Deschiderea anului universitar la ASE, o nouă oportunitate de a-ți da check-in pe Facebook

0
837

Iată că a venit momentul mult așteptat de boboci, evitat de studenții din anii mai mari și urmărit îndeaproape de profesori, dar și de angajatori, care și-au rupt din timpul lor important petrecut la birou, pentru a semna prezența și a livra discursuri pompoase „amărâților” din băncile amfiteatrelor. 28 septembrie a adus cu sine deschiderea unui nou an universitar la Academia de Studii Economice din București. 

gif1

Un prilej de bucurie pentru unii, la gândul că își vor revedea prietenii și vor servi un meniu studențesc de la Pizza Hut sau un covrigel aburind de la Luca; pentru alții, tristețe mare, cursuri și seminarii de la 07:30, săli mult prea răcoroase pentru ploaia care bate în geam și o bibliografie lungă, care trebuie întâi cumpărată, și apoi parcursă.

gif4

Unele facultăți au început programul de la 10:00, altele de la 12:00 sau chiar 15:00, cert e că scenariul a fost cam același. Studenți plouați și adormiți, cu ochii îndreptați către prezidiu, unde stăteau cei care le vor coordona toți pașii și toate mișcările în următorii trei ani. Pentru boboci, niște fețe necunoscute, străine, pentru cei mai seniori, niște fețe pe care poate nu doreau să le revadă. Toți cuminți, aplaudând la introducerea unor cadre didactice sau unor figuri de seamă ce le zâmbeau șiret înapoi.

fuunny

Se mai strecoară și câte o glumă, să mai taie din tensiunea creată atunci când li s-a spus că mulți intră, dar puțini vor ieși din ASE, sau că ar fi cazul să se pună pe învățat chiar de mâine, cu seriozitate și responsabilitate. Ce cuvinte greoaie pentru cei care abia s-au dezmorțit din aventura unei veri nebune…

2

Deși vremea mea s-a dus, am mers la deschiderea facultății pe care am absolvit-o anul acesta-CSIE (Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică), pentru că îmi era efectiv dor să mai fiu student sau măcar să mă mai simt student. Am luat pulsul în câteva minute: Aula Magna era neîncăpătoare pentru sutele de studenți, care au venit curioși și nerăbdători să audă ce îi așteaptă, domnul decan a avut grijă să îi felicite pe toți cei prezenți pentru alegerea făcută și să numească facultatea noastră un brand. 

11

Au urmat discursuri informative despre mediul academic și oportunitățile de care tinerii pot profita, începând cu burse, tabere studențești sau mobilități Erasmus, ca apoi să se dea cuvântul reprezentanților din business, de la diverse companii faimoase. Am apreciat că aceștia și-au rupt din timpul lor pentru a veni la deschidere, majoritatea erau absolvenți de CSIE, ceea ce a însemnat un plus de credibilitate pentru mesajul pe care l-au transmis. Ce nu mi-a plăcut a fost faptul că au lăudat atât de mult facultatea, încât au făcut-o să pară cea mai tare chestie din univers. Nu, nu e chiar așa. În final, au vorbit și reprezentanți ai organizațiilor studențești din ASE, care au promovat importanța voluntariatului și i-au încurajat pe boboci să se implice și să-și transforme studenția într-o experiență autentică.

IMG_0068

În tot acest timp, tinerii studenți făceau poze tip selfie, le postau pe Facebook și Instagram, sub forma unui check-in împopoțonat cu hashtag-uri: #prima zi, #CSIE, #boboc, #studenție și lista poate continua la nesfârșit. Smartphone-urile luminau sala și chicotelile mai întrerupeau câteodată discursurile. La final, unii au mers pe la standurile organizațiilor studențești, au pus mâna pe câte un ghid cu informații și au stat la povești cu voluntarii, în timp ce alții au năvălit prin cafenele/ceainării/fastfood-uri sau alte locuri mișto de ieșit în oraș, pentru un nou episod din seria: cum să îți dai check-in pe Facebook.

Ca să nu ziceți că vă mint, l-am rugat și pe Adrian să scrie câteva rânduri despre experiența primei zile din noul an universitar, căci a fost și el prezent. El spune așa:

Se pare că anul acesta am fost puţin mai ghinionişti, aşa că ASE-ul este prima Universitate care începe noul an mai devreme, pe 28 septembrie, nu pe 1 sau pe 5 octombrie, ca majoritatea universităţilor din Bucureşti şi din ţară. După cum era de aşteptat, nimic surprinzător sau deosebit la deschidere, acelaşi discurs monoton şi formal din partea decanului, care a dat mai apoi cuvântul fiecăruia dintre profesorii prezenţi la deschidere să ne onoreze cu câteva cuvinte. Am fost, însă, plăcut surprins de numărul extrem de mare de studenţi prezenţi în Aula Magna, în cea mai mare proporţie boboci, însă au fost şi destui studenţi din anii superiori, sau chiar prospăt ori foşti absolvenţi. Au venit şi câţiva reprezentanţi de la diverse firme şi companii pentru a le povesti studenţilor care este atmosfera de lucru într-o corporaţie.”

S-au setat multe așteptări încă din prima zi, rămâne de văzut câte vor fi și îndeplinite.

Mult succes în noul an universitar!

ending

Sursă poze: arhivă personală, metropotam.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here