De multe ori spunem, noi tinerii, că nu avem şanse de a ne afirma în ceea ce înseamnă procesele decizionale pe plan naţional şi internaţional. Apar însă şi oportunităţi. Ministerul Tineretului şi Sportului a lansat Programul „Delegat de Tineret la Naţiunile Unite”. Doi tineri, fată şi băiat, vor avea posibilitatea de a reprezenta România la New York în cadrul Adunării Generale a ONU din septembrie/octombrie 2014 şi in Comisia pentru Dezvoltare Socială din februarie 2015.

onu-natiunile-unite-gru-edu

Primul criteriu pe care trebuie să îl îndeplinească cei care sunt interesaţi este acela de a avea vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani. Apoi, aceştia trebuie să trimită până la data de 17 august 2014, pe adresa international@mts.ro, următoarele documente:

–         formularul de înscriere disponibil pe site-ul MTS;

–         un CV al candidatului, redactat în limba română, în model Europass;

–         un eseu de maximum 1.000 de cuvinte, în limba engleză sau franceză (font: Times New Roman; mărime 12; spaţiere 1,5) cu o tematică aleasă din domeniile: tineretul şi rolul său în cadrul procesului de dezvoltare sustenabilă, Agenda 2015 pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, problematica globalizării, antreprenoriat, dialog inter-cultural, recunoaşterea educaţiei nonformale, includerea socială a tinerilor dezavantajaţi, cetăţenie activă – participare la viaţa comunităţii;

–         o scrisoare recentă de recomandare (din anul 2014) din partea unui superior ierarhic sau a unui cadru didactic universitar – semnată, ştampilată (acolo unde se impune), scanată, care să cuprindă inclusiv datele de contact ale semnatarului pentru identificare.

Important de ştiut este faptul că pentru delegaţii de tineret vor fi suportate cheltuielile de transport internaţional şi cazarea la Misiunea Permanentă a României pe lângă Naţiunile Unite strict pentru cele două sesiuni. Pe de altă parte, cheltuielile privind taxa de viză, asigurarea medicală, cheltuielile de masă pentru cei doi delegaţi vor fi suportate de aceştia.

Ministerul Tineretului şi Sportului nu acoperă transportul de la/până în Bucureşti al candidaţilor din alte oraşe, care se prezintă la selecţie.

Pentru mai multe detalii privind etapele selecţiei candidaţilor, dosarul de candidaturǎ, profilul candidatului, calendarul procedurii de selecţie dar şi alte informaţii pueti intra pe site-ul Ministerului Tineretului şi Sportului.

Sursa foto: http://qmagazine.ro/actual