sâmbătă, iunie 15, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipDe ce lenesii sunt subestimati

De ce lenesii sunt subestimati

Nici nu-i de mirare ca într-o lume al cărei ritm îi face concurenţă lui Speedy Gonzales, şi în care Sindromul Burnout se împânzeşte ca o viroză, în leneşi să se arunce cu pietre. Ei devin ținta dispreţului şi a ironiilor pline de frustrare ale harnicilor care se simt nedreptăţiţi de o soartă crudă. Ceea ce „albinele” nu înţeleg însă este că, fără „trântori”, stupul lor ar fi fost total diferit sau, mai rău, poate nici n-ar fi fost.

Pentru că ideile care au revoluţionat lumea s-au născut tocmai din dorinţa oamenilor de a scăpa de prea mult efort. Nimic nu le activa imaginaţia şi le stârnea creativitatea mai puternic decât dorinţa de a elimina corvoada muncii şi de a se bucura de o cale mai uşoară care, eventual, să le mai permită şi să lenevească puţin.

9df54e185c3e014d281e10c9c7aef4ea14dc8043d45926f03384dd881910b8c1

Muncitorii ar fi stat cuminţi încă în peşteri pe întuneric, ar fi alergat conştiincioşi după vânat, pe care l-ar fi omorât cu pietre ascuţite ca mai apoi să-l jupoaie şi să-şi înnoiască astfel garderoba. Dar nu, homo sapiens şi-a dorit să scape de truda groaznică de a mesteca o carne crudă şi de a se acoperi în blănuri care se obţineau cu sudoare şi a inventat focul. I s-a părut atât de greu să alerge după animalul sălbatic care urma să-i fie cină, încât s-a gândit cât de mult l-ar scuti de atâta oboseală un arc cu săgeţi. Et voila! Ca să nu mai spunem de roată şi de cum oamenii harnici ar fi acceptat să tragă după ei mult şi bine, cu toţi muşchii încordaţi, buştenii sau bolovanii cei de trebuinţă. (Despre bicicletă și mașină a ajuns mai târziu să se povestescă, dar înțelegeți că tot nevoia de comoditate a stat la baza lor.) Apoi, dacă un individ leneş nu s-ar fi revoltat că prea îl dor mâinile de la lucratul pământului cu sapa şi n-ar fi inventat plugul cu brăzdar de fier, cum ar fi fost?

Iar cel leneș, iniţiat în ale scrisului, dar sătul să tot repete mişcarea cu pana în călimară, a venit cu ideea genială de a crea tiparul.

Şi ce făcea Newton când inspiraţia teoriei gravitaţiei l-a lovit în chip de măr? Exact, lenevea la rădăcina copacului.

Când în 1784 James Watt a inventat motorul cu aburi perfecționat, a dat startul unei revoluții industriale care nu voia decât să le facă oamenilor marea favoare de a le ușura munca și a le economisi timpul.

Pe repede-nainte ajungem şi la calculatoare şi internet, care nu au făcut decât să ne scutească din timp şi energie, adică totul să fie mai rapid şi mai uşor, exact visul oricărui leneş. Iar istoria continuă.

a_aaa-Bill-Gates-For-Lazy-People-e1353703166359

Cele câteva exemple evident că nu ar fi ajuns la rezultatul despre care am vorbit dacă nu ar fi fost gândite de o minte inteligentă. Leneşă, ce-i drept, dar inteligentă. S-au formulat şi teorii, precum cea a lui Von Hammerstein-Equord, care au demonstrat că cei mai buni lideri sunt cei deştepţi şi mai puţin harnici. Dar tocmai asta îi face mai productivi şi eficienţi. Acest lucru vine din dorinţa lor de a rezolva în permanenţă lucrurile într-un mod cât mai simplu (de lene). Aşadar, să fii muncitor poate, de cele mai multe ori, să-ţi complice viaţa. Cu toate acestea, ţi se pare absolut normal să te simţi superior şi să-l blamezi pe cel care ştie el ce face când o ia mai încet pe drumul care ştie sigur că va fi mai scurt. La urma urmelor, ce rost are să mergi degeaba în plus?

Aşadar, momentele în care răspunzi la un „Ce faci?” cu „Nimic” ar trebui să fie un ritual sănătos şi să nu mai tragi singur după tine vina imaginară de a-ți fi irosit timpul în zadar.

În plus, dacă legendarul Sisif ar fi stat puţin să se gândească, n-ar mai fi trecut printr-un așa mare chin și poate i-ar fi venit şi lui ideea să-şi improvizeze o macara, ceva, ca să care bolovanul care l-a făcut celebru

sursa foto: learningnetwork.ro, quickmeme.com, azadnegar.com

Alina Păduraru
Alina Păduraru
Conștientă de forța din spatele cuvintelor. În căutarea echilibrului și a poveștilor din spatele oamenilor. Bucurie sau cărți bune, filme cu substrat, muzee și parfum de iasomie. Restul e teatru.
RELATED ARTICLES

Most Popular