marți, martie 19, 2024
Recrutare IQool
AcasăDespre "cărți, cafea și tutun" cu Luisa Ene

Despre „cărți, cafea și tutun” cu Luisa Ene

De la pasiune la hobby

Luisa Ene ne arată cum pasiunea pentru lectură se transformă într-un hobby și, de ce nu, într-un blog. Blogul ei se numește Cărți, cafea și tutun. Obișnuia să își noteze citatele preferate care aveau un impact asupra ei sau îi creau o stare de spirit aparte. Și așa i-a venit ideea de a-și împărtăși iubirea pentru lectură cu restul lumii. Deși are un job full-time, Luisa acordă 8 ore pe săptămână din  timpul ei liber, blogului. Postează 2 articole pe săptămână, iar la fiecare articol lucrează 3 ore. Restul timpului îl dedică paginii de Instagram Cărți, cafea și tutun.

Pasiunea pentru lectură

1. Cum ați început să scrieți pe blog și de ce ați ales să deschideți unul?

Blogul meu, cărțicafeașitutun.ro a pornit de la pasiunea de a citi. Obișnuiam să îmi iau notițe când citeam, cu citate preferate și impresii de lectură și mi-am spus că dacă tot fac asta, de ce să nu împart lucrurile interesante pe care le descopăr citind și cu restul lumii.

2. Cât de mult timp acordați acestui blog?

În prezent cam 8 ore pe săptămână, din timpul meu liber. În general public cam două articole pe săptămână, la fiecare articol lucrez cam 3 ore, iar restul timpului îl dedic pentru prezența blogului în Social Media: pagina de Facebook a blogului, plus pagina personală de Instagram unde postez poze și impresii despre cărțile pe care le citesc. În privința rețelelor de socializare, cel mai mult timp îl consum pentru Instagram, pentru că acolo fac microblogging, caption-urile pozelor sunt detaliate și gândite în avans.

Pasiunea pentru lectură

3.Reușiți să trăți din blogging?

Eu nu, dar nici nu este acesta scopul meu. Am un job full time, lucrez ca PR & Online Manager în industria muzicală. Pentru mine este un hobby, însă sunt persoane care trăiesc din blogging și activitățile conexe. Cred că nu se poate trăi doar din blog: trebuie să îți dezvolți un mic business în jurul blogului, să te faci cunoscut în nișa ta, să ai prezență activă pe rețelele de socializare, o strategie de promovare și de ce nu, poate chiar proiecte freelance derivate din experiența blogului (de la scris până la strategie online). Doar așa cred că poți să trăiești decent din veniturile generate de blog.

Sfaturi utile pentru bloggeri

4. Având în vedere experiența dumneavoastră, ce sfat ați putea da bloggerilor aflați la început de drum?

În primul rând ar trebui să identifice nișa căreia se adresează, tipul de blog. Este blog de călătorii, de lifestyle, de beauty, de fashion? Pentru a-ți identifica nișa și a alege corect cred că trebuie să știi foarte bine ce te pasionează cu adevărat. Nu cred că poți scrie/vorbi într-un mod convingător despre un domeniu pe care nu îl cunoști sau care nu îți place. La fel cum nu cred că poți vorbi despre toate, trebuie să îți creezi o identitate și să fidelizezi un „trib” de oameni care te urmăresc pentru ceea ce scrii legat de domeniul care îi interesează pe ei.

Un sfat pe care l-aș da oricui începe acum cu un blog este să își aleagă domeniul în funcție de ce preferă, nu în funcție de ceea ce este la modă/se caută acum. Moda trece, însă dacă ajungi să scrii bine despre un domeniu pe care îl stăpânești, vei avea succes indiferent de ce va fi la modă.

Odată ce ți-ai ales tipul de blog, trebuie să privești toată treaba ca pe un business, pentru a avea succes. Trebuie să ai o strategie, un plan editorial de conținut, un plan de postări, o strategie pentru online. De asemenea, trebuie să știi de la început ce îți dorești de la blog: vrei să fie o ocupație full-time, vrei să fie un hobby? Trebuie să ai niște obiective clare în minte atunci când pornești la drum pentru ca dacă nu știi unde te îndrepți, nu ai cum să ajungi acolo.

5. După părerea dumneavoastră, care este rolul bloggerului în societatea de astăzi?

Bloggerii au devenit foarte importanți în ziua de azi; din punctul meu de vedere au înlocuit jurnaliștii. Oamenii se uită mai degrabă la bloggeri pentru recomandări de produse, lifestyle, travel, cărți sau filme decât la reviste și publicații. Asta pentru că bloggerii par mai reali, mai de încredere, tonul lor este mai informal și ajung mai ușor la public.

Sunt o mulțime de bloggeri care sunt o inspirație pentru cei care îi citesc, cum ar fi Cristian China Birta, un veteran într-ale bloggingului, care inspiră atât prin cărțile, filmele și vacanțele recomandate, dar și pe partea profesională, cu articolele sale despre comunicare și social media. Un alt exemplu este Diana Cosmin, cu Fine Society, care știe să spună povești convingătoare și captivante despre orice ține de zona de lifestyle. Și exemplele ar putea continua, sunt o mulțime de bloggeri care inspiră la un stil de viață mai bun prin articolele pe care le scriu.

6. Povestiți-mi cum a început pasiunea dumneavoastră pentru cărți.

Cea care m-a îndemnat să citesc, atât prin vorbe cât și prin puterea exemplului, este mama, care este cea mai blândă, sufletistă și visătoare persoană pe care o cunosc. Și nu spun asta doar pentru că este mama mea.  Datorită ei am devenit o mare cititoare și cred că cel mai frumos cadou pe care mi l-a făcut vreodată este pasiunea pentru citit.
Îmi aduc aminte că prima carte mai „serioasă” pe care am citit-o a fost o ediţie pentru copii a cărţii „Mizerabilii”, de Victor Hugo. Aveam vreo 7 ani şi pentru că îmi plăceau mult desenele cu Cosette care se difuzau atunci, mama mi-a cumpărat această carte, ca să văd de unde provine povestea lui Cosette. De atunci nu am mai lăsat cărţile din mână.

7. Care este cartea dumneavoastră favorită? De ce și dacă o recomandați.

Îmi este tare greu să aleg doar o carte, sunt sute de cărți care mi-au schimbat viața. Voi recomanda însă un autor: citiți orice carte de Irvin Yalom.
Dilemele vieții și rezolvări pentru ele – cam așa aș rezuma cărțile lui Irvin Yalom. Recomand în special cele 3 cărți care au în prim plan câte un filozof renumit: Soluția Schopenhauer, Plânsul lui Nietzsche și Problema Spinoza. Yalom tratează o mulțime dintre frământările cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi: dependența față de oamenii din jur și părerile lor despre noi; bogăție & statut social; rațiune versus simțire; influența trecutului asupra prezentului etc. Rar am întâlnit scriitor ca Irvin Yalom, care să adune atât de multe ingrediente la un loc, ce te fac să citești cu febrilitate fiecare rând în parte. Și care să îmbine atât de bine utilul cu plăcutul: e o plăcere să citești cărțile lui, iar ca bonus, rămâi și cu tactici utile de aplicat în viață (omul e psiholog).

8.Care este citatul preferat și de ce.

În fiecare perioadă a vieții mele am avut câte un citat preferat, în funcție de lucrurile cu care rezonam cel mai bine în acea perioadă. Acum aș spune că acesta este citatul cu care mă identific:

”Odette se născuse cu un dar: bucuria. În străfundul ființei ei sălășluia probabil o orchestră de jazz care cânta ritmuri antrenante și melodii trepidante. Nicio greutate nu o descumpănea. În fața unei probleme, căuta soluția.”

Eric-Emmanuel Schmitt, ”Cea mai frumoasă carte din lume”

9.Cum ne influențează lectura viața de zi cu zi?

Cărţile mi-au arătat că scopul vieţii este să evoluăm, să devenim cu fiecare zi, cu fiecare pas, cea mai bună versiune a noastră. Şi m-au mai învăţat să înţeleg mai bine oamenii din jur şi reacţiile lor, pentru că atunci când citeşti despre un anumit personaj şi trăirile sale, este ca şi cum ai citi gândurile unei alte persoane. E ca o super-putere.

10.De ce ar trebui ca oamenii să citească?

Dacă lăsăm cărţile să îşi îndeplinească scopul, lectura ne va transforma în oameni mai buni, mai înţelepţi, mai fericiţi. Cărţile te inspiră, încurajează, consolează, îţi oferă noi perspective. Ne pot oferi soluţii şi perspective noi la unele dintre cele mai arzătoare şi dureroase probleme ale vieţii, important este să le dăm o şansă. Lectura poate acţiona ca terapie – deşi la noi nu este încă utilizată biblioterapia, în ţările dezvoltate foarte multă lume apelează la terapia prin intermediul cărţilor. În Marea Britanie, spre exemplu, în Programul Serviciului de Sănătate este inclus un program de biblioterapie. Practic, în funcţie de problemele cu care te lupţi şi de nevoile tale, primeşti o reţetă de la un specialist, dar nu cu medicamente, ci cu cărţi.

11. Urmăriți și alte blogguri? Ce alte blogguri ne-ați putea recomanda și dacă au reușit să vă inspire în crearea bloggului Cărți, cafea și tutun.

În perioada în care am dat startul blogului Cărți, cafea și tutun nu citeam alte bloguri, am făcut cum am simțit eu. Acum însă urmăresc o mulțime de bloguri care mă inspiră. În afară de cele menționate mai sus, mai urmăresc blogul lui Ryan Holiday, care scrie foarte mult despre cărți și citit, blogul Inoza.ro, de lifestyle și blogul & podcast-ul lui Tim Ferris.

RELATED ARTICLES

Most Popular