De ce e important să mergi la vot #șîEU

    0
    259
    vot

    Vezi peste tot prin oraș, indiferent unde stai, corturile diverselor partide și se apropie de tine oameni care strâng semnături. După o perioadă devine enervant, mai ales când abia capeți drept de vot și ești asaltat din toate părțile de votanți care țin cu X partid. Ce nu ne învață nimeni la școală e despre vot și importanța lui în guvernarea lumii.

    Despre schimbările climatice cu siguranță știi, la fel și despre sărăcia mondială sau inegalitatea dintre sexe. Știai că la baza rezolvării tuturor problemelor de care ne lovim zi de zi stă, într-un fel sau altul, politica? De asta trebuie să votezi pentru o reprezentare corectă. Și dacă totuși ești la fel de confuz ca și mare parte dintre noi, uite câteva motive pentru care e important ca tu, în calitatea ta de simplu cetățean, să mergi la vot:

    1. Fiecare vot contează!

    „Nu merg la vot pentru că oricum, votul meu nu face diferența.” Dacă 19 milioane de oameni ar merge pe acest principiu, nu ar mai vota nimeni. Votul tău chiar poate înclina balanța spre câștigători sau pierzători. E foarte ușor să critici clasa politică din confortul casei, dar e și mai ușor ca în loc să stai 15 minute pe o bancă în parc, să te ridici și să mergi la vot. Nu durează mult și poate să îți dea șansă să fii parte din schimbarea aia despre care tot auzi în stânga și în dreapta. #șîEU

    vot
    sursă foto: tenor.com

    2. Ar trebui să POȚI să îți alegi viitorul

    Criza economică, lipsă de fonduri pentru finanțarea proiectelor, recesiune, lipsa de joburi. Doar câteva cuvinte care pe hârtie nu au impact, însă în realitate schimbă totul. Fiecare dintre noi ar trebui să fie capabil să își aleagă viitorul. A pleca sau a rămâne e la latitudinea noastră. Chiar dacă uneori condițiile de viață sunt greu de suportat, România e totuși o țară cu potențial. Doar dacă votăm să fie așa și să ne alegem un viitor sigur aici, nu în țări străine.

    vot
    sursă foto: giphy
    1. Votul e un drept constituțional pentru care s-a luptat din greu

    Am putea să ne gândim că există încă țări în lume fără un sistem democratic. În statele precum Congo sau Syria cetățenii nu își pot face vocile auzite și singurele soluții pe care le văd pentru a-și crea un viitor e să își părăsească patria. În România, votul a fost îndelung dezbătut în secolele 19-20. Femeile au dus o mișcare de lungă durată până li s-a acordat statut egal cu al bărbaților în conducerea statului, la fel și țăranii și alte clase sociale care nu aveau condiția financiară a boierilor. Votul e acum un drept pe care suntem privilegiați să îl avem.

    vot
    sursă foto: Scena 9
    1. Tinerii sunt cei mai în măsură să decidă soarta țării

    De câte ori ai auzit pe undeva că România e țara cu cei mai mulți analfabeți funcționali, că sistemul educațional nu îndeplinește condițiile puse la dispoziție de alte țări, că examenul de BAC e inutil sau că numai dacă ai pile poți să reușești să faci ceva cu viața ta?

    Sunt sigură că de multe ori. Nimeni nu spune că trebuie să te intereseze de politică. Toate instituțiile de învățământ se prefac apolitice, deși pe ascuns știi cu cine ține fiecare școală, liceu sau facultate. Totuși, nimeni nu predă educație politică și parcă se mulțumesc știind că nu ne pasă de toate problemele mai sus menționate.

    vot
    Aceeași tineri care „nu fac nimic” (sursă foto: digi24)

    Dar eu văd în tineri un activism și o dorință de schimbare care mi se pare o gură mare de aer proaspăt după fiecare discuție în care cineva spune că tinerii nu fac nimic pentru țară. Tinerii sunt viitorul, ar trebui să poată decidă soarta României. Să vorbească atunci când nu le convine ceva fără să fie speriați de exmatriculare sau cine știe ce alte consecințe. Pentru că nu așa se face educație, nu?

    1. Dacă politica nu te afectează acum, gândește-te că o va face pe termen lung

    Liceul și facultatea sunt minunate, însă piața muncii e o lovitură care vine destul de puternic din urmă. Lipsa job-urilor e mare, ca și lipsa oamenilor calificați să presteze anumite job-uri. Pe viitor poate vei vrea să deții o mașină dar nu o să ți-o permiți, sau poate că da, dar nu vei avea drumuri pe care să o conduci. Sau vei vrea să îți cumperi o locuință și să faci un împrumut care nu îți va fi acordat pentru că nu ai votat la momentul potrivit.

    vot
    sursă foto: Gifer

    Aceste motive nu sunt cine știe ce, însă dacă o persoană în plus va ieși din casă  la alegeri, dacă un tânăr va lua cu el la vot un prieten și acela mai aduce un altul, chiar am putea face o schimbare. Eu vreau multe de la România: un sistem educațional mai bun, job-uri mai diverse pentru studenți sau proaspăt absolvenți care să nu fie plătite cu mai puțin decât salariul minim pe economie, educație politică, educație sexuală, autostrăzi, reciclare, o economie mai înfloritoare, cursuri de orientare pentru facultate încă din liceu etc.

    Chiar dacă acum nu văd că mi le-ar putea oferi, știu că doar cu o floare nu se face primăvară. Avem de bătut un drum lung la capătul căruia sunt sigură că putem să ne agățăm de acea mică speranță de schimbare. În cazul în care mai ai curiozități și alte întrebări, uite ceva care te-ar putea ajuta. 

    Hai la vot! Începe tu, apoi vin #șîEU.