelele, brățările, cerceii, colierele, broșele, pălăriile, ochelarii sau clamele vin în tot felul de forme: mici, mari, simple sau extravagante, colorate sau neutre, cu modele cât mai originale sau, de ce nu, ciudate cât să impresioneze. Brigitte Bardot, Audrey, Grace, Prințesa Diana și Kate purtau bijuterii mai delicate, simple, mici care le dădeau un aer aparte de grație și splendoare. Nu același lucru îl putem spune despre Marilyn Monroe care avea o afinitate pentru bijuteriile mari și extravagante, luxoase. Nu-i de mirare că numele ei e mereu asociat cu „diamonds are a girl’s best friend.” O formă de evoluție a acestui stil o vedem astăzi la Madonna și Lady Gaga. Ce trebuie noi să facem este să fim atenți ce modele urmăm, să facem diferența dintre ceea ce ni se potrivește și nu, dintre decență și ridicol.

În final, ia aminte la ce spunea Coco Chanel: Simplicity is the keynote of all true elegance, mai ales când Fashion changes, but style endures.

Redactor: Roxana Ursu

Fotograf: Dana Alecu