Când spui studenție, spui Erasmus. Orice student care se respectă știe că acest proiect este o șansă unică pe care nu trebuie să o ratezi. Se pare că Aniela Maria Păcioianu, studentă la Comunicare și Relații Publice în cadrul S.N.S.P.A, știe foarte bine acest lucru și nu a pierdut trenul care tocmai pleca din gară.
De curând, am întâlnit-o pe Aniela, o fată implicată în multe proiecte despre care vorbește cu multă pasiune. Printre acestea se numără și proiectul „Youth Exchange”, marca Erasmus+, ultimul pe lista ei de realizări. Timp de două săptămâni, între 10 februarie – 26 februarie, Aniela a vizitat Turcia spunând oamenilor „I am you, you are me”. În acest sens, am avut plăcerea să aflu mai multe despre Erasmus, dar și despre colega mea de facultate.
Cum ai ajuns să faci parte din Erasmus+?
Totul s-a întâmplat prin intermediul paginii „Iubesc Studenția”, pagină pe care o recomand cu multă căldură. Urmăresc zilnic oportunitățile promovate de ei, iar aceasta a fost una dintre cele mai interesante. Mi-a suscitat interesul în mod special pentru că am simțit că mă reprezintă.
Care a fost scopul proiectului Erasmus+?
Deviza proiectului a fost „You are me, I am you”. Acesta a promovat salvarea vieților, îndemnând oamenii să dăruiască pentru că dăruind altora, îți dăruiești ție.
Care crezi că sunt principalele calități care i-au determinat pe organizatori să te aleagă?
Am empatizat cu scopul proiectului. Cred că menirea fiecărui om pe acest pământ este de a face o lume mai bună. Cum am putea începe dacă nu de la fapte mici? Am considerat această șansă ca fiind oportună pentru îndeplinirea acestui țel. Mă bucură și sper că cei cărora li s-a oferit ajutorul îl vor da mai departe cu acceași bucurie.
Ce activități ai desfășurat acolo?
Având în vedere că scopul a fost „to donate the gift of life”, dar și dezvoltarea personală, am filmat două videoclipuri care reflectă aceste idei și ceea ce noi susținem. De asemenea, am mers la spital și am aflat în detaliu cum se desfășoară procesul de donare a organelor. Pe o arenă publică, am organizat o zi dedicată sportului, unde au fost invitați toți oamenii indiferent de vârstă pentru a încuraja o viață sănătoasă și pentru a-i face conștienți de importanța sportului. Totodată, am mers în mai multe licee din Çarșamba și Samsun, unde am expus topica proiectului.
https://www.youtube.com/watch?v=quof3BPjXt8
Personal, mi-am îmbunătățit limba engleză, am învățat puțin din limba turcă, am susținut prezentări în public, am învățat cum să elaborez un discurs public, dar și cum să promovez o idee atât în online, cât și în offline.
Care a fost cea mai mare provocare pe care ai experimentat-o în cadrul proiectului?
Să pot să le transmit oamenilor exact ceea ce simt, ideile mele sa ajungă întocmai la inima lor.
Descrie-mi un moment memorabil din cadrul experienței.
A fost un sentiment unic să văd că pot transmite emoțiile prin muzică. Am conștientizat faptul că pasiunea care te călăuzește în viață, în cazul meu muzica, este calea prin care îți poți îndeplini menirea. Am fost încântată să văd că mesajul pe care eu îl transmit pe această cale poate ajunge la inimile oamenilor. Am descoperit cât de important este să trăiești ceea ce faci.
Care a fost sentimentul pe care l-ai avut când ai pășit pe tărâm turcesc în calitate de student?
M-am simțit binecuvântată că Dumnezeu mi-a oferit șansa să cresc atât profesional, cât și spiritual în acest proiect. Am fost dornică să aflu cât mai multe lucruri despre alte culturi, să dezvolt cunoștințele pe care le acumulasem până în acel moment. Nu a fost pentru prima dată când am mers în Turcia, cred că acest dor m-a adus înapoi.
Dar când ai părăsit Turcia?
Nu îți pot răspunde clișeic că mi-a părut rău sau bine. Gândindu-mă la toată experiența acumulată, am fost cuprinsă de un sentiment de împlinire la gândul că totul s-a întâmplat la superlativ. Am cules multe amintiri frumoase în Turcia și cu siguranță nu le voi da uitării.
Te simți împlinită în urma acestei experiențe? De ce?
Firește! Am fost într-un mediu nou în care a trebuit să mă adaptez. Am ieșit din zona mea de confort și a fost un test pentru mine să văd cum mă pot descurca în circumstanțe noi. Am îndeplinit o mică parte din scopul cu care am pornit la drum și care m-a însuflețit în a lua această decizie. Timpul va da valoare acestor fapte, deocamdată nu mă pot bucura decât de semințele sădite pentru că voi culege roadele atunci când timpul va alege.
Am pornit la drum singură. Deși nu cunoșteam pe nimeni, ceea ce mă făcea atât de entuziasmată era faptul că fiecare pas parcurs îmi confirma că sunt persoana potrivită la locul potrivit.
Ce planuri ai acum, după încheierea acestei experiențe?
Mă consider un învățăcel, toată viața voi avea ceva nou de învățat și cred că în permanență îmi voi atribui acest status. Datorită acestui proiect, voi prețui mai mult timpul, oamenii și oportunitățile cu care viața mă surprinde. Am fost fascinată de această experiență, fapt care m-a determinat să dau curs unei noi oportunități, aceea de a studia în Germania anul urmator, tot prin intermediul Erasmus.
În ce domeniu îți dorești să studiezi în continuare? De ce Germania?
Voi studia un domeniu de care sunt pasionată și pe care doresc să îl aprofundez: relații publice și jurnalism.
Am ales Germania pentru că limba germană este favorita mea și doresc să o îmbunătățesc.
Cum descrii experiența Erasmus în trei cuvinte?
Trei cuvinte într-un singur înțeles: cunoaștere de sine.