Anca Hanu este actriță la Teatrul Național din Cluj. Studiile și le-a făcut la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca, promoția 2006.
A jucat în peste 20 de spectacole. Fiecare rol a fost o provocare și un nou început. De fiecare dată când se află pe șcenă își dorește ca spectatorii ei să trăiască fiecare sentiment pe care îl transmite. A fost desemnată ”cea mai bună actriță” în cadrul Festivalului de Teatru-Scurt din Oradea în 2014. În 2015 a câștigat Premiul Uniter pentru ”cea mai bună actriță în rol principal” pentru spectacolul ”Amalia respiră adânc”.
Pentru început, spune-mi ce te-a determinat să alegi acest domeniu?
Mi-a plăcut dintotdeauna joaca, așa că dacă poți să te joci toată ziua, de ce să nu o faci?
Care consideri că este cea mai mare realizare a ta?
Din punct de vedere profesional, cea mai ok realizare este faptul că în ultimii ani, mă bucur mai mult ca oricând de ceea ce fac. Mai demult, erau mult mai copleșitoare emoțiile și fricile, dar de cele mai multe ori sunt șefa lor.
Este dificilă trecerea de la un personaj la altul ?
Fiecare personaj e un nou început, nu știi nimic despre el, faci cunoștință cu el exact ca în realitate. La început e un străin, și încet, încet, ți-l faci prieten. Poate să îți fie antipatic, drag sau ambele. Exact ca în viață. Cu diferența că nu îmi judec personajele.
Care a fost cel mai complex personaj pe care l-ai interpretat?
Cu siguranță Amalia din ”Amalia respiră adânc” de Alina Nelega, regia lui Tudor Lucanu.
Descrie sentimentele pe care le ai atunci când ești pe șcenă.
Niciodată nu seamănă o zi sau o seară cu alta. Nu poți să fii la fel de nervos azi așa cum ai fost ieri, sigur e o diferență. Simt de toate, simt și frică, bucurie, am și momente când tremur, mai greșesc, corectez.
Care a fost ultimul rol jucat?
Poet, povestitor, în ”Țiganiada” lui Ion Budai Deleanu, regia Alexandru Dabija.
Dacă există o persoană care ți-a schimbat viața, care este aceea?
Sunt mulți oameni care mi-au influențat drumul, de la familie până la colegi. Le mulțumesc pentru asta, am învățat enorm și de la unii și de la alții.
Care sunt punctele tale forte ca personalitate?
Cred că am multă răbdare și asta e de ajutor în multe situații.
Cum definești actorul?
Un om obișnuit, care câteodată, dacă reușește, face magie.