Jean Pierre Jeunet este mai ales cunoscut pentru Amélie și pentru Il y a longtemps que je t’aime, în care joacă foarte cunoscuta actriță Audrey Tautou. Mă așteptam s-o revăd în Delicatessen de vreme ce mi s-a părut că fac o echipă bună. Dar trebuie să recunosc, filmul ăsta mi-a schimbat parțial opinia formată deja despre regizorul Jean Pierre Tautou. Îmi dădea o impresie falsă că n-ar putea să renunțe la romantismul bizar și subtilitățile regăsite atât de frecvent în Amélie și că are un stil aparte la care nu ar putea renunța în niciunul din filmele lui.

large_delicatessen_blu-ray_5

Ei bine, m-am înșelat. Nu spun că ar fi renunțat la scenele stranii sau la subtilități, dar am regăsit un alt tip de romantism. Unul puțin lugubru și întunecat. Ce m-a surprins mai tare este că Delicatessen este, în definitiv, o comedie cel puțin ciudățică.

Acțiunea din film se-ntâmplă cumva într-o Franță viitoare, post apocaliptică. Imaginile din film mi-au dat impresia unei cețe continue și foarte „grizonate“. Nu e tocmai ușor să te transpui în acel cadru, mie-mi dădea impresia de atmosferă înecăcioasă.

Povestea ilustrează fiecare din locatarii dubioși dintr-un bloc de câteva etaje, ce-ncearcă să supraviețuiască. Care e problema? Alimentele. Mai exact, lipsa lor. Acestea sunt raționalizate și fiecare primește o doză ce conține „ceva“ de mâncare la un interval bine determinat. Printre aceștia, se regăsește Louison, ce sosește în locul unui locatar a cărui motive de dispariție nu sunt cunoscute. Cel ce se ocupă de bunul mers al lucrurilor în clădire este Clapet, măcelarul.

Louison și fiica acestuia, Julie, încep o relație puțin atipică. Dar se-ndrăgostesc unul de celălalt. Și măcelarul nu e tocmai fericit, aflând asta. Motivele sale sunt cel puțin două. Dar n-am să le spun eu, pentru că sunt ori perceptibile, ori vor fi descoperite pe parcursul filmului. Cert e că, Julie apelează la o grupare de vegetarieni ca să o ajute să-l salveze pe Louison. În timpul altercației din apartamentul unei bătrâne din bloc, care era cel mai probabil considerată „old meat“ (să încerc o glumă în spiritul filmului), Clapet ajunge să se rănească pe el însuși, nu pe cei pe care intenționa să-i facă dispăruți inițial.

Louison și Julie își continuă relația într-o clădire acum liniștită. Fără un măcelar cel puțin neobișnuit. O comedie morbidă, per total. Un festin vizual, ca să mă exprim în termeni tipici producției cinematografice.

Sursă fotografie: dvdbeaver.com

Redactor: Alexandra-Georgiana Andrei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here