Despre board games si timp liber

  0
  1234

  O seară de weekend în care nimeni nu are chef de club și muzică la maxim. Persoane noi în gașca de prieteni pe care nu le cunoașteți foarte bine, iar o ieșire la pub-ul preferat ar însemna poate momente lungi de liniște. O experiență nouă. Poftă de joacă și sentimentul de câștigător. De toate acestea și nu numai puteți avea parte la o seară de board games!

  20100829-SnakesandLattes-08

  Pentru experimentați, invitația este simplă și sună cam asa: „sâmbătă, seară de jocuri la mine”. În cazul novicilor, treaba stă altfel. Preludiul începe cu: „Hai sâmbătă seara la mine la o bere. Ne adunăm mai mulți, o sa fie distractiv”. Dupa care menționezi termenul „bord game”. Din acest punct discuția poate lua doua direcții. Fie celălalt este cunoscător și începeți să vă aduceți aminte de jocuri precum Catan, Activity, Seven Wonders, fie habar nu are ce înseamnă și trebuie să-i dai explicații.

  Ce înseamnă „board game”?

  • Se poate începe cu traducerea mot a mot: Board game-urile sunt jocuri pe tablă / planșa de joc, cu cărți, pioni, zaruri, jetoane, etc.
  • Comparații cu jocurile copilăriei: „Piticot”, „Nu te supăra, frate”, „Sus-jos”, „Dacii și romanii”, „Turism”, „Bunul gospodar”, cu precizarea că nu se adresează exclusiv copiilor și sunt pentru toate vârstele.
  • Încadrarea în jocuri de societate: Începând cu șah, dame, table, rummy și scrabble, continuând cu jocuri de cărți sau yams. Se poate compara cu „Mima” sau alte jocuri de petrecere. De asemenea, „Mafia” e un joc care a atras multe persoane în ultimii ani.
  • De cele mai multe ori, cea mai relevantă este comparația cu „Monopoly”. Pentru că acesta e un joc obosit și nu mai distrează prea multa lume, trebuie imediat să amintești că Monopoly e joc din 1920-1930 și că de atunci au evoluat și s-au diversificat mult jocurile: începând de la mecanici și strategii de joc, au fost frumos stilizate și vin la pachet cu povești și un farmec aparte. Board gamer-ul modern nu joacă Monopoly, așa cum nici cititorii de azi nu răsfoiesc înainte de culcare “Letopisețul țării Moldovei, de când s-au descălecat țara și de cursul anilor și de viața domnilor care scrie de la Dragoș vodă până la Aron vodă.”

  used-board-games-1-600x399

  Fiecare dintre explicații este tangențială la fenomenul “board games” și poate crea o imagine greșită interlocutorului. Nu am găsit încă cea mai buna ordine de idei pentru a-l duce cu gândul pe drumul cel bun. Trebuie să te agați de anumite elemente pe care presupui că le cunoaste. Până nu îi arăți un board game, nu ține cutia în mână, nu o studiază curios și nu învârte cu degetul piesele dinăuntru, e greu să-l faci să înțeleagă. Oricât ți-ai da silința, nu vei reuși decât după ce începeți să jucați. Așa că, răciți berea și pregâtiți jocurile pentru lungi nopți de distracție.

  Iar dacă doriți să ieșiți din casă, Bucureștiul vă pune la dispoziție localuri cu acces gratuit la jocuri.

  Ne place Ludic, pentru că este aproape de centru, ne oferă multe jocuri, o terasă răcoritoare în spate și mai nou, mâncare foarte bună.

  39b72322fb1becc57f4364e77a4fc86a91549f04

  Un alt loc este Hobby Cafe, unde accesul la jocuri este liber, iar dacă vrei să aduci un joc de acasă cunoscut și îndrăgit deja de prieteni, poți să faci asta fără probleme. Unde mai pui că și terasa este destul de mare și umbroasă încât poți ieși liniștit cu toată gașca de amici în orice seară.

  008945b9ad9386bf3c433e0b0150e7208c195570