de ce plătesc tinerii asigurări RCA scumpe

De ce plătesc tinerii asigurări RCA scumpe?

Trecerea examenului de conducere poate veni, în teorie, cu visurile de a cumpăra o mașină tot în timpul tinereții. Însă costurile de întreținere sau de asigurare pot transforma acest ideal în pură fantezie, mai ales când veniturile sunt reduse. Și totuși, de ce plătesc tinerii asigurări RCA scumpe?

Ce este o asigurare RCA? Cum se calculează?

O asigurare RCA reprezintă despăgubirea unei sume pe care un șofer este obligat să o plătească în cazul în care provoacă daune unui alt vehicul.

Prețul unei asemenea polițe variază, din noiembrie 2016, între 541 și 3.087 de lei pe an. Costul depinde de capacitatea cilindrică a automobilului, dar și de vârsta proprietarului.

Șoferii care au peste 60 de ani și o mașină cu o capacitate cilindrică a motorului între 1.201 și 1.400 centimetri cubi ajung să plătească cel mai mic tarif, 541 lei. Acesta, cel mai răspândit în rândul mașinilor din România, aduce însă plăți diferite în funcție de categoriile de vârstă:

  • 611 lei pentru cei de 51 – 60 de ani
  • 617 lei la pragul 41 – 50 de ani
  • 610 lei pentru conducătorii maturi, aflați între 31 – 40 de ani
  • 800 lei pentru tinerii care aveau între 26 și 30 de ani
  • 985 lei pentru cei sub 25 de ani

asigurări RCA

Variațiile se înregistrau și în funcție de volumul motorului. Astfel:

  • 1401 – 1600 centimetri cubi corespundeau intervalului  629 – 1166 lei / an
  • 1601 – 1800 centimetri cubi valorau între 691 și 1294 lei / an
  • 1801 – 2000 centimetri cubi aduceau prețul la nivelul 798 – 1516 lei / an

Recordurile, adică motoarele care aveau peste 2500 cmc, îi costau pe șoferii de peste 60 de ani 1801 lei. Persoanele mature plăteau în medie 1796 lei, iar tinerii trebuiau să scoată din buzunar 3087 lei.

De ce variază aceste sume?

Metodologia de stabilire a plății diferă în funcție de companiile care încheie polițele. În teorie, acest aspect nu ne-ar putea spune de ce plătesc tinerii asigurări RCA scumpe. Și totuși, există elemente comune între acestea care ne pot face să înțelegem sistemul.

Principalii factori care sunt luați în calcul sunt vârsta, localitatea de domiciliu, capacitatea motorului și istoricul daunelor. Astfel, o persoană care are sub 25 de ani, locuiește într-un oraș sau un județ în care se produc multe accidente, deține un motor cu capacitate mare și are un istoric al daunelor detaliat, este nevoită să economisească din plin pentru o asigurare RCA. Sau să își găsească o slujbă foarte bine plătită.

Se pot găsi oare asigurări mai ieftine? Da, dacă cei interesați se informează în legătură cu ceea ce le oferă fiecare companie de asigurări.

Însă tinerii nu ar trebui să își facă speranțe prea mari. În fond, există un motiv serios pentru care ajung să plătească atât de mult. Acesta este riscul. Potrivit unor date ale Poliției Rutiere din 2015, conducătorii de până în 30 de ani produc mai multe accidente decât orice altă categorie de vârstă.

Există oare posibilitatea de a schimba situația? Da, cu mult efort. Aspecte precum o educație mai bună și drumuri de calitate ar putea întoarce totul pe o cale pozitivă.

asigurări RCA

surse info: adevarul.ro, agerpres.ro, capital.ro, mediafax.ro, uniqa.ro

surse foto: voom.ro, adevarul.ro, b365.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here