Frig este, beculețe avem, de vin fiert nu mai zic, așadar suntem festivi, nu? N-am prea simțit asta ca să fiu sinceră, până să mă întrebe ai mei dacă să cumpărăm brad și anul acesta. Întrebarea mi s-a părut surprinzătoare știind că nu se zgârcesc pentru un brad din târg și nici nu au devenit eco-friendly peste noapte.

De fapt, întrebarea se referea dacă ar trebui să trecem la brad de plastic și odorizant ca să pară cât de cât credibilă atmosfera. Răspunsul instinctiv a fost că bradul din plastic ar fi o dicizie mai responsabilă, însă mulțumesc internetului că nu mă lasă să iau decizii pripite.

Plastic sau lemn?

Mă așteptam să fie o alegere tranșantă de genul „omorâm bradul sau tradiția”, însă, ca în fiecare situație, există și o variantă de mijloc.

Bradul de plastic pare varianta practică a sărbătorilor pentru că este la îndemână și odată luat, cine știe peste câți ani îl înlocuim cu altul nou. Și totuși, dacă luăm în considerare impactul asupra mediului, am putea spune că este mai degrabă varianta leneșă. Un brad artificial de 2 kilograme, atunci când este văzut ca un amestec de PVC, fier, polietilenă, sticlă și cupru, poate ajunge la emisii de 57 de kilograme de dioxid de carbon.

La 50 de milioane de astfel de brazi în folosință ne mai punem și problema poluării atunci când ne vom debarasa de ei, iar răspunsul nu este unul dintre cele mai fericite deoarece plasticul se descompune în câteva sute de ani.

Bun, atunci bradul natural este varianta de mijloc? Nu chiar, nici măcar știind că bradul nostru provine dintr-o pepinieră privată. Cât despre brazii din pădurile administrate de stat, aceștia sunt tăiați fără rădăcină, urmând să crească din nou sau în locul lor se replantează alții, astfel încât să nu rămână breșe în păduri.

Așadar, nu ar lipsi sustenabilitatea dacă după anul nou n-ar fi ghenele pline cu brazi aruncați. De aceea, multe magazine au venit cu soluții pentru clienții care au cumpărat bradul de la ei: fie că este vorba de vouchere sau bani, sunt oferite recompense pentru cetățenii implicați civic. Ce a mai rămas din falnicul pom va fi transformat în îngrășământ pentru plante odată ajuns în stația de compostare.

Cei eco-friendly își pot lua un brad în ghiveci, iar cei mai norocoși își plantează unul în curte. Tot în această categorie, cei mai inventivi apelează la lucrurile mundane pentru a-și construi un brad. Și nu, nu este vorba de creativii din agențiile de publicitate care fac brazi din pet-uri de bere cu ocazia unei noi campanii. Dacă nu ai destulă inspirație, mereu poți găsi pe Pinterest un brad făcut din cărți, bucăți de lemne, umerașe metalice sau sucitoare.

Uite cât de ușor poți aduce gunoiul la rang de artă:

 

Acum că știu ce posibilități există în ajutorul tradiției de Crăciun, aș spune că varianta cea mai bună ar fi un brad confecționat în familie, că oricum îmi lua prea puțin timp doar împodobitul bradului. Și cu atât mai mult m-ar încânta ideea unei abordări mai puțin materiale, în care nu aducem tradiția în casă cu ajutorul exploatării naturii și a unor costuri financiare.

Surse info: protv.ro, theguardian.com, thebalancesmb.com, mnm.com

Surse foto: pinterest.com, fanpop.com, independent.co.uk