Un nou tip de afacere online se impune în România. Vorbim despre marketingul afiliat. Această formă de marketing se face din ce în ce mai cunoscută in mediul virtual din ţara noastră. Una dintre firmele de marketing afiliat este 2Parale. Dorin Boerescu, CEO-ul acestei firme, ne-a explicat maniera în care se pot face bani în acest domeniu. Într-un interviu acordat revistei noastre, Dorin Boerescu ne-a vorbit despre ideea care stă la baza acestei afaceri, despre oportunităţile care există în acest domeniu şi despre potenţialul tinerilor de români de a deveni antreprenori.
Ce înseamnă marketingul afiliat?
Democratizarea marketingului – prin afiliere oricine poate contribui la marketingul şi vânzările oricărei companii şi să primească o cotă parte din profit. Pentru advertiseri înseamnă, în primul rând publicitate plătită doar pentru rezultatele pe care le obţin, dar şi şansa de a distribui efortul de marketing şi vânzări către o masă mare de oameni plătiţi doar pentru rezultate. Poţi învăţa enorm la costuri minime, totul este să ai atenţia orientată corect.
Pentru completări recomand să citiţi aici.
Ce reprezintă 2Parale?
Suntem o companie de performance marketing – prima şi cea mai mare reţea de afiliere din România, una dintre cele mai puternice divizii de Pay Per Click (atât în termeni de bugete manageruite, cât şi ca număr de specialişti sau premii obţinute), plus o divizie de Affiliate management lansată recent. Prin afiliere am generat până acum peste 580.000 de vânzări în valoare de mai mult de 84 milioane de lei pentru parteneri, plus alte 450.000 de alte tipuri de conversii (lead-uri), iar prin PPC doar în 2013 am manageruit bugete de peste 1.5 milioane euro (iarăşi, fără TVA). Cei peste 30.000 afiliaţi din reţeaua noastră au câştigat până acum comisioane de peste 6 milioane de lei. Suntem o echipă de 16 oameni pasionaţi de performance marketing care lucrează pentru sute de advertiseri şi colaborează cu zeci de mii de parteneri. Suntem un ecosistem care creşte permanent şi se autoreglează constant – livrăm performanţa din ce în ce mai mare pentru parteneri.
De ce recomandaţi tinerilor să îşi inscrie afacerea în platforma dvs de afiliere?
Odată ce ţi-ai validat modelul de business, efortul de marketing necesar creşte constant şi de la un punct încolo poate fi impovărător. Prin 2Parale un magazine online poate primi o creştere a vânzărilor între 10 şi 30%, care se adaugă permanent la cele obţinute prin canalele de promovare manageruite in-house.
Cât timp trebuie să aloci unui astfel de “job”?
Sunt afiliaţi pentru care acest job este full-time, pentru alţii reprezintă doar un venit suplimentar şi o modalitate prin care învaţă marketing online sau îşi validează competenţa. Mai multe informaţii despre profilul afiliaţilor din România se găsesc aici.
Trebuie să te pasioneze marketingul, dar mai ales marketingul online. Ca advertiser, trebuie să aloci un minimum de o oră pe zi, pentru managementul şi mentenanţa programului de afiliere, dacă vrei să obţii rezultate. Pentru niciuna din categorii nu este un job care să functioneze pe pilot automat.
Care este modalitatea de înscriere şi dezavantajele acestui sistem?
Înscrierea se face online pentru ambele categorii de parteneri – advertiserii aici, iar afiliaţii aici. Pentru afiliaţi este complet gratuit, advertiserii plătesc o taxă de mentenanţă, plus un procent din vânzările obţinute. Platforma este self-service, odată intrat în sistem, depinzi doar de implicarea ta pentru a obţine rezultate. Nu cred că există dezavantaje reale.
De ce cunoştinţe ai nevoie pentru a face bani din chestia asta?
Trebuie să te mişti natural în marketingul online. Să înţelegi consumatorii, obiceiurile de cumpărare, să înveţi tot timpul. Însă cel mai important este să fii pasionat, curios şi perseverent.
Care este rata medie de profit pe care o au afiliaţii ?
Rata de profit şi-o calculează fiecare, depinde foarte mult de investiţiile pe care le fac şi cât de atent le manageruiesc. Dacă vorbim la nivelul câştigurilor, cele mai mari plăţi lunare de până acum au depăşit 20.000 de euro şi avem constant afiliaţi care câştigă sume frumoase (mii de lei pe lună, unii chiar mai mult), după cum se vede şi în infograficul de care am pomenit mai devreme.
Au tinerii din România spirit de antreprenori?
Din ce în ce mai mult, dar insuficient faţă de oportunităţile pe care le au. Este încă foarte mult loc pe categorii importante din piaţă şi apar permanent alte categorii în care oportunităţile de creştere sunt mari.
Câteva sfaturi pentru cei care aspiră la o afacere.
Să intre în domenii pe care le înţeleg şi le cunosc foarte bine, dar mai ales să îi pasioneze ceea ce fac. Să se angajeze, în primul rând la o companie pe care o respectă şi să acumuleze acolo un minimum de cunoştinţe despre domeniul respectiv, înainte de a se lansa pe cont propriu.
Să îşi calculeze corect potenţialul business-ului pe care vor să îl facă – pornind de la dimensiunea pieţei, competiţiei, avantajul pe care îl vor oferi clienţilor, resursele şi experienţa la care au acces.
Să se gândească cum va arăta piaţa respectivă peste 5 sau 10 ani şi să îşi construiască business-ul pentru acel moment, nu pentru prezent.
Să îşi estimeze corect necesarul de capital şi să îşi valideze cât mai rapid modelul de business. Prietenii şi familia pot fi buni finanţatori iniţiali, dar foarte rar te ajută să îţi dai seama dacă ideea ta e bună . Piaţa/clienţii sunt singurul reper pe care trebuie să te bazezi.
Redactor: Mădălina Ispas
Foto: arhivă personală