Work-experience-bubble-1Nu-mi place necesitatea de a toci pentru un examen. Aia pe care pare că îți este băgată-n cap cu o vază care-ți toarnă informații cu grămada și nu ajungi să mai reții nimic relevant. Mi-ar plăcea ca examinarea sudenților să fie ușor mai practică, teoria să fie înțeleasă pentru a fi aplicată.

Nu neg că e important să și înveți, dar informația oricum este pururea accesibilă, mai ales pentru studenții de astăzi. Aș vrea să reușesc să-nvăț din propriile mele acțiuni și din propriile greșeli. Așadar, aleg să-nvăț mai puțin și să aplic mai mult.

De ce cred că practica/voluntariatul/internshipul contează mai mult? Pentru că-ți oferă o bază aplicată a tot ceea ce ai învățat. Adesea, e ușor diferită de teoria pe care te-ai chinuit s-o reții în fiecare sesiune în ideea că notele îți vor fi cândva de folos și statutul de student eminent contează pentru mai multe persoane decât tu însuți/însăți. Well, big mistake. Mulți ne lovim de realitatea astea mai devreme sau mai târziu. Unii chiar după ce termină 3-4 ani de facultate și se lovesc de refuzuri și de uși închise în nas pentru că se mândresc cu multe note de 10 și experiență cu minus. Ei, hai să nu fiu rea. Cu experiență 0.

Este imperios necesar să acumulezi experiență cât mai multă încă din timpul facultății. Că notele de 10 nu prea reușesc să-ți ofere un salariu decent, o slujbă care să nu fie frustrantă și o părere bună despre tine. Studenții eminenți care reușesc să le facă pe toate deodată sunt admirabili. Dar din experiența proprie, încă în construcție (pentru că și eu fac parte din oamenii care s-au trezit cam târziu la realitate), când vrei să faci prea multe deodată, tind să iasă toate prost.

Nu vreau să fiu moralizatoare. Fiecare-și alege cu atenție prioritățile și este capabil să ia decizii care să-i fie pe plac. Ce vreau eu să spun este că trebuie să dai atenție cerințelor actuale ale pieței. Că oricât de frustrant ar fi să pierzi 8 ore din zi la un birou și să te simți obosit și adesea nervos, se pare că e o necesitate. Pe principiul „That’s the way it has to be“.

Angajatorii cer din ce în ce mai multă experiență în spate atunci când iau o decizie. Atunci când se hotărăsc asupra unui candidat. Varietatea de activități întreprinse constituie un mare avantaj. Trebuie să știi să faci lucruri și să o dovedești. Eventual să știe și alții despre tine că știi să le faci și mai știi și bine sau chiar foarte bine.

Deci, dragi studenți, nu uitați, „voluntariați, intershipați și practicați“ până când vă simțiți pregătiți să spuneți că știți să faceți cât mai multe lucruri!

 

Redactor: Alexandra – Georgiana Andrei

Sursă fotografie: www.karen-littleblackbook.blogspot.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here