Deținerea unui autoturism în timpul facultății îți aduce o mulțime de beneficii. Nu îți mai faci griji atunci când vrei să pleci în vacanță sau când părinții, bucuroși ca nu te-au mai văzut de mult, îți fac un pachet supradimensionat, cât să-ți ajungă până data viitoare când mai treci pe acasă. Dacă lucrezi, te poți deplasa mai ușor la serviciu fără să fii nevoit să mai alergi după metrou sau să schimbi mii de linii de transport. Nu mai aștepți minute în șir după taxi și îți poți face cumpărăturile de unde dorești.

Dar ești student. În afară de chirie, cursuri și distracție mai ai și alte cheltuieli. Deci e normal ca achiziționarea unei mașini să fie undeva în coada listei tale de priorități. Dacă ai totuși ceva bani puși la saltea și decizi să îţi cumperi un autoturism, cel mai probabil te gândeşti doar la părţile bune, însă este important ca în momentul în care să faci această alegere să te gândeşti şi la dezavantaje.

În primul rând, întreținerea mașinii și asigurarea sunt destul de scumpe. Mai ai pe cap și facultatea, chiria, trebuie să îți cumperi mâncare și cu siguranță vrei să te și distrezi. Pe lângă toate astea, va trebui să pui bani deoparte pentru benzină sau alte lucruri, ca de exemplu o reparație auto neașteptată. Și presupun că nu vrei să cheltui banii de hăinuțe sau de bere pe benzină.

În al doilea rând, a avea o maşină nu este acelaşi lucru cu a găsi un loc de parcare. E aproape imposibil să găseşti un loc liber aproape de facultate, iar dacă nu ai cursuri de la prima oră, cel mai probabil toate locurile din zonă sunt ocupate. Ca să nu mai vorbim despre traficul care te va face să întârzii….

În orice caz, e mult mai confortabil să te deplasezi cu maşina… însă şi colegii tăi ştiu asta, deci te vor ruga mereu să îi duci unde au nevoie. Poate că la început îţi va plăcea să fii drăguţ şi să duci pe toată lumea de colo-colo, însă la un moment dat te vei sătura să fii un fel de taxi.

De asemenea, după o perioadă vei începe să foloseşti maşina pentru absolut orice, riscând astfel să devii sedentar. Dacă la început o foloseai doar pentru a merge doar la facultate sau la muncă, acum vei prefera să mergi cu mașina în locuri unde înainte ajungeai folosind bicicleta sau mergând pe jos. Ți se va părea ciudat să nu mergi cu mașina chiar și până la magazinul de la colț.