Desene animate pentru adulți care merită văzute

0
4396
desene animate pentru adulți

E greșit să spui că desenele animate sunt pentru copii. De ce? Pentru că genul există de suficient de mult timp încât să fi acumulat varietate. Pe lângă multiplele teme abordate în numeroșii ani de existență, el a căpătat și suficient de multe trăsături care să îl împartă unor diferite categorii de public. Așa am ajuns să avem proiecte destinate copiilor, adolescenților și chiar desene animate pentru adulți.

Este oare dificil să recomanzi animații pentru un public matur? Nu chiar. Există suficiente programe de calitate în această nișă care să ne facă să ne petrecem timpul liber într-un mod interesant.

Dar care sunt ele?

 • South Park (1997-prezent)

desene animate pentru adulți

Primul titlu de pe lista cu desene animate pentru adulți pare a fi și cel mai previzibil. În fond, South Park este un nume suficient de cunoscut încât să îți dea impresia că ai crescut cu el. Sau să te facă să crezi că nu se va termina prea curând.

Dar asta nu înseamnă că serialul în sine nu este interesant. Chiar deloc. Cele 21 de sezoane ale acestuia sunt pline de satiră, fie ea bazată pe subiecte controversate (printre care avort, politică, religie și rețele sociale) sau pe parodierea unor celebrități.

 • Clone High (2002-2003)

….și trecem la o producție nu foarte cunoscută. Și nici foarte lungă, având doar 13 episoade. Dar suficient de ingenioasă încât să fi căpătat fani devotați de-a lungul timpului.

Producția canadiano-americană Clone High și-a centrat acțiunea asupra vieții de liceu a unor clone create după importante figuri istorice precum Cleopatra, Ioana D’Arc, Abraham Lincoln, Mahatma Gandhi sau John F. Kennedy. Acestea au fost create pentru a fi exploatate de către armata americană.

desene animate pentru adulți
Personajele principale din Clone High: valetul  Mr. Butlertron, clonele ( J.F.Kennedy, Cleopatra, Abe Lincoln, Ioana d’Arc, Mahatma Gandhi) și directorul liceului

O parte din umorul serialului provenea din faptul că acele copii erau trecute prin filtrul stereotipurilor legate de adolescenți. Însă nici contrastele de personalități între original și clonă nu erau de neglijat. Nu de alta, dar nu cred că mulți i-ar fi (re)imaginat pe Lincoln ca fiind slab de caracter, pe Ioana D’Arc îmbrăcată în stil gotic, pe Gandhi drept petrecăreț sau pe Kennedy pe post de atlet înfumurat.

 • Archer (2009-prezent)

desene animate pentru adulți
Personaje din Archer. De la stânga la dreapta: Raymond Gillette, Cyril Figgis, Dr. Algernop Krieger (sus), Sterling Archer, Lana Kane (mijloc), Cheryl Tunt și Pam Poovey (jos)

Îți plac filmele cu agenți secreți, dar consideri că se iau mult prea în serios? Atunci Archer este desenul (și omul) potrivit pentru tine.

Personajul titular reprezintă un fel de parodie a genului: un agent periculos și narcisist care nu ia nimic în serios. O persoană care, deși este pricepută, este mult mai interesată de „beneficiile” care vin cu acest stil de viață (în special femeile și băutura).

Archer are, în prezent, opt sezoane. Un al nouălea a fost confirmat în iulie 2017.

 • Rick and Morty (2013-prezent)

desene animate pentru adulțiPenultimul titlu de pe lista cu desene animate pentru adulți care merită vizionate amestecă viața defectuoasă a unei familii cu aventuri științifico-fantastice. Cele două personaje care dau numele serialului sunt Rick Sanchez și Morty Smith.

Primul este un om de știință nebun, pasionat de alcool, care se eschivează de la aspectele tradiționale ale vieții (precum școala sau căsătoria) și căruia pare să nu-i pese de rudele sale.

Al doilea este nepotul său, în vârstă de 14 ani, care este mai tot timpul atras în „aventurile” lui de pe Pământ și/sau din diferite dimensiuni. Și care, bineînțeles, nu este tot timpul de acord cu acțiunile sale.

Rick and Morty are, până în prezent, trei sezoane. Un al patrulea este în lucru.

 • BoJack Horseman (2014-prezent)

Cui nu-i place să vadă o satiră a Hollywood-ului din când în când? Personajul titular al acestui serial este un cal antropomorfic, care devenise celebru într-un sitcom fictiv din anii 1990. În prezent, el se află atât în declin, cât și în încercarea de a-și scrie memoriile.

Dar ideea biografiei este puțin semnificativă în contextul celor patru sezoane ale acestuia. Mult mai interesante sunt interacțiunile din jurul lui BoJack. Și personajele din jurul său, precum:

 • fosta sa iubită, dar și fostul său agent (Princess Carolyn)
 • scriitoarea care-l ajută cu biografia (Diane Nguyen)
 • soțul lui Diane și fostul rival de sitcom (Mr. Peanutbutter)
 • un șomer ajuns (mai demult) din întâmplare în casa lui (Todd Chavez)
 • o fostă actriță care a apărut în serialul care l-a făcut celebru (Sarah Lynn)
 • mama sa (Beatrice Horseman)

Desigur, cele cinci desene animate pentru adulți menționate mai sus nu singurele nume care merită vizionate. Dacă îi întrebați pe pasionații de animații din jurul vostru, sigur veți mai avea parte de alte recomandări din domeniu.

Care dintre conceptele desenelor de mai sus vi se par a fi cele mai interesante?

surse foto: geekandsundry.com, en.wikipedia.org, variety.com, rickandmorty.wikia.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.