De ce zambim

  0
  1878

  E molipsitor, suplinește cuvintele și are o mulțime de semnificații, în funcție de persoane și context. Cea mai simplă metodă de a comunica și cea mai utilizată expresie facială, zâmbetul este o cale spre fericire. Zâmbetul ne luminează chipul. Și asta ar trebui să se întâmple zilnic.

  smile

  Toți zâmbim, unii superficial, alții din toată inima. Zâmbim ca să nu plângem, zâmbim pentru că celălalt zâmbește, zâmbim pentru că așa trebuie. Zâmbim când ne privim copilăria pe geam, când dansăm în ploaie, când suntem fericiți. Câteodată uităm să zâmbim cu sufletul și să-i redăm celui de lângă noi zâmbetul pe buze.

  Prin zâmbet, întinerim, ne întărim sistemul imunitar și ne mărim șansele unei vieți de lungă durată. Oamenii zâmbesc într-o mare varietate de moduri, cercetătorii stabilind că există 19 tipuri de zâmbet.

  Zâmbetul natural

  Un zâmbet spontan, natural e manifestarea unui impuls de apropiere cu ceilalți și arată o emoție pură. Un astfel de zâmbet implică o contracţie a muşchilor circulari din jurul ochilor, care ridică obrajii, astfel încât apar ridurile de la coada ochilor. Pe lângă mimica specifică, apare și o înclinare ușoară a capului. Diferitele tipuri de zâmbet natural ocupă o paletă largă.

  smile3

  Zâmbetul discret, aproape inobservabil, este predominant la persoanele sensibile și vulnerabile. Zambetul deschis, larg, e caracteristic firilor active, puternice, uneori ușor agresive și nonconformiste. Zâmbetul timid, ezitant apare la copiii sensibili, capabili de multă implicare în activități fizice sau psihice. Zâmbetul îndrăzneț, la fel ca și cel deschis, este tot evident, însă aduce cu sine încrețirea ușoară a pielii la baza de sus a nasului, precum și deschiderea mai largă a gurii. E folosit de persoane dinamice, neobosite atunci când le place o activitate. Zâmbetul trist este cel în care mimica și privirea rămân triste, cu excepția colțurilor buzelor, ridicate ușor în sus. Persoanele cu zâmbet trist sunt mai interiorizate, influențate de latura afectivă, predominant melancolice și pesimiste.

  Zâmbetul fals

  Zâmbetul disimulat, nesincer, e folosit de cei care își reprimă emoțiile, le ascund pe cele adevărate. Apare ca o forțare a mușchilor, ce încordează buza superioară. De cele mai multe ori zâmbetul fals este asimetric, utilizând doar o parte a gurii şi este lipsit de mişcarea muşchilor ochilor.

  În cele mai frecvente cazuri, un astfel de zâmbet demască o fire adaptabilă și creativă, cu o înclinație spre evitarea unor responsabilități morale. Zâmbetul fals poate fi perceput drept o încercare de a masca timiditatea, teama sau minciuna. Acest tip de zâmbet dispare tot atât de repede pe cât apare, simularea sa fiind extrem de evidentă.

  smile2

  Când a fost ultima oară când ți-ai simțit sufletul că zâmbește?

  sursa foto: www.pinterest.com, www.weheartit.com