sâmbătă, aprilie 20, 2024
Recrutare IQool
AcasăFun & culturăArte și carteDespre graffiti și poveștile care au schimbat lumea urbană

Despre graffiti și poveștile care au schimbat lumea urbană

Mai mult de jumătate din viață am văzut graffiti-ul drept tag-urile din spatele blocului, ale colegilor care terminau generala, rebeli fără cauză. Cu siguranță aș fi crezut asta în contiunare dacă nu m-aș fi plimbat pe strada din inima Bucureștiului care odată era plină de clădiri cu tencuială care stă să cadă. Ce-i drept, pe strada Arthur Verona încă mai sunt aceleași clădiri, însă au fost transformate în unele dintre cele mai instagramabile locații de când graffiti-ul este folosit ca metodă de exprimare a tinerilor artiști.
În fiecare an, pereții prind altă culoare și altă voce la Street Delivery, lucru care m-a făcut să vad graffiti-ul drept artă și nu vandalism.

Sursa: adevarul.ro

Deși arta graffiti-ului este recunoscută în mediul urban de mai mult de 50 de ani, recent, este folosită în lumea întreagă din ce în ce mai des ca armă a activiștilor, a artiștilor, a rebelilor cu o cauză, poate cea mai frumoasă formă de protest.

Sursa: independent.co.uk

La sfârșitul lunii iulie, probabil cea mai renumită și controversată figură a artiștilor stradali, Banksy, a încununat finalul protestului grupării Extinction Rebellion cu o nouă lucrare. Străzile principale din Londra au fost blocate în urma protestului activiștilor pentru responsabilizarea Guvernului în problema încălzirii globale și a emisiilor de carbon. Banksy a obișnuit publicul în ultimii ani cu folosirea artei ca mod de protest și transmiterea unui mesaj puternic. Acum este alături de eco-worrios pentru a ajunge la 0 emisii de carbon până în 2025.

Sursa: news.sky.com

În New York, duo-ul Icy and Sot și-au găsit modul de exprimare a repulsiei față de Iran, țara natală care i-a exilat. Nu este greu de ghicit: copiii monocromatici plouați de vopsea multicoloră reprezintă eliberarea creativă din regulile stricte (poate și absurde) prin care sunt constânși locuitorii Iranului.

Sursa: artcollectorz.com

Festivalul de artă stradală Santurce Es Ley aduce aminte trecătorilor de o rană încă deschisă prin pictura murală din Puerto Rico. Procesul sângeros de colonizare al lui Christopher Columb și ale celor 3 nave ale sale a făcut istorie, însă partea mai puțin povestită este cea de asuprire și exploatare.

Sursa: thestar.com

San Francisco vorbește foarte sincer despre o poveste care mi-este cunoscută încă de când am văzut documentarul Netflix despre soarta tragică a lucrărilor lui Banksy (Saving Banksy), fiind mai numeroase în galerii de artă decât în mediul urban, plin de viață, acolo unde le-a lăsat. Deși nu-i aparține, graffiti-ul este reprezentativ pentru viața scurtă a artei stradale.

Sursa: bkpk.me

La sfârșitul zilei, fie că se află pe o stradă laturalnică din Berceni sau pe cele mai aglomerate străzi din Londra, graffiti-ul face parte din viața urbană și în multe cazuri, prinde glasul unei comunități. Dacă povestea strămoșilor noștri stă în picturi rupestre, povestea lui homo sapiens confruntat cu anxietăți, micro-conflicte, frustrări și nedreptăți se derulează sub ochii noștri, în cartiere rău famate sau pe străzi aglomerate, trebuie doar să o observăm.

Surse info: thesun.co.uk, nationalgeographic.com, bkpk.me, learnenglishteens.britishcouncil.org 

Cristian Iulia
Cristian Iulia
Binge watching life. Câteodată și pe 35mm
RELATED ARTICLES

Most Popular