joi, decembrie 5, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipDe ce voluntariatul merită o șansă

De ce voluntariatul merită o șansă

„Ce rost are să-mi folosesc energia și, mai ales, să-mi risipesc timpul dacă nu primesc nimic material pentru asta? De ce să fac voluntariat, când în schimbul muncii mele aș putea foarte bine să mă bucur de niște bani? Voluntariatul ăsta nu-i decât pierdere de timp în folosul altora. ” Ai putea spune tu.

Nimic mai greșit, îți spun eu. Și-ți mai spun și de ce.

Statistic vorbind, România stă destul de prost pe partea de implicare socială (voluntariat). Cel mai recent studiu arată că doar 14% dintre românii interveviaţi se implică în acţiuni de voluntariat.

Probabil mulți dintre noi avem teama de a nu ne irosi timpul pe ceva ce nu merită. Și pe bună dreptate, având în vedere că e printre cele mai prețioase „lucruri” pe care le avem. Bani sau orice altceva sunt șanse mari să poți recupera, dar timpul e imposibil. Tocmai d-asta e și atât de important să alegi cu atenție unde și în ce vrei să-l investești. Iar voluntariatul e de departe una dintre cauzele căreia merită să-i dedici timpul tău. Iar asta pentru că:

  • Voluntariatul te ajută, în primul rând, să capeți experiență în interacțiunea cu oamenii, să înveți să-ți exprimi nemulțumirile fără să-ți fie teamă de reacțiile celorlalți și să-ți depășești timiditatea.
  • Din punct de vedere profesional, voluntariatul te ajută să închegi niște relații, să cunoști oameni cu care vei colabora și în alte domenii, persoane din diferite colțuri ale țării care îți vor deveni prieteni și care te vor sprijini atunci cand vei avea nevoie.
  • Voluntariatul te ajută să te descoperi încă puțin, să afli cât de mult îți place să faci niște lucruri despre care habar n-aveai și cât de bine te pricepi la altele, pe care până acum nu le-ai mai încercat.
  • Când ești voluntar ajungi să te obișnuiești cel mai bine cu munca în echipă care, de cele mai multe ori, e cea mai eficientă si cea mai distractivă. Iar distracția este una dintre cele mai consistente părți într-o perioadă de voluntariat. E indispensabilă și inevitabilă.

images

  • Îndrăznesc să spun că voluntariatul îți poate deschide și oportunitatea unui job, pentru că poate oamenii care te-au recrutat au fost impresionați de entuziasmul și seriozitatea cu care îți îndeplineai sarcinile și-ți vor propune ceva mai mult. Nu știi niciodată unde îți poți găsi norocul, ceea ce ar trebui să știi e că trebuie să-l cauți, totuși. Adică să te implici cât mai mult, în cât mai multe activități.
  • Nu e totuna cand te duci la un angajator cu o listă de lucruri pe care le-ai făcut în facultate alături de niște rezultate academice foarte bune sau când mergi doar cu mediile și cunoștințele teoretice. De aceea voluntariatul aici câștigă teren important. Ca să nu mai spunem de noua reglementare de anul acesta, care recunoaște voluntariatul drept experiență profesională.
  • Când ești voluntar la festivalurile culturale, ai ocazia să cunoști profesioniști în domeniul care te interesează și pe care îi admiri, și, eventual, acesta să fie primul pas spre a nu-i mai admira.
  • Avantajul important al voluntariatului la marile festivaluri de film, teatru sau muzică este tocmai intrarea gratuită la evenimente care în mod normal costă destul de mult pentru bugetul studențesc. Iar asta n-ar trebui să însemne puțin pentru un pasionat de film sau teatru, după caz, chiar dimpotrivă.

we-heart-volunteers

În ultimele două săptămâni, eu am fost voluntar la trei festivaluri diferite de film și teatru și am realizat că timpul mi s-a dilatat, cumva, și am reușit să fac și să învăț mai multe lucruri decât de obicei. Asta doar pentru că faceam totul împreună cu oameni care îmi împărtășeau pasiunea și că nimeni nu simțea oboseala vreunui efort, pentru că nimic nu era făcut fără plăcere.

Și pentru că Bucureștiul nu duce deloc lipsa de evenimente culturale, ba chiar ne bombardează cu cât mai multe, doar-doar vom merge totuși să ne bucurăm de artă, îți las aici o listă cu festivalurile care urmează și unde tu ai putea să devii chiar voluntar.

Festivalul National Studentesc de Teatru Absurd „Eugene Ionesco” – 21- 23 noiembrie

Zilele Filmului Rus – 24 – 27 noiembrie

November to Dismember Metal Fest – 28 – 30 noiembrie

Bucharest Fashion Week – 1- 6 decembrie

Festivalul International al Tinerilor Chitaristi “Eduard Pamfil” – 20 -21 decembrie

Alina Păduraru
Alina Păduraru
Conștientă de forța din spatele cuvintelor. În căutarea echilibrului și a poveștilor din spatele oamenilor. Bucurie sau cărți bune, filme cu substrat, muzee și parfum de iasomie. Restul e teatru.
RELATED ARTICLES

Most Popular