De vizitat: Muzeul memorial Frederic şi Cecilia Cuţescu Storck

    0
    1136

    An de înfiinţare: 1951

    Bilet: 5 lei

    Program: zilnic 9-17; luni, marţi închis

    Strada: V.Alecasandri nr.16

    Muzeul este adăpostit în fosta locuinţă a sculptorului Frederic Storck şi a soţiei acestuia, pictoriţa Cecilia Cuţescu- Storck. Interiorul se distinge prin mai multe picturi murale purtând semnătura Ceciliei Cuţescu Storck. Patrimoniul muzeului cuprinde lucrări de grafică, pictură şi sculptură aparţinând artiştilor familiei: Karl, Carol şi Frederic Storck. Karl Storck a fost primul profesor de la Școala de Belle-Arte înfiinţată de Theodor Aman în anul 1864. I-a urmat ca profesori fiul său, Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu, prima femeie profesor într-o academie Naţionala de Arte din Europa.

    Cei doi au avut 2 fiice: Gabriela Storck-architect şi Cecilia (Lita) Storck Botez- ceramistă. În casa-muzeu se pot admira două exponate din ceramică ale Litei. Din anul 1948, operele artiştilor din familia Stock au fost declarate colecţie de utilitate publică, iar din 1951 a luat fiinţă muzeul care le poartă numele. Muzeul are în patrimoniu şi colecţiile de sculptură religioasă cu autori necunoscuţi şi o colecţie de artă populară.

    Casa este opera arhitectului Alexandru Clavel. Reşedinţa a fost construită între anii 1911-1913 inspirată din arhitectura germană. Astfel casa are mai mult de 100 de ani. Pictura murală realizată de pictoriţa Cecilia în cele 2 camere: una reprezinta Edenul si în cealaltă este reprezentată dragostea carnală. Picturile se păstrează într-o stare destul de bună în ciuda trecerii anilor.

    Casa lor memorială găzduieşte numeroase opera de artă, iar atmosfera este încărcată de frumos şi unic. Păşind prin camere, începi să-ţi imaginezi cum era viaţa lor în această casă cu camere mari, înalte şi luminoase. Dacă vă hotăraţi să o vizitaţi, luaţi-vă neaparat ghid care nu costă decât 6 lei.

    În casă veţi găsi şi o machetă a manăstirii de la Curtea de Argeş, pe care Karl a prezentat-o la prima expoziţie internaţională de artă de la Paris. Cecilia, deşi pictoriţă a cochetat şi cu sculptura, în muzeu pot fi vizionate sculpturi de dimensiune mică.

     

    Text și foto: Cristiana Salahoru