De la vis la realitate. Povestea de succes a Ioanei Șelner, antreprenoarea care organizează cea mai frumoasă zi din viața unui cuplu

0
353

Tot ce visezi poate deveni realitate. Mai ales atunci când ai acea doză de curaj care te face să rostești cuvintele potrivite ce îți pot schimba viața. Povestea unei românce, care a devenit una dintre cele mai de succes antreprenoare din Europa, poate fi un exemplu de urmat pentru fiecare dintre noi.

Am stat de vorbă cu Ioana Șelner care, în urmă cu câteva săptămâni, a fost premiată la Istanbul la Gala Business Elite’s „40 Under 40” pentru afacerea ei, „Nuntă pe Plajă”. Ne-a povestit despre creativitate, curaj, momente memorabile și despre cum a reușit să ajungă de la o idee care i-a venit în minte în câteva secunde la succesul internațional de care ea și echipa ei se bucură astăzi.

Ioana Șelner a început ca jurnalist. În urmă cu câțiva ani era reporter al unei televiziuni din București. Mergea la toate evenimentele importante, iar transmisiunile în direct deveniseră un mod de viață pentru ea. După ani de zile de televiziune, a decis să pornească pe un alt drum. Așa a ajuns într-o agenție de comunicare și PR, pe care a fondat-o chiar ea. Dar pentru că Ioanei îi era menit să devină omul care este astăzi, viața i-a rezervat un cu totul alt drum care a purtat-o pe culmile succesului.

Cum a apărut „Nuntă pe Plajă”

Ioana se afla într-o vacanță în Thassos, pe plajă, și a început să intre în vorbă cu un cuplu de tineri. La un moment dat, a auzit când ea i-a spus lui “ce frumos ar fi să facem aici nunta, pe plajă”. Acela a fost minutul de inspirație al Ioanei care a făcut-o să spună, pe negândite, „nuntă pe plajă? vă fac eu”. Deși nu știa cu ce se mânca organizarea de evenimente, a făcut tot ce a ținut de ea pentru a învăța din mers și a le crea mirilor o nuntă de poveste. Așa a și fost, iar după reușitul eveniment a decis să le spună adevărul. Fusese prima nuntă pe care o organizase vreodată. „Cum spuneam, lumea e a unor nebuni care se încăpăţânează să o schimbe, iar fără curaj nu faci nimic”, a mărturisit Ioana Șelner.

Cum a ajuns să organizeze nunți și pentru străini

După prima ei nuntă, a decis că ideea ei merită să fie conturată cu atenție și să fie transformată într-o afacere. A început business-ul fără a investi vreun ban și l-a făcut să avanseze acordându-i tot timpul ei, toată creativitatea și o determinare ieșită din comun. În 2016 și-a dorit să participe la Târgul de Nunţi de la Palatul Parlamentului pentru a-și promova în acest fel afacerea. Singurul imediement a fost că se impunea o anumită taxă pentru a avea propriul stand. Dar cum Ioana nu s-a lăsat intimidată de nimic, a venit cu o soluție genială pe care le-a propus-o organizatorilor: să îi ofere un stand gratis, iar în schimb va aduce la eveniment toată presa din România.

„Primele nunţi le-am vândut la un târg de nunţi la Palatul Parlamentului unde am avut stand gratuit pentru că le-am promis organizatorilor că o sa fac o rochie de mireasă unică în lume şi că o să aduc presa din România la târg. Aşa a şi fost. Am făcut singura rochie de mireasă din scoici din lume, a venit toată presa din România, ba chiar a ajuns vedetă internaţionala “Duamna” (aşa am botezat rochia) la târguri de profil din Londra şi Frankfurt. Creativitatea şi curajul au fost cele care m-au ajutat să vând primele nunţi”, a povestit Ioana.

La scurt timp, business-ul s-a extins și a căpătat o dimensiune internațională. „Eu am început “Nuntă pe Plajă” în Grecia, în sensul că vindeam şi organizam nunţi pentru români, dar cu destinaţia Grecia. Apoi am deschis în România. Dezvoltarea internaţională a fost ca o continuitate a ceea ce fac pentru piaţa românească pentru că la nunţile românilor veneau şi cetăţeni de alte naţionalităţi cărora le plăcea ceea ce făceam noi. Aşa am început cu site-ul internaţional weddo.agency, aşa au început să vină clienţii străini. Mai mult decât atât, pentru dezvoltarea internaţională am lucrat foarte mult pe tipurile comportamentale ale clienţilor străini pentru fiecare ţară din care avem clienti. Nunta e un moment unic şi fiecare ţară are obiceiurile şi tradiţiile ei, pe care oamenii se aşteaptă să le regăsească în acea zi, indiferent că ei fac nunta în Grecia, Mexic sau la ei acasă”.

Ioana Șelner gândește până la cel mai mic detaliu cea mai frumoasă zi din viața fiecărui cuplu. Cei mai mulți care apelează la serviciile ei optează pentru Grecia, mai apoi fiind România sau destinațiile exotice. Echipa care se ocupă de organizarea nunților, formată din 25 de români, oferă toate serviciile: cununie civilă, cununie religioasă, meniuri, băuturi, decor pe plajă, flori, servicii de foto-video, dj-muzică, „tot ceea ce ai nevoie pentru ziua nunţii. Am avut şi chartere private, resorturi luate doar pentru noi sau chiar o insulă întreagă în Maldive doar pentru nuntă”.

Când vine vorba despre costurile unei astfel de nunți, ele sunt decise, de regulă, chiar de clienți. Fiecare are libertatea de a alege ce fel de nuntă își dorește (medium, high class, luxury), numărul de invitați și, desigur, destinația dorită. „O astfel de nuntă începe de la 2.000 euro şi poate ajunge la cât vrei (nu există o limită)”, spune Ioana Şelner.

Experiențe haiose și memorabile de la nunți

Ioana Șelner nu e străină de întâmplări care mai de care mai neobișnuite. Ne-a povestit că la una dintre nunți mireasa a ajuns în Grecia fără elementul cel mai important: rochia de mireasă. „Am adus rochia de la București în mai puțin de 24 de ore”. La o altă nuntă s-a întâmplat ceva ce nimănui nu i-ar fi trecut prin minte. Mireasa s-a răzgândit în ultimul moment că persoana cu care vrea să-și petreacă tot restul vieții este, de fapt, alta. „Cea mai faină experienţă a fost când mireasa a schimbat mirele cu două săptămâni înainte de nuntă”, și-a adus aminte Ioana.

„Sună a vis, însă lumea e a unor nebuni care se încăpăţânează să o schimbe”

Călătorește peste tot, se bucură de o atenție deosebită, câștigă premii după premii, oamenii povestesc cu drag despre cât de frumos le-a organizat nunta, putem spune că are viața perfectă. Totuși, în spatele a tot ce vedem se ascunde o muncă titanică, iar provocările apar la tot pasul.

„E un business şi odată intrat în horă, nu poţi să ieşi. Ca antreprenor treci prin multe provocări, dar trebuie să fii asumat de la început şi să găseşti soluţii, oricât de greu ţi-ar fi în anumite momente. Nu poti azi să faci business, mâine nu mai faci, nu există aşa ceva. Responsabilitatea şi perseverenţa sunt cele care se adaugă la doza de curaj şi nebunie pentru antreprenoriat. Nuntă pe Plajă nu e un business uşor fiindcă gestionăm una dintre cele mai importante zile din viaţa unor oameni, când ei au emoţii, sunt stresaţi, nu au mai trecut prin asta, iar noi preluăm toate stările lor şi ne străduim să le fim alături. Ne dorim ca mirii să aibă încredere în noi pentru că suntem într-un parteneriat cu ei, al caror obiectiv comun este nunta visată de ei”.

Planurile Ioanei Șelner nu se opresc aici. În următorii cinci ani își dorește să intre în Topul celor mai bogați antreprenori din Europa, iar „WedDo Agency/Nuntă pe Plajă să fie lider de piaţă în Europa în domeniul organizării nunţilor pe plajă. Sună a vis, însă lumea e a unor nebuni care se încăpăţânează să o schimbe”.