De vorbă cu Ovidiu Eftimie despre Adobe Summer Internship

0
793
adobe

S-a terminat sesiunea și nu ai vrea sa te întorci în provincie sau să pierzi vara aiurea? Dacă vrei să pui bazele viitorului tău în cadrul unui companii, aruncă o privire peste oferta de internship a celor de la Adobe.

Pentru că anii studenției se duc repede și nu ai vrea să rămâi după finalizarea studiilor doar cu o bază teoretică, afla cum este să lucrezi pentru una dintre cele mai mari companii de software.

Întrucât părerea unui expert este mereu binevenită, Ovidiu Eftimie, Senior Engineering Manager al companiei Adobe Romania ne-a răspuns la câteva întrebări legate de această oportunitate.

Fă-ți o scurtă părere despre ce înseamnă sa fii un intern al companiei Adobe, iar dacă te mulezi pe principiile lor, aplică.

 

 1. Cât de importantă credeți că este implicarea într-un internship la o companie mare pentru un student?

Este critică. Reprezintă, din punctul meu de vedere, minimul pe care un student poate să îl facă, fără foarte mare efort, într-un mediu în care poate să greșească, pentru a câștiga experiență.

 1. Are relevanță experiența de acolo chiar dacă internship-ul nu se concretizează cu o ofertă de muncă permanentă? De ce?

Are relevanță pentru a înțelege cum funcționează o echipă, ce înseamnă deadline, clientul și livrabilele către acesta.

 1. Ce v-ar face să spuneți „Nu” angajării unui candidat la finalul internship-ului?

Lipsa motivației de a învăța. Ca să vreau să păstrez candidatul în echipe trebuie să văd pasiune și motivație internă, cum spun americanii « fire in the belly ».

 1. Care sunt caracteristicile candidatului ideal pentru Graduate Diploma Internship oferit de Adobe?

Candidatul ideal … e rar. Mi-aș dori să am numai olimpici la mate/info ca și candidați la GDP. Dar ca să descriu totuși, ar fi un tânăr care a fost la cursuri, și-a făcut temele la seminarii, are un interes particular pentru tehnologie, pentru un limbaj de programare, sau tehnologie, a făcut niște mini-proiecte de unul singur sau cu niște colegi.

 1. Ce presupune Summer internship la Adobe și cine poate aplica?

Adobe Summer Internship este un program de 3 luni, ce are loc în fiecare an la Adobe România, de obicei din iulie până în septembrie. Este dedicat studenților excepționali din universități din toată țara, indiferent de anul de studiu. Internii sunt integrați în echipele de engineering și participă alături de aceștia la dezvoltarea produselor la care se lucrează, în ciclul de dezvoltare specific proiectului. Ei au un mentor în cadrul echipei, care le asigură suport pentru învățarea de noi tehnologii și deprinderea de noi abilități. Programul comunică activitatea Adobe România în mod eficient către studenții din universitățile tehnice.

 1. Cum veți evalua la final progresul pe care l-a făcut candidatul în timpul internship-ului?

Prin impactul pe care l-a produs în proiectul pe care l-a făcut. Cât de bună e soluția tehnică, cât de mult s-a gândit la potențialele probleme care pot apărea, s-a sfătuit cu cineva când și-a elaborat soluția (tip: ar fi trebuit să o facă), a înțeles ce înseamnă calitatea și cum s-a asigurat că e la un standard înalt (tip: cu cât de multe teste și-a acoperit posibilitățile de eroare), dacă lucrează la un serviciu, dacă s-a gândit cum îl monitorizează, automatizează etc.

 1. De ce ar trebui ca studenții să aleagă acest internship și nu altceva? Care sunt cunoștințele cu care vor pleca de acolo?

În primul rând, pentru că este un mediu în care experimentează pentru o perioadă ceea ce înseamnă industria IT. Ar trebui să își dea seama dacă le place sau nu. Vor pleca cu o mai bună înțelegere a modului în care o idee ajunge să devină un produs, cu o înțelegere mai bună a diferitelor roluri dintr-o echipă, cu modul în care operează această. Din punctul meu de vedere, a fi intern într-o echipă e o poziție privilegiată: e ca și cum ți s-ar deschide în față mecanismul complex al unui ceas, pe care tu poți să îl observi, să îl descifrezi și în care la final vei vedea cum te potrivești, dacă vrei să te potrivești.

 1. În ce perioade se vor mai deschide oportunități de internship-uri pentru cei care nu pot aplica acum?

În Ianuarie – Februarie 2019 și în Aprilie 2019.

 1. Unde mai pot găsi oferte din partea Adobe și la ce adresă ar putea trimite CV-uri?

Pe junio.ro.

 1. Care sunt responsabilitățile celor care ajung în stadiul de intern la Adobe?

A fi intern în Adobe nu e un stadiu…e o etapă. Iar responsabilitățile, dincolo de cele de bun simț: să ai grijă de laptopul Adobe, de protejarea proprietății intelectuale etc, depind numai de implicarea ta ca intern în proiect.

Eu personal apreciez foarte mult « owner’s mindset » – acționează ca și cum proiectul la care lucrezi ar fi business-ul tău, ia acele decizii, în limita resurselor disponibile, pe care le-ai lua ca antreprenor.

 1. Care sunt testele pe care trebuie să e treacă pentru a deveni intern în compania Adobe?

Eu personal nu dau teste internilor. Stăm de vorbă, discutăm despre ce te interesează, pasiuni, școală, proiecte etc. Apreciez atitudinea mult mai mult decât setul de cunoștințe specifice despre o tehnologie anume. Desigur, în categoria aceasta nu intră cunoștințele de baza pe care le înveți la școală –  e implicit că acelea nu sunt o problemă pentru candidatul cu care stau de vorbă.