De ce schimbări avem parte când intrăm în STREsiune

0
386

Sesiunea, bat-o vina! A venit iar aceea perioadă în care studenții de peste tot învață în câteva zile toată materia predată într-un semestru întreg. Oricât de tare ai încerca să te comporți normal, examenele au grijă „să se joace” cu programul și cu obiceiurile tale. Mai jos regăsești o listă cu câteva lucruri care se schimbă în sesiune.

1.Somnul

Oricât de mult ai încerca să-ți respecți programul obișnuit de somn, în sesiune pur și simplu nu se poate. Atunci când trebuie să înveți cursuri peste cursuri în câteva zile, somnul nu mai reprezintă o prioritate. Cafeaua devine cel mai bun prieten al tău, iar patul un nou birou înecat de cărți care trebuie citite. Hey, who needs sleep anyways? Stai fără grijă, avem și o veste bună pentru tine. Vei recupera toate orele pierdute de somn după sesiune.Fără somn în sesiune2. Regimul alimentar

Cine mai are timp de gătit, când examenele bat la ușă? Nu mai ajungi nici pe acasă că să pleci cu pachetul de la mama pentru că hei, ai de învățat. Așa se face că este posibil să deviezi puțin de la regimul tău obișnuit. Deși poate în mod normal mănânci sănătos, în sesiune stresul atinge cote atât de înalte încât simți nevoia să mănânci în exces.

Doctorul nutriționist Șerban Damian afirmă că stresul poate să crească apetitul și în felul acesta oamenii intră într-un cerc vicios în care mănâncă pentru că mâncarea ne oferă plăcere. Nivelul de stres scade doar aparent.” (www.stirileprotv.ro)

Nu-ți face griji. Totul este perfect normal, având în vedere că sesiunea poate fi o perioadă foarte stresantă. Vei reveni la vechile obiceiuri culinare mai repede decât crezi.

3. Viața socială/ieșirile cu prietenii

Deși îți vei dori mai mult ca niciodată să ieși să te plimbi sau să te vezi cu prietenii, în sesiune timpul va fi destul de limitat. Petrecerile studențești vor fi și ele mai puține chiar dacă tentația va fi mare. Sunt sigură însă că și tu cunoști sentimentul acela de vină care te cuprinde atunci când ar trebui să înveți pentru examene și nu o faci. Așadar, sfatul meu este să te dedici învățatului aceste săptămâni și să te bucuri de timpul liber de după. Planifică după sesiune o mini-vacanță sau o escapadă cu prietenii. Așa vei avea ceva care să te motiveze să înveți din greu.

4. Emoțiile

Oricât de mult ai încerca să fii calm și liniștit, în aceste săptămâni presiunea este destul de mare. Astfel în sesiune ajungi de cele mai multe ori să fii din ce în ce mai stresat și emoționat.

Pentru a ne ține emoțiile sub control, medicii ne recomandă să suplimentăm concentrațiile elementelor nutritive din organism, întrucât concentrațiile lor scad într-o perioadă stresantă.

Ei ne sugerează să administrăm magneziu, vitamina C, vitamina B5, beta-caroten. De asemenea, există anumite alimente care sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a reduce stresul, precum: varza, orezul brun, fructele de pădure, semințele de susan, usturoiul, semințele de floarea-soarelui, migdalele, castraveții, avocado.(www.sfatulmedicului.ro)

5. Activitățile zilnice

De la mersul la sală, la urmăritul unui serial, în sesiune activitățile de zi cu zi vor suferi anumite modificări. În această perioadă, învățatul pentru examene va avea prioritate, iar obiceiurile tale vor pica pe locul doi. Dacă totuși ai o activitate preferată care te relaxează, nu te opri complet din a mai desfășura-o.

Nu vrei nici să te supra soliciți pentru că în acest mod nu vei mai avea aceeași motivație și nu vei mai învăța într-un mod eficient. Fă ceea ce îți place, dar asigura-te că acorzi și destul timp învățatului pentru examene.

6. Activitatea pe social-media

În sesiune nici pe Facebook nu mai intri atât de des. Pur și simplu, nu e timp. Cu siguranță cel mai tentant lucru dintre toate cele de mai sus este să intri pe Instagram sau pe Facebook și să lași la o parte grămezile de cursuri care trebuie învățate.

Deși poate părea dificil, în sesiune ar trebui să încerci să limitezi activitatea ta pe rețelele sociale și să te concentrezi pe examene. Hai că nu-i chiar așa greu!

facebook în sesiune

Tu de ce schimbări mai ai parte în sesiune?

Surse foto: http://www.medicalschoolsuccess.com, https://uwaterloo.ca, www.her.ie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.