voluntariat
Grup de voluntari din cadrul Bloggers Lan Party

 

Aruncând o privire mai atentă asupra păturii sociale contemporane am observat cât de implicate sunt tinerele generații în activități de voluntariat. Se implică în tot felul de acțiuni, gata să învețe lucruri noi, să socializeze și să îi ajute pe cei din jur pentru a crea ceva frumos.  Această tragere de inimă dictată de avântul  tinereții se manifestă în general în rândul studenților și a elevilor de liceu.  Însă, ajunge să inspire oameni indiferent de vârstă, sex sau religie.

Am întrebat diverși studenți:

  1. de ce fac voluntariat;
  2. dacă tot acest efort i-a făcut să devină oameni mai buni, sau măcar se reflectă în calitatea muncii prestate;
  3. și detalii despre ultima experiență ca voluntar;

Iulia Mihaela

voluntariatFac voluntariat de 3 ani, însă de puțin timp am înțeles impactul despre care vorbesc toate persoanele „cu experiență”. Deși mi-am început activitatea la AIESEC de scurt timp, pot spune că s-au întâmplat multe lucruri în viața mea. Pe departamentul de vânzări fiecare zi e o nouă provocare: tot ce ține de research, contactat companii, întâlniri cu manageri, aduc oportunități pentru un internațional care să-și trăiască cea mai mișto experiență într-un internship în București.

Nu este genul clasic de voluntariat, dar tocmai faptul că lucrez cu oameni din mediul corporate m-a ajutat mult să-mi dezvolt soft skill-uri și să văd exact cu ce se ocupă o companie sau cum se desfășoară activitatea unui marketer, spre exemplu, din interior, nu dintr-o descriere de job.

Toată experiența de până acum m-a făcut să mă întreb de ce mi-a fost frică de atâtea chestii, de ce n-am avut mai multă inițiativă și de ce am crezut mereu că am programul prea încărcat ca să mă străduiesc mai mult pentru un lucru de care-mi pasă cu adevărat. Cam așa mi-a demonstrat voluntariatul că este acel prin pas de care ai nevoie pentru a te apropia de o variantă mai bună a ta.

Tereza Morți

Consider că facultatea e perioada în care alegi pe ce drum să o iei în viață. E momentul în care trebuie să înveți să te cunoști și să te iei în serios, mai mult sau mai puțin. Exact asta face voluntariatul: dacă încerci să descoperi toate voluntariatele în care te poți implica, pe mai multe domenii, șansele să fii atras de un alt domeniu decât cel în care faci facultatea sunt destul de mari. Așa că, te ajută să știi dacă faci sau nu ceea ce trebuie cu viața ta, zic eu.

Pentru mine, cel mai important lucru la fiecare activitate de voluntariat a constat în contactul cu oamenii. Nu doar că mi-am făcut mulți prieteni și cunoștințe, dar mi-am pus în ordine valorile și principiile de viață. Și-n plus, mi-am exersat răbdarea și am aflat că provine de fapt dintr-o sursă destul de bogată din interior.

voluntariat

Făcând ani de voluntariat (eu am la activ vreo 5), înveți să fii omul care le știe pe toate. De la scris până la mers la o tipografie să iei flyerele pe care le împarți prin oraș, treci prin cam orice situație posibilă cu care te-ai putea confrunta la un job. Accepți părerile contrare mai ușor, critica la fel, îți vine instinctual să ajuți oamenii fără să fii îndrumat. În general, voluntariatul se va reflecta în tot ceea ce faci, fie că e voit sau nu. Pentru că ai fost acolo și e cam același tip de situație, dar diferă contextul.

Ultima experiență de voluntariat a fost la Târgul de carte Guadeamus, organizat de Radio România. M-am ocupat de biroul de informații în toate cele 5 zile. Am stat în curent pentru că amplasarea era lângă ușa de la intrare, m-am ales cu o durere de spate și de degete de la atâta tastat, am coșmaruri în care le spun oamenilor localizarea fiecărei băi din pavilionul central din Romexpo și a fiecărei edituri.

Socializarea cu oamenii a fost și ea un punct forte. Că am vrut sau nu, am dat peste toate tipologiile de oameni, de la puști de 8 ani până la bătrâni de 95, toți uniți de pasiunea pentru citit. Am aflat povești de viață care m-au marcat, dar mai presus de toate mi-am dat seama că România nu e doar hăul ăla care pare fără sfârșit în presă. Cred că mai avem o șansă. Voluntariatul îți dă o altă perspectivă asupra realității, una de claritate HD. De asta iubesc ce fac și sunt dispusă să îndur cele 2° în drumul spre Romexpo sau cine știe ce alte locații din oraș.

Csaba Szasz

voluntariatDe ce e bine sa te implici în activități de voluntariat?

Deoarece nu ai nimic de pierdut și asta vorbind în general, nu doar în timpul facultății. Implicarea într-un anumit lucru care te face fericit cu siguranță va face și altuia același lucru.

Presupunând că îți place zona de gaming și întâmplător afli că se organizează un eveniment pe această temă și au nevoie de voluntari. Tu ca și un fan al jocurilor pe calculator decizi  să te implici ca voluntar în organizarea evenimentului. Dacă evenimentul decurge cum trebuie, la final vei realiza faptul că nu doar tu ești fericit, ci și cel care a participat pentru că s-a simțit bine și a împărtășit o experiența plăcută alături de oameni noi care au interese ca ale lui.

Genul acesta de experiențe te formează: capacitatea de a lua decizii, lucrul în echipă, puterea de a-i motiva pe alții și în cele din urmă rezultatul final, toate sunt etape de practicare și finisare a unor abilități ce te fac un om mai bun-sau măcar mai capabil. Ajungi să cunoști oameni noi, să îți îmbunătățești anumite skill-uri, să descoperi unele noi și nu numai.

Să nu uităm de faptul că unele firme din Romania, din păcate țin cont într-o mică măsură și de acest aspect al voluntariatului, dar sunt convins că în timp va fi diferit. Tot ce pot spune este că recomand implicarea în activități de voluntariat, nu doar în timpul facultății ci și după.

Cele mai importante lucruri pe care le-am „câștigat” în timp ce eram voluntar?

Diverse, de la lucruri simple, banele cum ar fi pixuri, tricouri continuând cu experiența acumulată legată de organizare în general.

Un alt câștig a fost faptul că m-a ajutat să fiu o persoană puțin mai extrovertită față de vechiul eu. Și cel mai important lucru ar fi faptul că am câștigat amici și oameni faini cu care încă țin legătura.

Ioana Grad

voluntariat

În opinia mea, voluntariatul face diferența în carieră. Pe lângă examene şi cursuri, studenţii au oportunitatea să se implice în activităţi menite să îi ajute în conturarea viitoarei cariere. Voluntariatul în asociaţiile studenţeşti sunt de multe ori o rampă de lansare pentru studenţii dornici să se afirme.

Voluntariatul înseamnă acumularea unei experiențe profesionale într-un anumit domeniu, care să te ajute să experimentezi lucruri noi.  Să te dezvolți, să te responsabilizezi. Înveţi să lucrezi în echipă, să comunici eficient cu colegii tăi și ajuţi la soluţionarea diverselor probleme, competenţe absolut necesare la locul de muncă. Așadar, făcând voluntariat, poți să pui în practică ceea ce înveți la facultate.

În general, o organizație studențească are ca obiectiv principal reprezentarea intereselor comune ale studenților, ale membrilor săi, formarea de lideri, precum și promovarea acestora în societate. Ca voluntar într-o organizație studențească, nu doar că reprezinți vocea studenților, ci poți și organiza și participa la diferite evenimente care îți vor lărgi orizonturile de cunoaștere.

Voluntariatul îți oferă o altă viziune asupra lumii și asupra vieții, deoarece vei întâlni anumite aspecte la care nu te-ai gândit până să devii voluntar.