duminică, decembrie 1, 2024
Recrutare IQool
AcasăDependența de cărți se tratează tot prin cărți

Dependența de cărți se tratează tot prin cărți

Dependența de cărți se tratează tot prin cărți

Te numeri printre persoanele care citesc mai mult de o carte pe lună? Nu, n-ai câștigat vreun premiu anume, ci mai multă viață. Sună un pic bizar, dar conform unor studii, cei care citesc au șansa de a trăi și mai mult. Ai atâtea vieți câte cărți ai citit. Ne-am ghidat după conceptul ăsta multă vreme, noi ăștia care suntem dependenți de cărți.

Prin urmare, nu numai că cititul te face un om mai cultivat și fericit, dar e și sănătos. Cei care citesc cel puțin o jumătate de oră pe zi, trăiesc mai mult cu doi ani, conform studiului realizat de cei de la Universitatea Yale. În urma investigațiilor s-a ajuns la concluzia că 80% din cei care nu includeau în rutina zilnică cititul, au decedat înaintea cititorilor, aceștia din urmă trăind cu circa 23 de luni mai mult.tumblr_omuh6jm6xq1uxxa18o1_540

Aceeași cercetători spun însă că cititul ziarelor și revistelor, respectiv articolele online, nu intră în calcul. Trebuie să simți paginile dacă într-adevăr vrei să trăiești mai mult.

Cu siguranță că, dacă avem boli cronice sau sănătatea ni se agață de un fir de ață, nu înseamnă că citind trăim neapărat mai mult. Nu mai mult ca cel care e sănătos tun, dar nu citește deloc.

În sfârșit. Lăsând la o parte publicațiile și sursele oferite de specialiști în domeniu, cititul aduce și alte beneficii. Dacă îți place să citești, indiferent de preferințe, automat te vei alege cu următoarele beneficii:

  • Vei avea un vocabular mult mai bogat. Mai ales fiind și un tânăr în formare, acesta e cheia succesului. Nu numai că vei obține rezultate mai bune la școală/facultate, dar îți va fi mult mai ușor să te descurci pe viitor. E o modalitate simplă și deloc costisitoare. Bibliotecile sunt pline cu o groază de cărți care încântă orice gust.
  • Devii mai sigur pe ceea ce ești. Cu toții cunoaștem problema vorbitului în public. Și mulți dintre noi ne-am confruntat cu ea. Ei bine, citind și iar citind, vei scăpa treptat de această dificultate și vei înfrunta orice situație. Vei fi înarmat cu forțe care nu te lasă la greu.
  • Prin intermediul cărților descoperim noi lumi și, mai ales, ne creăm propria lume. Cu toate că mulți vor nega vehement această „oportunitate”, cititorii vor cunoaște multe lumi, gratis. Fie că ieri am citit Frankenstein și azi ceva din John Green, toate te ajută să-ți creezi propria poveste. Să nu mai vorbim de cărțile istorice, care sunt adevărat dar al trecutului.17361964_10154451654288379_2139841275045146485_n
  • Suntem mai creativi. Ne agățăm de idei desprinse din rândurile citite și le ancorăm în realitate. Combinându-le, alături de creativitatea noastră de cititor înrăit, sigur nu vom da greș.
  • Ne definim personalitatea. „Spune-mi ce cărți citești, să-ți spun cine ești”. Sunt cu totul de acord aici. Evident, nu toată lumea citește aceleași cărți. Doar că prin genurile alese, ne dăm seama ce fel de personalitate se ascunde într-un om. Iar asta dă semne de întrebare.

Fie că trăim mai mult sau pur și simplu din plăcerea de a citi, cărțile nu se vor demoda niciodată. Iar dacă ești în strânsă legătură cu cititul, dependența aceasta nu are urmări negative.

sursă info: well.blogs.nytimes.com

sursă foto: www.tumblr.com

Iustina Cârjă
Iustina Cârjă
o toamnă nesfârșită cu muzică, cărți, flori și cuvinte
RELATED ARTICLES

Most Popular